Centralno i etazno grejanje.

Pa paleta peleta je aj prosek tenutno 35000din i ima 70 dzakova,dzak izadje 500din,ja to stamburam za 20-22 dana,znaci 3,5 dzaka za 24h sto je 1750din,a plin je 36din m3,za 24h sam potrosio 18m3 sto je 648din.
Pelet je bio nekad dobar sada je katastrofa,svi rade i ujedno muljaju,cas dobar cas los,sljake i peska katastrofa.
Da se razumemo ja sam okacio gorionik na pec za cvrsto gorivo,vrv original manje trosi ali garant ili isto ili malo skuplje nego plin,ali opet cisti,lozi,trazi gde da skladistis,moras uzeti kolicinu da bih dobio popust neki i das kes,ovo nemas nista nego mesecno placas,stim sto mozes i preko leta da placas i tovaris na racun,oni skinu koliko potrosis.
Od 28 Januara do sad 940m3,temp dnevna od 06-23h 23,2c a noc 22,2c...Greje se 360m2.
Odlično.To ti je kao da greješ 3 prosečne kuće.

Ne ljutim se samo procitati sta sam napisao...Za 150e svaka cast,letos ispod 190 nije bilo,u prolece tesko dajem pare,msm kao poljoprivrednik,nista dok ne prodje zetva i dodju prvi novci.
Videcemo koliko ce biti ove godine,plin i da ode duplo opet jeftino naspram drva,peleta,uglja...
Grejao se od 1984 na ugalj,naftu,struju,ugalj,pelet i sad plin,znam koliko sta kosta.

Bas pricam sa kolegom pre neki dan...obojica smo uveli gas prosle god.i da poskupi 50 % ja cu biti zadovoljan u odnosu na drva koja sam kupovao i lozio pre ugradnje gasa.A mislim da ne moze otici 50 %,al ajd videcemo...

Stavi sve dobro na papir,ja sam hteo jos pre par godina da ubacim plin ali kao trosi skupo,pa ubacio pelet,zajebao se kao niko,gorionik traje max 4-5god a pec da izgori su velike sanse,msm na ovu za cvrsto gorivo,origigi za pelet je isto kao za plin cenovno.

Ja sam vise puta pisao. Grejao sam se na drva,kotao CM 35kw i trosio sam 20m³ hrasta,grejna povrsina oko 110m² + nekad grejem jos jednu prostoriju od 30m².
Kad sam kupio Boschov kondenzacioni,za 4 godine nikad nisam presao 65000.00din za sezonu,plus sto vise nemam el bojler za kupanje.

Pa paleta peleta je aj prosek tenutno 35000din i ima 70 dzakova,dzak izadje 500din,ja to stamburam za 20-22 dana,znaci 3,5 dzaka za 24h sto je 1750din,a plin je 36din m3,za 24h sam potrosio 18m3 sto je 648din.
Pelet je bio nekad dobar sada je katastrofa,svi rade i ujedno muljaju,cas dobar cas los,sljake i peska katastrofa.
Da se razumemo ja sam okacio gorionik na pec za cvrsto gorivo,vrv original manje trosi ali garant ili isto ili malo skuplje nego plin,ali opet cisti,lozi,trazi gde da skladistis,moras uzeti kolicinu da bih dobio popust neki i das kes,ovo nemas nista nego mesecno placas,stim sto mozes i preko leta da placas i tovaris na racun,oni skinu koliko potrosis.
Od 28 Januara do sad 940m3,temp dnevna od 06-23h 23,2c a noc 22,2c...Greje se 360m2.
Da li je gas baš 36 dinara po kubiku ili ima još nekih dodataka u ceni .Nisam gledao na zadnji račun ali mislim da kod nas izađe oko 40 dinara.
Kada podelim cenu sa računa sa br kubika koje sam stvarno potrošio izađe oko 40 dinara.

Komsija u selu i njegov surak prrmandali kotlove na pelet. Dokupili neki jeftini pelet i obojici se pokvarili kotlovi. Ovom komsiji kotao star 3 meseca, letos kupio Bioenergy ali posto mu prva sezona a ima malo dete nije imao pojma koliko ce mu trebati.
Moji imaju od 32kW kotao Alfin i razmisljaju da se vracaju na drva, ubace sporete u prizemlju i na sprat i da samo popodne dogrevaju na pelet.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Za br 1 treba prvo sirovine dosta da imas. Plati baliranje, plati utovar-istovar. Moras imati dobro skladiste i prostor za bale. Ako utrci pacovcina eto ti dzumbusa. Od skladista do peci se raspe bala pa cisti. Fizikalija ne gine a i o pepelu i odlaganju istog da ne pricamo.
Zamalo pre koju godinu da se zeznemmi ugradim pec na bale

Peć na bale (biomasu) je jako dobra stvar.
E sad, šta se loži u nju je neka druga priča....
Toliko ljudi je počelo zvati da im sklonim granje, da razmišljam početi naplaćivati uslugu...
Ne da će grejanje biti džabe, već ću i zaraditi neku crkavicu od toga....
//cloud.tapatalk.com/s/6237f665c10fa/video-a085c6fbeb9a45299d8278c6aacb463e-V.mp4
94bc8126ebba942369f7b05151d07c7a.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kod nas gas kosta puno vise nekih 44-45 din po kubiku, ima vise vlasnika gasne mreze , dok dode do stanovnistva, pa se svaki ugradi sa 1-2 din po metru kubnom, i eto skoro 10 din vise , nego recimo u staroj pazovi ili sajkasu!

Broj 1 izbaci sa spiska,to jeste najeftinije ali trebati jedan rob da to lozi,ili penzioner u punoj snazi! :ppozdrav:
Ja nisam pisao o odžačarima i o obimu posla.Ja kada sam se odlučivao da li ću na čvrsto ili na gas,to je bila komedija.Odlučivao sam par meseci.E sad pošto sam radio kao kotlar više sam vukao ka gasu.Onda dođu veliki paori (kojima ne diraj dinar iz džepa) i kažu: imaš balirku,grejanje će koštati koliko kanapa potrošiš.I tako ja dogurah do decembra meseca i pustih u rad (čekao kotao iz Mađarske) pred sam doček i to je bilo -17 (2014).
A odlučio sam se tako,što sam izračunao: Odžak-u startu 1000E,kotao skuplji-300E.Da platim baliranje,da donesem kući,da lagerujem.Posle da donosim bale i znate već koliko ima posla-morao bi uračunati i platu odžačara ( i to valjda nešto košta ).I tako se reših na gas.Još sad kada sam se razboleo ( o toj opciji niko od nas ne razmišlja)-pa mi smeta dim,prašina.Doneo sam pravu odluku.

Veća što je potrošnja, više se isplati tražit alternativu.
Ako imaš malu kuću sa dobrom izolacijom i najskuplje rešenje ne košta puno, pošto trošiš malo jedinica.
Dok bi za recimo veliku kafanu ušteda na relacijama loža-gas-drvena sečka-slama... svaka stavka mogla uštedom i podmirit trošak ekstra rada.

Nazad
Vrh