Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Inace Phosagro ureu sam koristio i nema problema sa njom.

Da je sve u prodaji savrseno ne bismo dobijali skamenjeno od prosle godine.
I sigurno u zadrugama de kazu donesi robu bice cena kao i kod drugih i ako ih znas mozes da uzmes neku robu tipa NPK iako se ne zna cena unapred.

Tako je... po "novim" cenama... :)
Naravno da sve moze. Bitno je da je ovo stvar dogovora, a ono drugo uobicajeno... i nije ok...

Poslednja izmena:
Kod mene ..gotovo u komsiluku covjek nabavio samo jednu paletu te ruske ureje i razmisljas se da sutra kupim jednu tonu..a italijanski petneska mu je 125 maraka....ovdje niko nista ne kupuje..valjda se misli da ce nesto pojeftinuti ili ce drzava pomoci

Kupi koliko ti je potrebno za prihranu - bar ja bih tako po toj ceni...

Posto ne postoji drugaciji kukuruz... a gas postoji... a gasu je i pala cena - a koliko vidim N djubrivima ne (a i nece u skorije vreme, mozda ni kasnije... posto je proizveden od skupog gasa... a ono pre nije, ali je bio extraprofit, najvise trgovcima... sad kad je pala cena gasa sad kazu da je zato visa cena sto je proizveden od skupog gasa... znaci za mesec dana imacemo jeftinu ureu? ne mislim...).
Mislim da bi svako proizveo 12+ tona po jutru zdravog kukuruza, ako je do njega (naravno ako kukuruz nije budjav zbog neadekvatnog lagerovanja... a ono djubrivo je skamenjeno zbog neadekvatnog lagerovanja...)... ali nije... mi ne radimo u fabrikama nego pod vedrim nebom...

Cena se lako smiri ali da krene da pada,treba tržište da se zasiti.A to neće skorije da se dogodi.Sad kad se gas unormalio sa cenom ima da krene proizvodnja koja neće moći da prati potražnju i cena će dugo da pliva na tom talasu.

Mnogi neće hteti robu sa lagera ili će da traže manju cenu,što otvara prostor muvatorima sa tržišta trećeg sveta da kupuju i prerodaju kao sveže.

Mislis da ti radnici rade i dobijaju plate dok si fabrike u zastojima ?

Ne mislim, nego znam. Ili nema zastoja, a ako ima, onda ne radu, ali dobijaju "osnovnu" platu. To smo videli na dosta mesta napr. proizvodjaci automobila radili to mesecima od prosle ili pretprosle godine u vise navrata zbog nestacice (ne zbog cene) nekih sirovina (da ne duzimo pricu, jer nije tema).

Da li mislis da cemo imati za 40-60% jeftinije N dj. (napr. umesto 120 din/kg ureju za ~60 din din/kg) za ~mesec dana, posto je pre 2 nedelje pala cena gasa na 30% od maximalne cene (znaci 70% menje kosta nego pre mesec dana - pricam sad o slobodnom trzistu sto i ne utice na naduvanje cene, posto te fabrike imaju konstantnu potrosnju koja se lako izracuna i te kolicine gasa se ne kukuju na "pijaci"... ali no...)?

Previse se oslanjate na cenu gasa u ovom momentu. Trziste ce odraditi svoje.
Dakle finalni proizvod nije srazmeran ulogu. Tako na primer situacija da kukuruz proizvodnja kosta na primer 15din (kod 5t/kj) a prodaje se i za 17din ( jesen 2020) i po 27din (maj 2021). Sto znaci prodace se posto u tom trenutku na trizistu moze da se proda.

To nije osnovna plata nego svako preduzeće da bi bilo likvidno na tržištu mora da ima sredstva kojima će plaćati tekuća zaduženja i obaveze.Tako da i kad nema proizvodnje plata ide e sad od države do države zavisi da li je 100% ili neki umanjeni procenat.Isto tako briga onog ako je firma negde zakupila objekte dal ti radiš ili ne,moraš da platiš zakup,isto tako i kredite i ostalo.

Jednostavno je roba se lagurje do odredjene popunjenosti kapaciteta,kad se više puni nego što se prazni onda se proglasi ekonomska neispaltivost dalje proizvodnje.Ono što je prvo lagerovano normalno da je ušlo po manjoj ceni nego ono poslednje,ali kod prodaje to nije bitno jer kad krene potražnja sve ode.

