Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Ko planira da prvu prihranu psenice ide sa ureom ima jos malo vremena za taktiziranje, blizi se vreme prihrane. Ovo je sa cenama stvarno ludilo i moje misljenje i ako dodje do pada cena to ce biti tek posle setve kukuruza. Da se molimo da godina bude rodna a cene zitarica u najmanju ruku ovogodisnje pa da se nečemu nadamo.

Prodavci djubriva su postali nervozni ne kupuje se kako su ocekivali. Pocela da ih hvata nervoza. Pitacu i ministarstvo za bdp kada se manje ulozi sta ce biti..

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Ima i toga.Roba stoji po tim cenama.
Ali za azot može da bude problem da ga ne bude uopšte.To je onda najskuplje.Bez njega nema proizvodnje

Prodavci djubriva su postali nervozni ne kupuje se kako su ocekivali. Pocela da ih hvata nervoza. Pitacu i ministarstvo za bdp kada se manje ulozi sta ce biti..

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Tako je izvoznici zive od tona puta dinara, ako je tona u protoku malo bice svega.

Šta ste se utripovali oko tog azota kao da će smak sveta, moš misliti ako jednu godinu preskočiš, šta nam je značilo kad smo nabacali 2012 i 2017g., radim jednom mom koperantu već 10-ak godina komplet usluge od oranja do skidanja useva i ja tu još nisam prošao ciklonom (ni osnovno ni prihrana) a vrše i on a i mi ostali, mante to više u materinu ako netreba njima netreba ni nama.Nek je kukuruz 30din kg a treba u proseku 150kg uree po kj što mu dođe 18000din manje više, znači treba 600kg po jutru više da rodi kukuruza da bi samo isplatio prihranu a da bi nešto zaradio i bila ta opcija isplativa treba bar 1000kg pokj da rodi više a da li će roditi više, teško gospodo draga da nekažem nema šanse, dao sam vam prost primer, netreba olako srljati, kod nas a i u svetu je socijalna politika proizvodnja hrane (socijalni mir) samo u svetu pomažu sa subvencijama a ovde ko šta ulovi, izgubićemo i mi (možda) ali će i ostali izgubiti još više a tu mislim i na državu ali no.

Šta ste se utripovali oko tog azota kao da će smak sveta, moš misliti ako jednu godinu preskočiš, šta nam je značilo kad smo nabacali 2012 i 2017g., radim jednom mom koperantu već 10-ak godina komplet usluge od oranja do skidanja useva i ja tu još nisam prošao ciklonom (ni osnovno ni prihrana) a vrše i on a i mi ostali, mante to više u materinu ako netreba njima netreba ni nama.Nek je kukuruz 30din kg a treba u proseku 150kg uree po kj što mu dođe 18000din manje više, znači treba 600kg po jutru više da rodi kukuruza da bi samo isplatio prihranu a da bi nešto zaradio i bila ta opcija isplativa treba bar 1000kg pokj da rodi više a da li će roditi više, teško gospodo draga da nekažem nema šanse, dao sam vam prost primer, netreba olako srljati, kod nas a i u svetu je socijalna politika proizvodnja hrane (socijalni mir) samo u svetu pomažu sa subvencijama a ovde ko šta ulovi, izgubićemo i mi (možda) ali će i ostali izgubiti još više a tu mislim i na državu ali
Sto koristiš djubrivom kad nema racuna?
Mani se gluposti.

Bez djubriva u povoljnoj godini rodice 5t/kj a sa djubrivom 7t/kj. Sac metoda. Znacajnije je njiva u kondiciji. Ako taj @sale ratar kooperant ima stajnjak to menja celu pricu. Moj pokojni stric je sa stajnjakom bez ikakvog djubriva skidao 10t/kj klipa, kad se pojavio Pionir b23 onda i 11t/kj. Zanimljivo je na tim njivama i sada 15g posle poslednjeg stajnjaka i dalje radjaju kao lude uz minimalno npk/urea.

Pročitaj tu moju glupost još jednom, ja pišem o onom što sam doživeo i što sam radio i o trenutnoj isplativosti oko uloga u proizvodnji, ja ne razbacivam đubrivo da bi se hvalio kako sam sve odradio u fulu, treba nekad i digitron poslušati a za tvoju informaciju jesenas sam zaorao za kukuruz, pšenicu, i nešto za soju ali kupljeno po 56-57din kg što mi je prihvatljivo bilo a ovo sad je proseravanje sveckih moćnika i nepada mi na pamet da ulazim u tu igru, biće kako će biti, na jesen ćemo znati ko je u pravu a do tad puno nepoznanica.

Momo u pravu si, ima velike razlike do zemljišta, ovde kod nas je ovako, ovo je samo moje mišljenje i nemora se poslušati.

Bojčetiću đubriva videla samo ptica kad preleti ili zec i srna kad prođu, čak se kukuruzište i upali.150-200kg uree po kj neće navući 2tone veći prinos ni pod tačku razno.

Pisao sam već, 2020.godine imao sam jednu parcelu sa kukuruzom gde nisam primenio azotno djubrivo u proleće, u jesen zaorao 300 kg ruske 16-ice po hektaru. Mislio sam da tu neću imati ništa, u vršaju sam se iznenadio. Posle prskanja do skidanja nisam ni obilazio tu njivu. Prinos je bio nešto jači od 10 tona. Ostale parcele su bile od 12 pa na više.

mani tu 2020tu tad rodilo 4tkj i onom sto 10 godina nije bacao nista

765 долара непосредно пре Божића
620 долара у среду
712 долара јуче
685 долара данас

trziste u americi luduje ogromne razlike u gotovo nedelju dana

Kako vreme prolazi, ja pratim naročito ovaj deo o ceni đubriva i sve sam glupaviji. Što više čitam, sve manje znam, sve sam više zbunjen, šta me snađe jadan ne bio.

Nazad
Vrh