Centralno i etazno grejanje.

Dosta njih sto loze na bale ubacuju jos i cuke i drva a kad ih pitas zaborave da spomenu i to nego kazu meni dosta 400 bala za zimu

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Na neizolovanom objektu 90m2 sa pvc vakumskim prozorima, zidovi ciglaipo u najhladnijoj zimi mislim da je bila 2012 trosio sam 11 bala soje. Temperature su se spustale nocu na - 20.Inace zadnjih godina prosek dnevni je bio 5,6 bala. Nikad nista sem bala nisam lozio.U kuci je bila temp.ok o 24C.Sa baferom i izolacijom to je druga prica. Garantujem da bi u proseku trosio između 450 i 550 bala godisnje. Ovako je neki godisnji prosek 750 bala.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Broj bala koje se dnevno potroše mnogo zavisi od tvrdoće istih, ja konkretno nisam puno trošio jer mi je kotao bio ozidan sa šamotnom ciglom pa je duže držao toplotu ali opet prosek godišnji je bio od 600 do 700 bala i jedna prikolica čuka.

A jedno je 90 ili 190kvadrata,tako i meni jedan prijatelj uvek pita a koliko ti trosis bale a on ima kucu od 75 kvadrata a ja od 190. Ja krecem sa lozenjem od 6-7 ujutro a on odvede malu u vrtic,zena na poslu a on zalozi nekad tek oko 13h pre nego sto ode da pokupi cerkicu iz vrtica. A uvece kaze da zadnju balu stavlja u 19 h a ja lozim do 23 a kad su temperature ispod -10 nekad i nocu idem pa ubacim balu.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Zezate malo ,ja sam lepo napisao da dodajemo i cvrsto gorivo kao sto su drva i ugalj ,kad bi imao akumulator toplote onda bi mozda bile dovoljne samo bale,u kuci mi je i pretoplo ,ko neveruje neka dodje da vidi

Zezate malo ,ja sam lepo napisao da dodajemo i cvrsto gorivo kao sto su drva i ugalj ,kad bi imao akumulator toplote onda bi mozda bile dovoljne samo bale,u kuci mi je i pretoplo ,ko neveruje neka dodje da vidi
Ti si realan-jer si napisao da trošiš i čvrsto gorivo što je i logično ali ovi što troše 3 bale na dan-ti su najbolji.I tom treba preko 500 bala.Sad u oktobru su verovatno trošili po 1 balu i ceo dan go možeš da se šetaš po kući.

Na neizolovanom objektu 90m2 sa pvc vakumskim prozorima, zidovi ciglaipo u najhladnijoj zimi mislim da je bila 2012 trosio sam 11 bala soje. Temperature su se spustale nocu na - 20.Inace zadnjih godina prosek dnevni je bio 5,6 bala. Nikad nista sem bala nisam lozio.U kuci je bila temp.ok o 24C.Sa baferom i izolacijom to je druga prica. Garantujem da bi u proseku trosio između 450 i 550 bala godisnje. Ovako je neki godisnji prosek 750 bala.

Izračunaj ako ti je takav prosek,koliko potrošiš za 6 meseci.

Ljudi jel presao neko sa obicnog kotla na trajno zareci a da nije morao da menja dimnjak? Narucujem trajno zareci a imam obican pa da se ne zajebem

Koji kotao naručuješ? Tj. od kog proizvođača? Pitam jer i mene isto čeka, sad da l' će to biti u naredne dve nedelje, sredinom januara ili na leto zavisi da li ću i koliko bala uspeti da sakupim u narednih desetak dana. (Zbog ove magle ljudi su stali sa baliranjem, slama stoji na njivi (ako nije još koje jutro maznuto u međuvremenu), a promena vremena se približava.)

U svakom slučaju, trajnožareći uzimam sigurno samo još uvek ne znam koji. Razmišljao sam o dva koji se prave u blizini (zbog transporta), MDV iz Rumenke i Terming iz Kule. Za istu snagu (meni treba 25kW, možda i manji) ovaj iz Rumenke ima veći box za ogrev i mislim veća vrata, po podacima je teži i više vode stane u njega u odnosu na Terming iz Kule. Ali zato Terming ima bolje rešen priliv vazduha u ložište, pa ne zavisi toliko od toga da li se rešetka zapušila pepelom.

