Centralno i etazno grejanje.

Vracas pepeo, i on je plodan. ;)
Nego, Luka, ako nije suvise diskretno pitanje kolika vas ima u toj "zaduzbini" od 5 ara?

Vracas pepeo, i on je plodan. ;)
Nego, Luka, ako nije suvise diskretno pitanje kolika vas ima u toj "zaduzbini" od 5 ara?
Verovao ili ne trenutno nas 4,
Naj više nas je bilo 6
Ja imam stan na spratu 180m2
Roditelji prizemlje 180 m2
Baba nus prostorije 90m2
Grejem i šok sobu gde prljavi sedimo i presvlačimo se 50m2
Radionicu grejem kaloliferom na toplu vodu ,
Grejem je samo kad radim da duva u mene ona je 120m2

Kuće u selu zovem ZADUŽBINE dizali su ih težaci, kao statusni simbol tog vremena!!
Tako da većina je slabo ili nikako iskorišćena, i jedini vid grejanja koji običan čovek može da prijušti za tu kvadraturu je sojina slama!!
Zalosno je reći ali ta kuća 5ari, sa 15ari novih kvalitetnih pomoćnih objekata, 10ari betona po dvorištu, sve to na 35_40 ari placa vredi možda 45_50k eura

Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

Nedavno sam gledao klip na youtubetu neki bosanac,greje se na pelet,pa sve pizdi na cenu pelete koji je iz sezonu u sezonu skuplji,pa kaže staviće klime invertorske ako sam zapamtio dobro.
Jedno pitanje ,do koje cene će ići ogrevno drvo,razmišljam svake god. je skuplje .
drveni je skup,ja sam ove godine kupio agro pelet iz backog gradista,i do sada nisam naisao na tako kualitetan.bena je 100e po toni u dzambo vrecama..po meni to je sasvim ok cena.grejem bez gasenja.8tona cu imati do maja sigurno.

Mislim na gasne kondenzacione kotlove . Čuo sam da traže specijalne dimnjake , aluminijske , ili neke druge zaštićene jer je taj dim navodno kiseeo pa nagriza i ciglu i metal.
Ko ti bre napriča to.Dimnjaci od kondezacionog kotla su plastični.Samo se probuši rupa i izbaci se ta plastika napolje.Sva mudrost.Nije mi jasno kako ljudi mogu tako nešto tvrditi.Znaju oni da grmi ali ne u koje selo.To kada kaplje kondezat,meni je oštetila emajl na kadi.Sada stavim lepo balon od 5l i jednom dnevno izbacim i to je to.To bi sa kapljanjem učinila i naša voda.

Za kucu od 100m2 idu dve 7 za spavace i jedna 12 ili 9 za dnevni boravak.Mogu da zamislim kada genijlaci stave u spavacu 12btu.

Vecina japanskih klimi su deklarisane na -15, -20 a greju i na vecim minusima bez ikakvih problema.Gorvorim o klimam od 50000 pa navise na ne o nekim teslama,vox i ostalim sljam brendovima.Ljudi se greju klimam veoma povoljno 23k do 35k mozda i manje zavisi od izloacija, gubitaka,zime...

Ko je u stanu jos manje prodje jer okolni stanovi greju.
Necu da investiram 150k u 3 klime pa da ispadne da fali jos jedna ili da rede neprekidno i napice 20k mesecno struje. Kad budem mogao napravicu centralno a energent sta ce biti ne znam. Verovatno stavim Sukom bios i mogu loziti bale, drva, cuke, brlog. Pufer obavezno.

drveni je skup,ja sam ove godine kupio agro pelet iz backog gradista,i do sada nisam naisao na tako kualitetan.bena je 100e po toni u dzambo vrecama..po meni to je sasvim ok cena.grejem bez gasenja.8tona cu imati do maja sigurno.
Da ne trazim u nazad. Koji imas kotao u koji je to pelet. Teca i tetka imaju 250m2 otp sto greju i bez 8t drvenog ne moze da prodju. Oko 200e/t su placali u 15kg. Ne smeta sto je u dzambo cak je i jednostavnije mozda.

