Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Eee vidis tu se radi o lokalnom problemu tipa Srbija,Balkan...ali ovo je cela planeta u krizi, da ima negde na svetu ureje po onim cenama tipa 40din mislis da je nasi me bi uvozili ??
Je l ista cena za seljaka u Austriji i u Srbiji? neka bude da je Ureja 1eu kilogram, je l ista cena njima i nama i hoce li Austrijanac od jednog hektara imati vecu zaradu nego Srbin sa istim cenama?Mislim da je to veoma vazno.Mislim da nije ista cena za bogate, razvijene zemlje i za zemlje kao sto smo mi, gde su subvencije malo vece od 25kg ureje po Hektaru.

Na neke probleme jednostavno reaguje drzava (socijalni mir), na neke ne. Neki su lokalni problemi (zar to nisu problemi drzave, i konkurentnosti drzavljane istog?), a neki su - kao - globalni, pa nema mere i takve budalastine... Mislim... nije tu niko najivan, samo no...
A mislis da bi prodavali po napr. ~43 ako uvoze po ~40? I ne bi li preprodali sa extraprofitom za ~110-115? ;) :)
Nema sta drzava da preuzme kad robe NEMA.

Je l ista cena za seljaka u Austriji i u Srbiji? neka bude da je Ureja 1eu kilogram, je l ista cena njima i nama i hoce li Austrijanac od jednog hektara imati vecu zaradu nego Srbin sa istim cenama?Mislim da je to veoma vazno.Mislim da nije ista cena za bogate, razvijene zemlje i za zemlje kao sto smo mi, gde su subvencije malo vece od 25kg ureje po Hektaru.
Nemamo ni jednu dodirnu tacku sa niima po zaradi ni majstori,prosveta,radnicka klasa...sto bi imali i sibvemcije kao oni?

To kolko kukuruza ima trenutno na lagerima u Srbiji u odnosu na proslu godinu u ovo vrijeme ako ima neki podatak ili neka ozbiljna procjena bilo bi zanimljivo vidjeti. Moje misljenje je da bi se izmenadio . Mozda ga ima vise nego lane .
Izvoz je bio mnogostruko manji dosad , a domaca potrosnja totalno smanjena

Momo zanemaruješ činjenicu da sam ja lično 2020.g. vršio kukuruz 7 tona po kj a 2021.g. 4 tone po kj?
A bilo je tarupanih kukuruza, pa prinosa 1 do 2 tone po kj. To ne utiče na celokupni lager?
Otišlo je naše stočarstvo u q, ali već par godina ono ne utiče u kreiranju cene žitarica na našem tržištu. Ova cena ima samo direktni uticaj na profitabilnost kod proizvođača tj stočara.

To kolko kukuruza ima trenutno na lagerima u Srbiji u odnosu na proslu godinu u ovo vrijeme ako ima neki podatak ili neka ozbiljna procjena bilo bi zanimljivo vidjeti. Moje misljenje je da bi se izmenadio . Mozda ga ima vise nego lane .
Izvoz je bio mnogostruko manji dosad , a domaca potrosnja totalno smanjena

Svako stavi akcenat na soju, kukuruz, psenicu... Nije ni bitno... bitno je kakvi su trendovi u vezi cene vestackih djubriva i nasih proizvoda, a to nisu normalni, mislim da u to mozemo da se slazemo.

Kod nas ljudi nemaju ni za stoku, ponestaje, znam samo jednog coveka koji ima malo na lageru ali to je sitno.Dve godine smo imali prinose blizu vagon po hektaru i uopste prosek je bio dobar i sve to otislo a prosla godina je bila katastofalna od 1-5tH, Sta ce biti ove godine ako uleti opet susna godina ali svi znamo koliko je ulaganje veliko, nerealno.

Uglavnom iz Kanade , a ove cijene su u meksickom zalivu u lukama , vjerovatno iz Juzne Amerike . Bilo kako bilo cijene su kao spojene posude , pa ako potraje tamo ocekivati i ovde pad.

U Americi je urea pala 16%. 624usd tona , veleprodajna cijena rinfuze u luci , a npr u novembru bila 845usd tona
Ja sam ovu platio 1500 maraka tona a kod Repica je 2300 maraka...nek padne tih 800 razlike opet cu bit na nuli...mozda sam se preso sto sam kupio paletu 3*15 kutinske po 162 al meni se para lako izvuces pa bi bilo ni dubreta a bome ni para

Nazad
Vrh