Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Moglo je zimus sa sojom u zetvi 43din bila, zimus po 90 i jace, ali mi tad to zovemo slobodno trziste.
Mislite da zadrugari sad ne zale jer 90% zadruga NEMA da ponudi ni kilu azotnog djubriva.

Kako god racunam to i nije 300%, ali no... Kako god okrenem poslednji put smo kupovali ureu po 43 (neki i jeftinije) kad je i soja bila 43, a sad soja nije 120... 🤔

Ja sad ovih dana cekam da padne urea, posto je gas pao ohhohhooo... 😏😉
Doduse kod nas nisam cuo ni blizu 90 za soju.

А што је пљачка? Па и ми пољопривредници (који могу) лагерујемо своју робу и чекамо боље цене, па онда и то испада да је пљачка? Ако је неко или нека фирма купила вештак по старој цени и чувала га годину дана у залихама и сада га продаје по тродуплој цени то није пљачка већ способност да се процени тржиште и дешавање на истом. Сад што смо ми задња рупа на свирали јбг ко нам је крив, сами смо бирали тако некад буде добро некад најебемо што буде скоро сваке друге, треће године. Три године се никада још нису потрефиле за редом да буду добре по нас.
Ovako nikada u istoriji nije bilo, da djubrivo poskupi tri puta i da imamo nerealnu cenu, ovo je pljacka i to je to Mi prvo nismo sverceri, preprodavci i ostalo vec proizvodjaci ali apoteke i ostali prodavci djubriva nisu proizvodjaci vec preprodavci.Ja neznm kada ee desilo da neko sacuva psenicu ili kukuruz pa da umesto 16dinara bude 48dinara? Hajde neka mi neko napise je l postoji takav slucaj? i sada imamo minimalni rast cena zitarica u odnosu na repromaterijal, jednostavno ne mozemo uporedjivati na taj nacin jer oni su uvek u prednosti a i siguran sam da vecina ljudi proda svoju robu i da manji deo lageruje, evo ja sam ostavio nesto kukuruza i sada je jeftiniji nego u zetvi? i sta sada? Ja nisam ocekivao pad cene ali otkupljivac zna da ce kasnije opet cena biti nesto veca i on ce opet zaraditi par dinara po kilogramu a ja izgubiti.

Poslednja izmena:
Vidi kad je soja skocila duplo ureja nije i niko nije tad pomislio da kupi.
Jeste. Tad smo kupili 3x16 i/ili map i niko nije kupio 10 meseci unapred ureu. I da dodam jos to da prosle jeseni kod nas lokalni otkuplivac nije hteo da primi soju na lager... Tako je ljudima isplacena po 40 max 43 din/kg (soja). Interesantno... Zar ne? Inace najinteresantnije je da cenu nase robe ne odredimo mi... A cena vestaka zavisi od cena gasa samo kad se gas poskupelo na slobodnom trzistu...

Pa odredi sam cenu soje na 200din ko ti brani ?
Isto je i sa cenom djubriva uvek je slicna po svim apotekama u par dinara razlika.
A to da oni uvek zarade ti kaze sama cinjenica da nekad i ne prime robu jer nemaju de sa njom.

Cene su takve kakve su i nema puno pameti, tj nemamo kome da kukamo uzmi ili ostavi je sistem.

Pa odredi sam cenu soje na 200din ko ti brani ?
Isto je i sa cenom djubriva uvek je slicna po svim apotekama u par dinara razlika.
A to da oni uvek zarade ti kaze sama cinjenica da nekad i ne prime robu jer nemaju de sa njom.

Cene su takve kakve su i nema puno pameti, tj nemamo kome da kukamo uzmi ili ostavi je sistem.
Ne, ne, u ovom slucaju bi bilo "paralelno" da odredjujemo cenu posle... T.j. kad oni nama predaju robu, pa posle dan il' dva da im isplatimo... Ali samo ako imaju aktivan status i ako donose papir o tome... Ako ne, onda tek kasnije kad bude doneo...
Ne kuka tu niko, ali da "sistem" nije u redu... nije...

Ako se dobro secam prosle godine koristili smo bas tu ureu i na dzaku ja bilo napisano da je ruska proizvodnja. Sasvim je ok. U ovom trenutku je i cena primamljiva - ako je ta.

Kod mene ..gotovo u komsiluku covjek nabavio samo jednu paletu te ruske ureje i razmisljas se da sutra kupim jednu tonu..a italijanski petneska mu je 125 maraka....ovdje niko nista ne kupuje..valjda se misli da ce nesto pojeftinuti ili ce drzava pomoci

Ne, ne, u ovom slucaju bi bilo "paralelno" da odredjujemo cenu posle... T.j. kad oni nama predaju robu, pa posle dan il' dva da im isplatimo... Ali samo ako imaju aktivan status i ako donose papir o tome... Ako ne, onda tek kasnije kad bude doneo...
Ne kuka tu niko, ali da "sistem" nije u redu... nije...
Da je sve u prodaji savrseno ne bismo dobijali skamenjeno od prosle godine.
I sigurno u zadrugama de kazu donesi robu bice cena kao i kod drugih i ako ih znas mozes da uzmes neku robu tipa NPK iako se ne zna cena unapred.

Ok djubriva je prosto. Lageri od zadruga su tanki jer su ulazi skupi. Ja prvi necu da rizikujem i kupim 500t ureje pa da cena padne da budemo u minusu. Cena je na dnevnom nivou. Dobijes ponudu u 11-12h do 15h ako potvrdis imas to sutra najkasnije prekosutra. Nisi potvrdio sutra opet dobijas ponudu cenovnu. Jer trziste je toliko nestabilno da za 24h moze da poskupi 1-2din/kg.

Nazad
Vrh