Centralno i etazno grejanje.

Uvek možeš da uvedeš još jedan priključak za struju i na njega povežeš grejanje. Onda ne može da ode u crveno...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Toplotna pumpa ima efikasnost 3:1 u grubo (ako ides sa vecim temp manja je efikasnost i obrnuto ali je u pribliznim granicama). Ako ti treba 30kw kotao na cvrsto znaci da ce ti toplotna pumpa trositi 10kw/sat. To je jako puno struje. Nek je i 150kw dnevno x 30 dana = 4.5k kw. Meni za moju kucu se to ne isplati. Ima smisla za top izolovane kuce, male kuce ili da se ogranicimo da kazemo do 50kw dnevno. Preko toga treba jos jedan vod struje koji je 100k dinara uvodjenje i placas ga 6m pa nisam siguran ni da ima neke ustede.
A ako imas ful izolovanu kucu da lozis bilo sta takodje ces trositi malu kolicinu energije.

Moj prijatelj se pre 2 gosine uselio u novu kucu,ima 72m2 u osnovi,ima podno grejanje i kotao na struju,racuni su mu smesni i nije odvajao satove,sve ide preko jednog i sporet i el.bojler itd.
Ali kuca ima 10cm kamene vune i Rehau pvc stolariju sa troslojnim staklom.

Bojčetić je potpuno u pravu. Najvežnija je izolacija. Sve ostalo su finese koje biramo ovisno o prilikama u kojim živimo. Do prije 7 godina sam se grijao na plin. Fasada je rađena prije nego se kod nas počeo uvoditi stiropor i izvedena je termo žbukom. Stolarija je drvena: prozori su s izo staklom 4-12-4, a balkonska vrata su krilo na krilo (4-12-4 + 4 mm stakla). Za današnje pojmove je to možda neka prosječno izolirana kuća.
Grijanje na plin je postajalo sve skuplje i prije 7 godina sam prešao na drva(šparet za centralno grijanje). Odluka je pala jer imam svoje šume i traktor. Pilu sam kupio i sada me drva , ako zanemarim svoj posao, dođu relativno jeftino. Komoditet je manji nego grijanjem na plin, ali je dosta ugodnija klima u boravku i kuhinji (ne grebe za grlo).
Svjestan sam da bi dodatnom izolacijom i kvalitetnijom stolarijom mogao dodatno smanjiti troškove, ali s obzirom na to koliko sada trošim na grijanje, to nije prioritet.

Toplotna pumpa ima efikasnost 3:1 u grubo (ako ides sa vecim temp manja je efikasnost i obrnuto ali je u pribliznim granicama). Ako ti treba 30kw kotao na cvrsto znaci da ce ti toplotna pumpa trositi 10kw/sat. To je jako puno struje. Nek je i 150kw dnevno x 30 dana = 4.5k kw. Meni za moju kucu se to ne isplati. Ima smisla za top izolovane kuce, male kuce ili da se ogranicimo da kazemo do 50kw dnevno. Preko toga treba jos jedan vod struje koji je 100k dinara uvodjenje i placas ga 6m pa nisam siguran ni da ima neke ustede.
A ako imas ful izolovanu kucu da lozis bilo sta takodje ces trositi malu kolicinu energije.
Nisi u pravu. Toplotna pumpa ima svoju jačinu. Kod mene je 10 kw, ali to znači da isporučuje toliko energije a ne da troši toliko struje. COP jeste oko 3 prosek, kod mene je i veći bliže 5. Što znači da moja pumpa od 10 kw troši oko 2,5 kw struje na sat (merili smo instrumentima).

Ok ako trosi 10kw isporucice 30kw. Meni za kucu treba 30kw isporucene na xy nacin (kada je hladnije vise, kada je +10 napolju manje). Tvoja ako trosi 2.5 da isporuci 10 je tesko, ja nisam se sreo sa tako efikasnim sistemom nigde. Pre ce biti da ste racunali prosek i da je imala neki stand by (kada je postignuta zeljena temp kuce, sistem je odmarao dok se nije ogladilo da inicira ponovan start)

Sve je kako sam napisao. Ja imam zidno grejanje koje se preko noći "puni", to jest od 23h pa do 7h je zadata temperatura na 24 stepena. Ujutru u 7 sati je temperatura 24c, i ako je napolju u plusu, do 23h uveče temp spadne na 22c, znači grejanje se ne pali preko dana u opšte. Što se tiče potrošnje struje, lepo sam napisao a i električar sam po struci tako da ne bih mogao baš puno da se zajebem po tom pitanju. Sistem je ugradjen i pušten u pogon. U tom trenutku je u kići bilo 15 stepeni. Pumpa kreće da radi. Istrument prikopčan i meri non stop. U početku dok se sistem nije "zaleteo" potrošnja je bila 1,5 kw/h. Posle, kada sve dodje na radnu temperaturu potrošnja je oko 2,4 - 2,5 kw/h u potpunom opterećenju. Kada sistem miruje potrošnju ima samo led ekran na pumpi...

@Mixer,imas li i podnog grejanja ili je sve zidno?Koju temperaturu vode održavas u sistemu i koja ti je potrosnja struje u kW za 24h sada po ovim temperaturama? Pumpa ti radi samo noću? Da li se ukljucuje i u toku dana sada na -2°c?

