Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Uf sad si ga rekao.To si rekao kao moderator ili ipak kao strucnjak sa kademskim zvanjem iz poljoprivrede.Sa Perom se ne moram slagati ali da je ovde uzas to znam sigurno agrotehnika i sortiment su svakako bitni ali ako bozja ruka ne pripomogne mozes ga duvati sto mi i radimo.

Rekao kao neko ko prati stanje u ataru.
De i.a soje i.a o drugih kultira. De ima oko 2.5t-3t soje ima i repe 80t/ha a kukuruza oko 9t/ha.
De je rodilo soje oko 1.5t/ha tu mi je i repa jedva dobacila do 70t/ha i kukuriza i.a omo 6.5t/ha.
Soja je direktni indikator padavina po meni.

Pratim i ja 35 godina ali samo pratim jer sam hobi poljoprivredik ali odgovorno tvrdim da imam njive u cetiri KO u nekima je podbacaj 70% ako ne i vise.A to sa prinosima mogu da prihvatim a ovo sto sam video znam sigurno da nema nista od toga

80-90% sam siguran da ce sledece godine cene nasih proizvoda potonuti, ne mozes da ne bacis vestak a sa ovim cenama ne mozes ni da ga bacis koliko hoces. Ja cu sigurno da povucem rucnu za vestak, za soju necu bacati a za kukuruz stajnjaka imam al cu pola da bacim od uobicajene doze(da pokrijem sto vise) a resto cu morati kupiti. Sad sta i koliko videt cemo.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

@North ARMY Nije bas tako,i clan Peet tako gleda po soji,a gresi puno.Ja sam imao soje na istoj parceli sa kukuruzom 3.6t/ha ,a kukuruz sa predusevom soja,nepunih 7t/ha.Za mene odlican prinos u ovoj godini,ali spram soje bas i nije nesto.

Nije bas tema ali je vezano za cenu i nestasicu.
Kako donavljac ne moze da nabavi dzakirano djubrivo za jesenje bacanje vec samo ima u dzambo vreci, potrebna ideja kako puniti u rasturivac bez hidraulicnih ruka i ostalih pomagala.
Rasturivac je mali 400 ili 500 litara mega metal.
Hvala unapred.

dzambo koliko mozes blize stavis,da uspes zatvoriti stranice,pridjes do prikolice sa ciklonom,nadjes neki levak tipa 40cm duzine oluka naprimer,raseces nozem na visini otprilike koliko ti stane u rasipac,gravitacija uradi svoje,zatvoris rupu sa nekom starom majicom,sto visa prikolica laksi posao,vremenski ce ti biti isto cak i laksi posao nego da jebes ledja

Govori da vam je los izbor sortimenta ili agrotehnika.
U delovima atara de je toliki prinos soje ide do 5t/kj kukuruza.
Govori nesto drugo, bez ikakve namere da te uvredim, ti si skolovan igrac u ovom poslu ali si mnogo mlad i neiskusan u ovom poslu kako bi podvukao liniju i tvrdio to sto tvrdis!
Soja je jedno a kukuruz drugo i nikakve veze izmedju nemaju. Jedan samo primer da kasniji rok setve soje ne zavisi uopste od onih padavina kad je najpotrebnije za kukuruz iz prvog roka setve!
Dok je toj soji najpotrebnija kisa krajem Jula ili pocetkom Avgusta za prilicno solidan rod
kukuruzu je bila potrebna sredinom Juna ili pocetkom Jula. Dakle ta kisa od 17 Jula od 120 lit je na nekim parcelama kasnila da je taj kukuruz ostao jalov i bez klipa!
Nema te pravile sto si ti naveo!

@NA
Kukuruz 4.5t/kj 200m dalje soja 2.4t/kj. Od kako radim nije bio ovaj odnos. Sada se desilo. Kako zasto ne znam ali je tako. Najcesce bude soja 2t, kukiruz 6t/kj ili 1:3, sada je 1:1.9

Na parceli pored mene soje imao sam 1600kg/kj dok komsija nece izvuci 2000 kg/kj kukuruza.
Dakle kontra odnos od ovoga sto si napisao Bojane!
Zato tvrdim da nema pravile. Puno toga ne zavisi od nas!

@bojcetic soja retrovegetirala posle kise kukuruz nije sacekao nije nalio ceo koren

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Bojcetic : Kukuruz 4.5t/kj 200m dalje soja 2.4t/kj. Od kako radim nije bio ovaj odnos. Sada se desilo. Kako zasto ne znam ali je tako. Najcesce bude soja 2t, kukiruz 6t/kj ili 1:3, sada je 1:1.9
Na parceli pored mene soje imao sam 1600kg/kj dok komsija nece izvuci 2000 kg/kj kukuruza.
Dakle kontra odnos od ovoga sto si napisao Bojane!
Zato tvrdim da nema pravile. Puno toga ne zavisi od nas!
Ja il sam lud il glup :sta:

Mi sejemo soju zadnju sremci prvi zato im se verovatno neka kiša poklopi sa pa ako ima soje ima i kukuruza.Kod nas je prošla bila soja još gora u proseku a kukuruz razbio,zadnja kiša njemu dobro došla za nalivanje a soja izgubila gas.

Nazad
Vrh