Uz to nisu to male firme koje su pravile lager na svoju štetu sigurno su proizvodnje gašene mnogo ranije nego kada je rečeno.Tako da mnogi sada kreću prazni sa malom crnom gasa,a velikom potražnjom i to će cenu da drži više meseci.A popunjenost magacina je tajna kompanija pa niko ne zna koliko ima lagerovane robe i po kojoj ceni je ulazila.

Uz to i vreme im ide na ruku,mnogi više nemaju vremena da čekaju pa moraju da kupuju.

Ne mislim, nego znam. Ili nema zastoja, a ako ima, onda ne radu, ali dobijaju "osnovnu" platu. To smo videli na dosta mesta napr. proizvodjaci automobila radili to mesecima od prosle ili pretprosle godine u vise navrata zbog nestacice (ne zbog cene) nekih sirovina (da ne duzimo pricu, jer nije tema).

Da li mislis da cemo imati za 40-60% jeftinije N dj. (napr. umesto 120 din/kg ureju za ~60 din din/kg) za ~mesec dana, posto je pre 2 nedelje pala cena gasa na 30% od maximalne cene (znaci 70% menje kosta nego pre mesec dana - pricam sad o slobodnom trzistu sto i ne utice na naduvanje cene, posto te fabrike imaju konstantnu potrosnju koja se lako izracuna i te kolicine gasa se ne kukuju na "pijaci"... ali no...)?
Jasno mi je kega da je kedina pravda da sad krene proizvodnja i da za naredna 3 meseca proizvedu koliko nisu proizvodili zadnjih 6 meseci i da kosta kao pre.
Poput decije igre puj pike ne vazi.

Tacno tako... to je trziste... Ali mislim da vidite da drzava intervenise - "fixira" cenu hleba, tome indirektno, ali utice na cenu psenice, a psenica je skocila par10%. A ne intervenise iako je cena N dj. skocila 300%. Tu se stvara prostor za lov u mutnom.
Vidimo i to da finalni proizvod nije srazmeran ulogu... iako u poslednji mesec svi inputi poskupljuju a istovremeno stvara se pritisak na cenu ratarskih proizvoda (i naravno u poslednjem periodu pala je cena istih...). Sad ce doci neko pa ce reci da ovaj proizvod nije proizveden po ovim cenama inputa... ali je lagerovan do sad... kao i urea od maja... onaj prvi proizvod je na nizoj ceni sad, a ovaj drugi, t.j. urea sto je proizveden na 10% sadasnje cene gasa u maju je poskupeo 3x... a drzava ne intervenise na cenu dj., ali na cenu proizvoda (za sad "samo" indirektno) jeste...

Jasno mi je kega da je kedina pravda da sad krene proizvodnja i da za naredna 3 meseca proizvedu koliko nisu proizvodili zadnjih 6 meseci i da kosta kao pre.
Poput decije igre puj pike ne vazi.

Da li je ok, da rodi tona/kj kukuruza, a da cena ne bude 4-5x veca (posto ne moze da se proizvodi preko zime...), vec 20-30%...(?)... al' "trebalo bi"...
Samo za jedan poveci proizvodjac znam da nije imao zastoja. Drugi ne znam da li su imali.

Eee vidis tu se radi o lokalnom problemu tipa Srbija,Balkan...ali ovo je cela planeta u krizi, da ima negde na svetu ureje po onim cenama tipa 40din mislis da je nasi me bi uvozili ??

Eee vidis tu se radi o lokalnom problemu tipa Srbija,Balkan...ali ovo je cela planeta u krizi, da ima negde na svetu ureje po onim cenama tipa 40din mislis da je nasi me bi uvozili ??

Na neke probleme jednostavno reaguje drzava (socijalni mir), na neke ne. Neki su lokalni problemi (zar to nisu problemi drzave, i konkurentnosti drzavljane istog?), a neki su - kao - globalni, pa nema mere i takve budalastine... Mislim... nije tu niko najivan, samo no...
A mislis da bi prodavali po napr. ~43 ako uvoze po ~40? I ne bi li preprodali sa extraprofitom za ~110-115? ;) :)

Nazad
Vrh