Kad ubaciš na bale, baš te boli tuki za izolaciju i stolariju, 200_300 gore dole
2 prikolice razlike,
Uzeo sam cisternu 3000l nikako da je spojim na sistem

Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

Mixer, necu odgovoriti na to da si elektricar po struci nista jer i sam se pomalo razumem u struje a i tema je da svako ko zna 2+2 moze da skonta.
Tebi ako sistem radi samo po jeftinoj ti imas izolovanu kucu kad ona za 16h izgubi svega par stepeni. Kod mene je neizlovana kuca i rukovodim se kao i Luka. Da ful izolujem, prozore trt mtr jeftinije mi je spremiti jos prikolicu ogreva koji me inace kosta za dz samo moj rad i testera.

@Mixer,imas li i podnog grejanja ili je sve zidno?Koju temperaturu vode održavas u sistemu i koja ti je potrosnja struje u kW za 24h sada po ovim temperaturama? Pumpa ti radi samo noću? Da li se ukljucuje i u toku dana sada na -2°c?
Podno samo gde su pločice (kuhinja i kupatilo). Temperatura u sistemu oko 30 stepeni, max 32. Potrošnju na dnevnom nivou nisam pratio, redovni mesečni račun za struju bez grejanja je oko 4000 dinara, sve preko toga računam da je grejanje. Za oktobar me je koštalo 500 dinara a za novembar 2000 dinara. Fasadu nemam, imam sendvič zid, spolja pola cigle pa 5cm stiropor pa cigla iznutra. Tavan je izolovan.

Momo,samo probušiš rupu na zidu i izvučeš tu cev napolje i nemoj puno da lupaš glavu.Za kondezat staviš balon ispod kotla i nema da te bole glava.

Pogrešio si.Imaćeš veću potrošnju a ušparao si 300E.
Ušparao 500E. Dok sam se grejao na ugalj i drva nije bilo šanse da sezona prođe ispod 1000 evra, još ako februar bude hladan kao što zna da bude, obavezno se dokupljuje ogrev. Ukoliko potrošnja mesečna bude do 300 kubika ja sam prezadovoljan. Kod nas plin je 40 dinara. Nadam se da će biti stavljena izolacija i onda će se pokazati sve prednosti i mane.

Ušparao 500E. Dok sam se grejao na ugalj i drva nije bilo šanse da sezona prođe ispod 1000 evra, još ako februar bude hladan kao što zna da bude, obavezno se dokupljuje ogrev. Ukoliko potrošnja mesečna bude do 300 kubika ja sam prezadovoljan. Kod nas plin je 40 dinara. Nadam se da će biti stavljena izolacija i onda će se pokazati sve prednosti i mane.
Nisi me razumeo.Mislio sam na kotao.Da si uzeo kondezacioni koji je oko 300E skuplji od tog što si ti kupio a isplatio bi ti se za 1 sezonu.A što se tiče razlike u odnosu na čvrsto gorivo tu nema dileme. :ppozdrav:

Svi s kojima sam pričao a imaju ugrađene toplotne pumpe voda-voda kažu da im se račun za struju nije drastično uvećao.Imam drugara koji je veterinar i ima ugrađenu toplotnu pumpu a greje kuću i ambulantu i račun za kompletnu struju u januaru prošle godine je bio 11000-12000 din za otprilike 200 m2.Ako mu je normalan račun za struju oko 5000-6000din onda ispada da mu je potrošena struja za toplotnu pumpu takođe 5000-6000 din u najhladnijem mesecu.Tu spada i sanitarna topla voda.U prizemlju kuće mu je podno grejanje a na spratu su radijatori,u ambulanti mu je fan-coil.COP je od 4-5.On se ranije grejao na gas i prešao je na toplotnu pumpu i kaže da ne može da se poredi.Mene jako zanima toplotna pumpa samo moram da se odlučim da li će biti voda-voda ili će biti vazduh-voda.Koga zanima može naći na netu Micubiši zubadan toplotnu pumpu vazduh-voda gde je COP 4,5 a radi do -25 bez smanjenja COP-a i nema u sebi nikakav električni grejač koji bi pomagao na nižim temperaturama.E sad,cena joj je prejaka a ne mogu da nađem neku polovnu iz inostranstva tako da mi ostaje da tražim.Sada mi je preskupo da plaćam toplifikaciji 15000din mesečno tokom cele godine za grejanje nekih 120m2,što znači da me grejanje izlazi 1500 evra za sezonu.

Nije prošao gas,nego toplovod.Oni su imali međusobni dogovor gde je toplovod da ne ide gas i obrnuto,tako da mi je samo to bila mogućnost.Priključio sam se na toplovod 1997-e i stvarno je dobro grejanje.Prošle godine se u ulicu doselila direktorica distributera gasa i odmah je ulica dobila gas 😁 a nisam nešto zainteresovan da uvodim gas zato što mi treba 1000 evra za priključak i još 1000 evra za kotao,a jedan lik koji buši bunare i prodaje polovne toplotne pumpe voda-voda iz Nemačke mi je dao ponudu da mi uradi sve za 3500 evra,bunar,bunarska pumpa,izmenjivač,toplotna pumpa i povezivanje celog sistema.Meni se nešto ne buši bunar pa razmišljam o nekoj pumpi vazduh-voda.

Da,ako je sa podnim onda može da se koristi ali tako da temperatura vode ne ide ispod 16 stepeni zbog kondenzacije a ako je u kombinaciji sa fan-coil uređajima onda je baš za rashlađivanje.Isto kao da je klima.

Nazad
Vrh