Centralno i etazno grejanje.

Isto, bale su mama ;-) Da ne placam radike za utovar bala kostalo bi me cela sezona 70e.

Iskreno mrzi me da se njakam tako da me cela sezona izadje oko 30.000 din.( utovar ostovar radika za oko 1000 bala) plus spaga i 15-20l nafte

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Jedan vid grejanja gde kompletan sistem moze da se isplati za samo par sezona, za nekog je ovaj vid grejanja nezamisliv pa tu ima da se rinta! Opet mi sto radimo ovo imamo dobro razdadjen sistem i ne osetimo, a verovatno je ono iz prve recenice motiv, pa kada se bude isplatio jedno 2x i kotao dotraje i motivacija izcezne precicemo na toplotne pumpe 🤣😂

U planu je da nakon renoviranja kuce uvedem parno. Imam polovan kamin Alfin.
Na selu imamo CG sa Central 20 instalirano 1991. otvoren sistem tj. Na tavanu se nalazi ekspanzioni sud od 80l koji ima cev gde odlazi voda kada dolazi do pregrevanja sistema u slucaju nestanka struje.
Ovaj kamin je bio na mrezi sa ekspanzionim sudom od 15l koji se nalazio u podrumu i imao pretvarac el.energije u slucaju nestanka struje.

Kod prvog sistema nikada nije bilo problema kada je nestajala struja. Medjutim, kod zatvorenog sistema se desila situacija gde je jednom doslo do kriticne situacije kazu rodjaci moglo je da dodje do eksplozije jer je temperatura u sistemu presla 100c. Nikad mi nisu pricali o detaljima
Moja dilema je koji je sistem sigurniji?
Iskreno ne stavlja mi se ekspanzioni sud pored kamina zbog estetike. Pitanje je i da li u Nisu ima majstora koji radi sistem koji mi imamo na selu jer sve koje znam i koji imaju grejanje imaju zatvorene sisteme sa tim ekspanizonim sudivima od 15ak l.
Mi na selu na par godina dopunimo sistem grejemo 80m2, ovaj sistem sa kaminom rodjak je dopunjavao svake godine.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Kod mene u selu su odradili instalaciju sistema pre mesec dana...Negde su kopali, ali uglavnom su bušili kroz zemlju...
Nezvanična informacija je da će "zadovoljstvo" priključenja koštati 80.000...
Koliko trebam decenija da koristim gas da bi mi se isplatio samo priključak ?
Plus uvođenje gasa u samo domaćinstvo, instalacija, kotao, peći i pripadajući prateći uređaji ?
Grejem pola kuće od 80 kvadrata, sa dve peći, šporeta, u dnevnom boravku vatra gori bukvalno neprestano, a u dve sobe u poslepodnevnim satima pa sve do ponoći...
Potrošim oko 7 kubika drveta, koje me košta oko 20.000...
Temperatura nikada nije ispod 23, ako majka loži bude i 27 !!!
Veli, neće jedno drvo da gori samo, pa mora više da "natrpa" !!!! 😂 😂 😂
Ne pravim pitanje, nego mi se zavrti u glavi i bude mi muka kad uďem sa spoljašnjeg "minusa" u "Banja Koviljaču"....😅

Poslednja izmena:
@ MilanM

Otvoreni sistem, je siguran.Samo postavi neki mali stari bojlercic na toplom da ne mrzne.Stavi ga na navisoj tacki sistema i resen problem, negde gde estetika nije bitna neka prostorija ostva, garaza... Ako je u sklopu kuce.Meni stoji u staroj kuci na terasi koja je zatvorena.

Bale su daleko skuplje nego sto mislite,sem ako ih ne iznosite sa drzavnih parcela ,onda naravno koga briga ;).
Baliram privatne njive, daju mi ljudi, oko 6-7_10 000 dovučem soje sebi!!!
Za grejanje zadužbine oko 450-500m2 potrošim oko 1500-2000 bala
U dvorištu imam 70-80-100 ovaca-uvek neko ide da ih obidje i naloži peć
Radnici me koštaju 18din po bali, baliranje i prevoz oko 7_8 din po bali
Grejanje za toliku kuću me izadje 450_500e i svuda je 22_26 celzijusa
Dok god budem drzao ovce ili bio u radionici, nešta jeftinije ne postoji!!!!!!

Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

Od bala jeftinije nema, ali nemas komfor kao pelet, gas, struja. Dobro resenje mi deluje pufer 5000l i bale. Onda jedan dan lozis, lozis i polozis 20 bala, temp u puferu se digla i sledeca 24-48h (zavisi da li je zaduzbinica 80m2 ili zaduzbina kao kod Luke) ste slobodni sto se tice lozenja.

Nedavno sam gledao klip na youtubetu neki bosanac,greje se na pelet,pa sve pizdi na cenu pelete koji je iz sezonu u sezonu skuplji,pa kaže staviće klime invertorske ako sam zapamtio dobro.
Jedno pitanje ,do koje cene će ići ogrevno drvo,razmišljam svake god. je skuplje .

Taj Bosanac je Dino O, tacno je delimicno to oko cene peleta, ali nije tacno da sa inverterskom ce se ogrejati lepo na -15. Takodje 12000Btu mnogo manje moze zapremine da greje nego da hladi. Meni je drugar koji to ugradjuje rekao da bi mi trebalo 3 klime 12ice za 100m2 da se ugrejem kao svet a potrosnja bi bila oko 5kw/sat.

Ako hoćete jeftino i komforno onda samo toplotna pumpa.Slažem se da je grejanje na bale od soje jeftino ali tu ima puno posla koji niko ne uračuna u cenu.Treba izbalirati toliku soju,preneti je kući,istovariti,zatim treba imati objekat za toliku soju i na kraju je tu i obaveza loženja a takođe i čišćenja kotla.

Za kucu od 100m2 idu dve 7 za spavace i jedna 12 ili 9 za dnevni boravak.Mogu da zamislim kada genijlaci stave u spavacu 12btu.

Vecina japanskih klimi su deklarisane na -15, -20 a greju i na vecim minusima bez ikakvih problema.Gorvorim o klimam od 50000 pa navise na ne o nekim teslama,vox i ostalim sljam brendovima.Ljudi se greju klimam veoma povoljno 23k do 35k mozda i manje zavisi od izloacija, gubitaka,zime...

Ko je u stanu jos manje prodje jer okolni stanovi greju.

Imam za pripremu tople vode fasadni plinski protočni bojler (Vailant). Uključi se tek nakon određenog protoka vode kroz bojler. Primijetio sam da, kad je podešen na nižu temperatura, za uključivanje treba dosta veći protok nego kad je temperatura vode podešena na najvišu.

Može li se ne neki način podesiti uključivanje bojlera kod manjeg protoka i za nižu temperaturu vode?

Nazad
Vrh