Centralno i etazno grejanje.

Čujete vi sebe?
Ako je vazduh u radijatoru nikako ne može biti hladan donji deo radijatora!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Može ali ne može biti vruć ceo radijator u gornjij polovini-može jedan deo da greje ostali ne.
Malo imamo informacija da bi mu pomogli.Možda je prigušen donji ventil ako ga ima.

Kakvi su kotlovi na čvrsto gorivo, ABC Užički.
Planiram da uzmem nešto kao rezervnu varijantu za sledeću godinu zbog svog sranja oko gasa pa mi neko hvali ove kotlove, a mene zanima iskustvo a ne reklama

Kakvi su kotlovi na čvrsto gorivo, ABC Užički.
Planiram da uzmem nešto kao rezervnu varijantu za sledeću godinu zbog svog sranja oko gasa pa mi neko hvali ove kotlove, a mene zanima iskustvo a ne reklama
Pa pazi ja sam trebao da uzmem njih na Pelet. Svi ih hvale a kazu i da imaju dobru servisnu mrezu, da u sto kracem roku to otklanjaju. E sad to je pecima na pelet. Vrvt nisu losi ni za cvrsto gorivo. U principu dzabe dobar kotao ako to majstori ne povezu kako treba a i gazde gledaju da u svemu ustede.

Uspeo sam da ozracim radijatore polako, i kako koji je bio pun vode njega sam zatvarao i tako redom, i dopunjavao sistem vodom po potrebi, dole na radijatorima je klasicna slavina za ispustanje, cak sam hteo i na nju da probam da ispustam vazduh

Kako ste zadovoljni prirodnim gasom?
U poslednjih par meseci je kod mene katastrofa! Kada palim gorionik na sporetu, treba bas baas dugo da drzim pritisnutu rucicu jer plamenu treba duze da ugreje termoelement kako bi zadrzao rucicu otvorenu. Fabricki upaljac na sporetu jako tesko pali plamen. Treba mu pola minuta pucketanja kako bi upalio. Gasni kotao zuji i zuji a sporo dize temperaturu vode za grejanje. Prijatelj sto se bavi automatikom i industrijskim kotlovima mi prica da je nedavno isao u jednu fabriku tu u okolini pa je stelovao nanovo gorionik parnog kotla jer ne mogu da ga pokrenu zbog slabog gasa. Po merenjima je gas nekih 30% slabije kalorijske moci pa ne mogu da uspostave normalan rad.
Nije dosta sto gas ide cenovno gore, sada nam jos i krste pa za normalan rad treba veca potrosnja. Pacovi! 🤬

Uspeo sam da ozracim radijatore polako, i kako koji je bio pun vode njega sam zatvarao i tako redom, i dopunjavao sistem vodom po potrebi, dole na radijatorima je klasicna slavina za ispustanje, cak sam hteo i na nju da probam da ispustam vazduh
Dole na slavini

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

@nesko2563, pisao sam o tome u decembru, u ovoj temi. Za par stepeni temperature mu je bilo potrebno nekoliko sati da ugreje na zadatu od 22,5 stepena. Uobičajeno, za možda 20ak minuta ili pola sata bi uspeo. Bude s vremena na vreme loš plin. Nekoliko puta sam primetio da u toplijem mesecu imam veću potrošnju nego u mesecu koji je očigledno bio hladniji.

Kod nas u RH je obračunska jedinica za plaćanje plina kWh. Dakle očitanu potrošnju u kubicima preračunaju u energiju, ali ne znam na koji način i koliko često kontroliraju energetsku vrijednost plina.

Vidis bre da te svi zaj..ju,kako bre da ti je dole vazduh?Pretpostavljam da si zavrsio barem osnovnu skolu,evo ti jedan glup ekspirement.Probaj flasu od kole da izluftiras od dole!

Treba obrnuto.Zatvoriš radijator.ozračiš-otvoriš radijator.
Čovek je samo hteo da otvori dole ventil.Tu nikad neće biti vazduha ali će poboljšati cirkulaciju.Ako se to do sada nije dešavalo,treba pažnju posvetiti cirkulacionoj pumpi.Ako se situacija ponavlja svake godine onda se za problem obratiti majstoru koji je radio grejanje.

Šta je tu nejasno.Kako bi ti u većim sistemima gasio po 20 pumpi da ozračiš 1 radijator.
Kao prvo covek prica o kucnom grejanju ako nisi znao,drugo tih 20 pumpi ne montiras na jedan sistem nego 1 pumpa jedan sistem. Ja pricam za otvoreni sistem da ekspanzioni sud se montira na topli vod pa kad zatvoris ventil na radijatoru nemas odakle da dopunis vodu u radijator a ako ostavis donji ventil na radijatoru i kad odvrnes sraf za odzracivanje on ti uvlaci vazduh kad pumpa radi. Mozda ima zatvoren sistem pa moze to neznam nisam nikad radio sa zatvorenim sistemom

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh