Evo brzi translate preko googla od onog linka sto sam postavio:
Inace ovo za 1000 hektara,nzm cija je greska ,originalni tekst kaze 1000acre ,sto je oko 400 hektara mislim,ali meni nesto mnogo onda tih 86k dolara ...mada ok kako god.Obrisao sam takodje listu drzavnih organizacija jer bi bio predugacak tekst.
Високе цене ђубрива нису повезане са природним гасом – нова студија
Нова студија сугерише да цене природног гаса не утичу на трошкове ђубрива.
Истраживачи са Тексашког универзитета А&М објавили су налазе нове анализе под називом Економски утицај цена азота на америчке произвођаче кукуруза.
Групе фарми придружиле су се конференцији за штампу Националног удружења узгајивача кукуруза 12. јануара 2022. како би разговарали о забринутостима око нерешених тарифа на азотно ђубриво.
Цене природног гаса
Према Националној асоцијацији узгајивача кукуруза, нерешене тарифе на азотна ђубрива ће створити несташице и проузроковати још већи раст цена за пољопривреднике.
„Као део ове студије, спровели смо историјску анализу још од 1980. године и открили да трошкови ђубрива имају тенденцију да расту када се повећају приходи од кукуруза“, приметио је водећи истраживач др Јое Оутлав.
„Нарочито је да ове цене имају тенденцију да расту експоненцијално чак и након што се узму у обзир цене природног гаса и већа потражња.
Он је рекао да „свака идеја да више цене природног гаса утичу на трошкове ђубрива није валидна“.
Сугестија да је недавна повећања цена природног гаса примарни разлог за недавна повећања цена азотних производа је веома сумњива“, наводи се у извештају.
Студија наводи да је цена једне врсте азотног ђубрива, названог безводни амонијак, порасла за 688 долара по тони – 86.000 долара за фарму од 1000 хектара – од краја 2020. до краја октобра 2021.
Студија је навела фармере који су изразили забринутост због петиције ЦФ Индустриес, једног од највећих произвођача азота у земљи, пред америчком комисијом за међународну трговину да уведе царине на азотна ђубрива увезена из Тринидада и Тобага и Русије.
Америчко министарство трговине је од тада објавило прелиминарни налаз у којем препоручује тарифе, упркос снажном негодовању група фарми.
Инфлација
Фармер Северне Дакоте и председник Удружења узгајивача кукуруза Северне Дакоте Роб Хансон рекао је:
„Инфлација је брзо постала једна од највећих брига за предстојећу годину на фарми. Вртеће цене ђубрива које видимо нису ништа мање него шокантне.”
„У исто време, ове компаније бележе рекордне зараде. Ово ће несумњиво резултирати таласним ефектом у целој економији фарме. Штетно за узгајивача и потрошача.”
Поред тога, истраживање је квантифицирало природни гас, кључну компоненту азотног ђубрива, чини само 15% варијабилних трошкова.
Државне организације за кукуруз у следећим областима наручиле су студију:
Циљ је био да се процени утицај виших цена азота на фарме и, колико је то могуће, да се утврде фактори који су примарни узроци виших цена.