Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

To nema veze sa time.Od 2018 sejemo na 19 cm i gađamo sklop između 65-70.000 biljaka/ha jer bez obzira što nicanje bude dobro nikada nemamo tih isejanih 75.000 biljaka jer se obavezno određeni broj dezintegriše i razredi sklop.Prošle godine su fazani, vrane, papagaji a možda i grifoni povadili kukuruza i kukuruza, sklop fantazija...
"Možda i grifoni"

Prošle godine sam prvi put rasturio 300kg/ha uree pred pripremu i setvu. Sejan je na 21 (možda i malo manje) i prinos je bio 4 t/ha. Neki od kolega forumaša su mi ovde objašnjavali da sam dao mnogo i da je izgoreo. Sad se razmišljam da prilikom spremanja rasturim 100-150 kg/ha a kroz sejalicu 50-100 kg/ha uree a da onda u 5 listu špartam i da tada dam oko 150 kg/ha AN-a. Kad se sabere ukupan azot to je opet tu negde kao i prošle godine 140-145 kg/ha. E sad da li treba količinu korigovati jer sam zaorao 200 kg/ha 3x16?

Sa tih 200 kg kukuruz bi spustio vlagu oko Sv.Jovana ali letnjeg.
Maticu, iako si super moderator tvoja izjava je ogranicena mozda na tvoj atar ili samo tvoje parcele. Kod nas je situacija sasvim drugacija. Redovno se djubri oko 200 kg po jutru, pa znam i likove koji idu i 250 kg/kj i taj kukuruz spusti vlagu kao i kod ostalih. Ja sam redovno, do pre par godina djubrio sa 200, poslednjih par sam isao sa 180 kg/kj. To sve verovatno zavisi od zemljista. Tast u kisackom ataru ide sa 100 kg po jutru uree i ima ekstra prinose, e njega zeza vlaga. Takva je zemlja, radja uvek uz ne velike oscilacije.

Prošle godine sam prvi put rasturio 300kg/ha uree pred pripremu i setvu. Sejan je na 21 (možda i malo manje) i prinos je bio 4 t/ha. Neki od kolega forumaša su mi ovde objašnjavali da sam dao mnogo i da je izgoreo. Sad se razmišljam da prilikom spremanja rasturim 100-150 kg/ha a kroz sejalicu 50-100 kg/ha uree a da onda u 5 listu špartam i da tada dam oko 150 kg/ha AN-a. Kad se sabere ukupan azot to je opet tu negde kao i prošle godine 140-145 kg/ha. E sad da li treba količinu korigovati jer sam zaorao 200 kg/ha 3x16?

Kad se sabere sav taj azot koliko je to para?

Dare verovatno je to dosta para na ove cene. Znam i sam to. Ali evo ovde napiši koliko treba da dam azota ako sam već dao navedenu količinu mešanog.

Kod mene na parcelama u brdu (5, 6-klasa) ide predsetveno 300 kg Kan-a. Zaorano nije ništa. Njive su u poslednjih 10 godina svake godine bile djubrene sa 200 kg MAP-a ili 300 kg ruske 16-ice, mislim da su u kondiciji dobroj pa da se u godini sa ovako bezobrazno nenormalnim cenama djubriva provučem bez osnovnog.

U ravnici gde mi je bolja zemlja idem sa 250 kg Ureje gde ništa nije zaorano. Ostale 150 kg 16-ice, i predsetveno 200 kg Ureje.

Dare pa to može da se izvede i sa 100 kg uree rasipačem pred spremiranje ili kroz sejalicu i 150 kg/ha AN-a kroz špartač u 5 listu. Hvala ti u svakom slučaju.

Kod mene je ove godine 30% pod pšenicom, po 25% zauzeće soja i suncokret, a 20% ide pod kukuruz.
Za soju ne idem ništa od djubriva, a za sve ostale kulture količina djubriva se umanjuje, spram kvaliteta zemljišta, kondicije parcele, itd...

Dzaba sve to ako ne padne kisa jebena. Prosle god da isprobam pa isao na jednoj parceli sa 200kg/kj Uree, mozda cak i vise nesto, zaoran MAP 150kg/kj, sve uredno prskan, sejan na 19cm....teski podbacaj, doduse 6, 7 vrsta je oprljena kad je vec bio velik, pametan lik jedan palio strnjiku pa uhvatilo i komsiji pored mene pokoseno zito i eto ti....sve u svemu bilo je oko 20m ako se secam po kj, a dve duzi dalje sa 120kg/kj dao skoro duplo vise...razbio, ista hibrid P0164.
P.S. pisem teski podbacaj posto su kod nas pricali da su imali i preko 60m/kj

Yara prestala uzimati kalij iz Bjelorusije, sankcije su pocele raditi.... Bit ce i kalij skup ko map ocito kad dodje ljeto/jesen.....

Dare verovatno je to dosta para na ove cene. Znam i sam to. Ali evo ovde napiši koliko treba da dam azota ako sam već dao navedenu količinu mešanog.
Kolega, ja ti preporucujem da uradiš N-min analizu zemlje i spram tog rezultata ćeš najbolje videti šta je tvojoj zemlji potrebno. Svaka druga preporuka je bacanje novca.

Nisam imao problem sa spustanjem vlage dok sam bacao ureu,ali ja sejem od 300-380 fao (uglavnom Dkc) i razmak 20.8cm,posledni put sam imao kukuruz 2018.gde je bacano 200kg uree,prosek je bio preko 6t sa vlagom u jusu,a zetva je bila zavrsena pre male gospojine.
Ali kazem da sam na svom primeru video da nema potrebe ici ureu,radim do 200kg An-a i to je to.
Zar nije ovde vecina pricala da urea izgori kukuruz,a sad od jednom ne moze da sazri.😀

Nazad
Vrh