Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Nabijaš postove? Miroslave, uozbilji se. Uzeo si referentnu cenu koja nikad nije bila u istoriji. Da li si svestan kakvu matematiku si napravio? Ima ovde jedan sličan stručnjak, par dana računa sa ženom koliko je zaradio na pšenici i stalno je u plusu 45000 din/kj. Ja nisam baš pažljivo slušao jer je smarač i baš mentalać ali njegova žena u jednom momentu kaže: Pa gde su onda ti novci?
On počeo nešto da mrsi šta su kupili, kaže ona, sad ja pišem, pod jedan seme : On će: 7600 /kj. Dobro kaže ona, pod dva, arenda. Areeendaaa, pa to sam zaboravio kaže on... :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :haha: :haha: :haha:
Sto ti nabijas postove ? Kakve veze ima taj arendas sa cenom djubriva ?

P.S. Postujem ljude cije parcele mogu da izguraju godinu bez NPK i nemaju drastican pad prinosa. Kod mene to nije slucaj nazalost.

Poslednja izmena:
@Dragan18 veliko ulaganje ja dosta puta nisam u bruto 130 hiljade. Luda godina

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Dragan 18 - loša godina sa 8 tona kukuruza?
Pa onda ja svake druge godine imam lošu godinu.
Mora se azotno djubrivo bacati, ja nemam dilemu, ali da ću redukovati, to je zasigurno.
Kod mene ove godine 5 tona prosek a mozda i manje.
Generalno je za moj atar visegodisnji prosek oko 7 tona. Ali i tu ima racunice ako bi cena ostala kao sada.
I da dodam oni koji ne koriste vestak su samo oni koji imaju dosta stajnjaka ili osoke. I tada mogu da ocekuju neato od zarade. Ostali moraju da razbacuju vestak ili da se jako mole Bogu za solventnost gazdinstva za sledecu godinu.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Za koju kulturu bacas 3×16. To je jesenje djubrivo

Za sve, pre bi map i kcl bio za jesenje… sta ce azot u jesen, da ga ova kisurina opere..
a i te nove mode zaoravanja ne praktikujem… redovno bacam u prolece i kako god okrenem to je sto je… na zemlje koje nisu djubrene probajte u prolece pola baciti 3x16 a pola ne, pa vidite jel jesenje djubrivo, a i na djubrenim njivama se vidi.

Za sve, pre bi map i kcl bio za jesenje… sta ce azot u jesen, da ga ova kisurina opere..
a i te nove mode zaoravanja ne praktikujem… redovno bacam u prolece i kako god okrenem to je sto je… na zemlje koje nisu djubrene probajte u prolece pola baciti 3x16 a pola ne, pa vidite jel jesenje djubrivo, a i na djubrenim njivama se vidi.
Nisu to nikakve mode,to je aplikacija p i k u zonu korena biljke

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

U prolece 3×16 samo uz sejalicu u red sa setvom turbo djubriva gde p i k prate korenom sistem. Sve ostalo efekat 0

Ja radim samo svoju zemlju. Na najboljoj njivi prošle godine imao 4300 kg po kj. Njiva rit, sa obe strane njive kanal. Realno medju najvisim prinosima u selu u 2021.godini!
Arende su 200 evra po kj.

Znači po tvome 3*16 ako ide kroz sejalicu ima efekta, a ako ide rasipačem onda efekat nula?
Turbo djubriva jara i timac gde je p i k lakse pokretljiv. U npk eliksir ,ruska itd. kalijum i fosfor je malo pokretan i kada je na10cm zatrpan spremacem kada zasusi povrsinski sloj malo moze da se usvoji jer je slabo pokretan

Moze li da se uzme uzorak zemljista za analizu na prolece kada je kaljavo ? Za kukuruz gde je orano i u psenici?

Na kojoj dubini se uzima 30cm?

Nazad
Vrh