Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Pa ocekujemo da se vrati u normalu u neki dugogodisnji prosjek . Kao sto je normalno i da se cijene zitarica vrate , stoke i drugog.

I to je tacno, inflacija je prisutna, i da panu cijene sirovina cijena NPK i Uree nece biti ispod 500€ neto
Momo,
ides li sta kroz koseve za gnojivo prilikom sjetve?

Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Da , ovde svi tako rade . NPK , ili map . Vecina ide oko 20 do 25kg po dulumu i ja sam ranije . Zadnjih godina idem oko 15ak kg 3x15 po dn i to je sve od npk

Pa i kod mene svi tako radimo

Po meni je najvaznije da kukuruz ima dobar start, los start se tesko nadoknadjuje, jos ako bude susa nema od njega nista

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Planirao sam da jesenas za kukuruze bacim 3x16 150kg/kj i da zaorem ali nisam stigao ovako ću na proleće baciti i plus ureju

Svako ima svoju pamet da odluči
U zemlji postoje zalihe azota, ko ima bolju njivu sa više humusa može se izvlačiti sa manje ili bez azota
Meni nema smisla davati maksimalne ili velike količine ureje, kao kada je cena bila 32-34din, ja sam zacrtao da ne dajem dok ne bude ispod 60 nista a i tadaću redukovano 20-30% od onoga što bacim u normalnoj godini
mislim da trgovci uvoznici love u mutnom da prigrabe deo od povecane cene zitarica sebi, e sada ko je prodao odmah i nije video tu vecu zaradu neka ne kupuje, kome se brzo rastaje od para neka kupi sada.
Možda je poljoprivredniku frka za urejju ali verujem i da je trgovcu frka da je proda skuplja teško da će biti a da će cena dole vrlo je verovatno
Ponuda i potražnja koliko ima onih što imaju para na bacanje i kupuju po ovoj ceni toliko će ovoliko naduvane cene da traju
Ureja se proizvodila kupovala a verovatno uvozila i po mnogo nižim cenama gas je u zadnjih 2-3 meseca poskupela, svi koji su podigli sad a kupili ili proizveli jeftino očekuju ekstra zaradu ali imaju i prostora za smanjenje cena. Ko ne uspe da proda iam da izgubi dosta para, samo da kažem da i sa njihove strane ima da bude nervoza. A mislim da to da enma robe stvaranje panike da se neko upeca po ovim cenama, Ja iz principa neću makar imao 3t pšenice po jutru, a i da primenim ureju pa bude neka suša i bolest opet ću imati 3ti debeli minus. Znači prva strategija da nemam veliki gubitak a onda ako uspem da zaradim.
Čekaću kad im stane prodaja po ovim cenam ili se uveze po nižim pa krenu da obaraju cene

Nesto mislim kad bi bilo malo mozga al toga nema drzava da se odrekne pdv i carine za djubre to bi bio vec solidan popust pa i skladistari svoje marze bar ove godine mislim da bi svi bili na dobitku . Jer bi farmeri pogotovo ovi sto su zacrtali budzet bacili vise vestaka pa bi vise rodilo pa bi bilo i vise za izvoz vise za drzavu pdv i carina a i skladistari bi imali vise robe za obrt veca zarada i vise robe u ponudi mozda i manja cena i opet veca zarada ,a drzava kad ima vise robe moze da cuva socijalni mir.. To je kao sa dizelom samo da se odreknu jednog dela 50 dinara znaci dela akcize da budemo jeftiniji nego u bosni to je odma manje sverca na 1000 tona ,farmeri ne bi kupovali svercovanu naftu drzava bi imala veci priliv u budzet nego sada na punu cenu

Valjda je svima jasno zasto je nestasica djubriva , tj manje kolicine na lagerima nego obicno i najava da ce biti jos veca nestasica . Pa zbog cijene . Na ovu cijenu dobavljaci , veletrgovci nece , nesmiju da nabavljaju jer neznaju kada ce cijena pasti i nece da rizikuju da onda imaju veliki gubitak kada budu morali da prodaju ispod nabavne cijene . Sve je jasno i logicno , jedino nije jasno buduce kretanje cijene , a to znamo da vazi za sve proizvode .

Kolko sam cuo svi pricaju da je trenutno stanje djubriva , kada bi sabrali razbaceno na njivu , u nasem dvoristu , i na lagerima malo i veleprodaja , visestruko manje nego u ovo doba prosle godine . Ja mislim da jeste tako , a ti ?

Ako zagudi zima što nije isključeno pa potrošnja gasa ode u nebesa biće cena cena gasa a i djubriva katastrofa.
Od početka pričaju o nekakvoj jakoj zimi..

Nazad
Vrh