Ja sam uzeo pre 10 tak dana onaj iz rumenke 30kw. Naspram starog koji sam imao
Famok Kostajnica, ovaj je dosta lošije konstruisan. U starome je bi i cigla izgorela, dok kod ovog mdv kotla to baš i nije slučaj. Ujutro nađem neizgorele komade drva koje sam uveče ubacio, a suvo drvo je u pitanju.
00edcbe53f48a79972d6bbe257514b0e.jpg

Ili možda samo treba da naučim kako se loži u ovaj kotao.
0c63acad8ad36800bfb9b3fa352a254d.jpg
780e151895f3ca742d17c8cfec4afdb6.jpg

Novi i stari razmontiran u pozadini. Na oko su vrlo slični.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Izračunaj ako ti je takav prosek,koliko potrošiš za 6 meseci.
Sta ima da racunam, valjda znam posle 13 godina neki prosek.Na ove temperature ti je dosta 3,na - 20C islo je 11,oko 0C ide 6 itd. U proseku zavisno od godine od 650 do 950.Ulazna vrata metalna, znaci promaja zesca.Napisao sam neki prosek. Da i kostrukcijski mi cevi idu kroz betoski tunel od nekih 7,8 metara od pomocnog objekta do kuce i tu ima gubitaka.Da je sve to izolovano i kuca i betonski rov, bafer da ima 500 bala za 90m2 je sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
Nema, tako je bilo na starom kotlu 14 god. Sada je samo kotao zamenjena a ventil je kupljen, ali namontiraćemo ga kada se poradi u polju, da uhvatumo još ovo lepo vreme.
Inače ni garancija na kotao ne važi ako mešni ventil nije ugrađen.....

Gledam sad pažljivije slike, zar to nije kotao na biomasu (balirana slama)? Nešto mi je velik za drva, a po iskustvu sa mojim kotlom na bale, u njemu nema dobrog sagorevanja drveta jer je samo ložište preveliko...

Ovo je kotao kako oni kažu baš za sagorevanje panjeva. Ložešte je nešto manje nego kod onih njihovih standardnih kotlova na bale. Dubina ložišta je 75 cm dok kod kotlova na biomasu je valjda 110 cm. Pričam za ove MDV kotlove. Stane u njega i manja bala, ali kod mene je namenski kupljen za sagorevanje panjeva.
60ced6dd855e863de9cc650cf558d8f8.jpg
4004fdaeae0e93f6f5ebe0161dcd6010.jpg

To je onda mnogo veća snaga od tih 30kW ako se koriste ti panjevi. Ložište je veliko zbog dimenzija bala i ako umesto slame idu drva onda je to mnogo veća snaga. Da bi drvo dobro sagorevalo ono mora praktično da stoji u žaru, i da ima veliku temperaturu ložišta. Ako to obezbediš imaćeš i previše topline nego što je kući potrebno. Zbog toga ćeš stalno gušiti kotao i tu onda nema lepog sagorevanja. Prvo što moraš ovde uraditi je da povećaš temperaturu u ložištu, a to ćeš uraditi sa četvorokrakim mešnim ventilom ili još bolje sa termostatskim antikondez ventilom. A drugo je da u sistem dodaš akumulator toplote pa da kotao može da radi na pun gas. Inače će se brzo usmoliti.

Koji kotao naručuješ? Tj. od kog proizvođača? Pitam jer i mene isto čeka, sad da l' će to biti u naredne dve nedelje, sredinom januara ili na leto zavisi da li ću i koliko bala uspeti da sakupim u narednih desetak dana. (Zbog ove magle ljudi su stali sa baliranjem, slama stoji na njivi (ako nije još koje jutro maznuto u međuvremenu), a promena vremena se približava.)
Termomont Simanovci sam imao, takav samo trajno zareci uzimam.

Nazad
Vrh