Ko ti bre napriča to.Dimnjaci od kondezacionog kotla su plastični.Samo se probuši rupa i izbaci se ta plastika napolje.Sva mudrost.Nije mi jasno kako ljudi mogu tako nešto tvrditi.Znaju oni da grmi ali ne u koje selo.To kada kaplje kondezat,meni je oštetila emajl na kadi.Sada stavim lepo balon od 5l i jednom dnevno izbacim i to je to.To bi sa kapljanjem učinila i naša voda.

Mi imamo neki kotao na plin a dimnjak je spolja nekih fi110 plastični a iznutra je aluminijumski nekih fi 60. Koji je to tip kotla

Овако то изгледа

Немогу никако исправити слике у последње време ???
3398cd42109689c634ee6da6a8d89efb.jpg
4d22c0ae113c16dfa30658303c0db70d.jpg

Poslednja izmena:
@ bojecetic

Nece ti faliti jos jedna ako imas bilo kakvu izolaciju, nece ni ovako samo ce se odraziti na rarcun grejne sezone.Inverter klime su predvidjenje da se nikada ne gase, ako ih gasis nema nikakve ustede u potrosnji struje.

Kupljen plinski bojler konvencionalni protherm 24kw,pre 2 meseca. Pre toga grejanje bilo na ugalj i drva. Za sada utisci fantastični. Još uvek nisam našao najoptimalnije da ga uštelujem, ali svaka prednost na bilo koji drugi način grejanja. Kuća nema nikakvu izolaciju i prozori su stari drveni greje se oko 150 kvadrata. Nije mi jasno kako se grejete sa temperaturom od 35 stepeni, to nije ni za tuširanje dosta ali ok. Kod mene je trenutno na - 8,-9 55 stepeni.

Odnos velicina radijatora / potrebna snaga grejanja odredjuje polaznu temperaturu. Vecina dimenzionise radijatore prema neizolovanim kucama, a kad na to dodas blage zime znaci da mozes sa malim polazom ugrejati bez problema. Kad bi stavili vece radijatore polaz bi mogao da bude jos nizi. U ekstemnom slucaju imamo podno grejanje koje koristi celu povrsinu poda te moze da radi sa jako malim temperaturama i fan coil uredjaje (slicni kao unutrasnja jedinica klime, ali koriste zagrejanu vodu) i oba ova sistema mogu da rade sa jako niskim temperaturama polaza. Prednost nisko temperaturnog polaza su visestruke:
-radijatori nisu vreli, ne mozes da se opeces npr.
-kod grejanja na gas kondenzacionim kotlovima smanjuje potrosnju
-kod grejanja na cvrsto gorivo omogucava upotrebu akumulacije toplote i prosiruje moguci opseg upotrebe (npr zagrejes vodu u akumulaciji do 90*c i koristis je do npr 35 *C, razlika 55 *C, mozes vise energije da uskladistis za datu kolicinu vode).

Po meni mana toplotne pumpe je skupa u staru,a i na duzi rok je odrzavanje skuplje. To je bukvalno hladnjaca "u rikverc". U startu je obavezan niskotemperaturni rezim rada jer efikasnost drasticno pada sa povecanim temperaturama polaza.
Takodje ako je kuca velika pa dotera racun za struju u crvenu zonu...

Poslednja izmena:
Uvek možeš da uvedeš još jedan priključak za struju i na njega povežeš grejanje. Onda ne može da ode u crveno...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Pa zato valjda i nesmije u dimnjak
Momo,samo probušiš rupu na zidu i izvučeš tu cev napolje i nemoj puno da lupaš glavu.Za kondezat staviš balon ispod kotla i nema da te bole glava.
Kupljen plinski bojler konvencionalni protherm 24kw,pre 2 meseca. Pre toga grejanje bilo na ugalj i drva. Za sada utisci fantastični. Još uvek nisam našao najoptimalnije da ga uštelujem, ali svaka prednost na bilo koji drugi način grejanja. Kuća nema nikakvu izolaciju i prozori su stari drveni greje se oko 150 kvadrata. Nije mi jasno kako se grejete sa temperaturom od 35 stepeni, to nije ni za tuširanje dosta ali ok. Kod mene je trenutno na - 8,-9 55 stepeni.
Pogrešio si.Imaćeš veću potrošnju a ušparao si 300E.

Nazad
Vrh