Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

A kada je kukuruz bio 15-16din a djubriva 35-40 i map 50din, sta je onda bilo? Isti djavo kao sad. I ja bih voleo da je kukuruz 25 a djubrivo 40din ali jbg ne ide to u ovoj drzavi. Ja sam naveo primer da skoro svake godine paritet je isti, e sad sto je ove slabo rodilo nije tu niko kriv.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

vise ce ti vredeti onih 16din po 55m/Kj nego ovih 25din i 40m/kj(ako i imas 40m u ovoj godini),jer cista matematika ako ti je urea danas blize 100din(prica se da ide do 120din jer bukvalno ide svaki dan gore),a prosle si je uzeo za 42 din,a gde je map po takodje 100din,16ka koja je 70din,jebeni obicni kan je preko 50din,bio 28din...da odmah kazem da je meni rodilo 40do50m/kj isto bi me bolela patka za ovo poskupljenje....ne znam sto samo gledate paritete na osnovu trenutne cene robe jer nece samo vestak da poskupi,vec i seme,hemija,nafta

vise ce ti vredeti onih 16din po 55m/Kj nego ovih 25din i 40m/kj(ako i imas 40m u ovoj godini),jer cista matematika ako ti je urea danas blize 100din(prica se da ide do 120din jer bukvalno ide svaki dan gore),a prosle si je uzeo za 42 din,a gde je map po takodje 100din,16ka koja je 70din,jebeni obicni kan je preko 50din,bio 28din...da odmah kazem da je meni rodilo 40do50m/kj isto bi me bolela patka za ovo poskupljenje....ne znam sto samo gledate paritete na osnovu trenutne cene robe jer nece samo vestak da poskupi,vec i seme,hemija,nafta
Meni izgleda da nije digitron ispravan za takvu matematiku iz prvih redova!😜
Ako vec nije tema djubrivo iskljucivo u kukuruzu koji je ove godine bio ispod svakog proseka onda se postavi pitanje kako je rodila ove godine psenica, suncokret i soja, koliko ima zarade na ovim kulturama, pa tek onda se postavlja pitanje isplati li se kupiti djubrivo ove jeseni ili ne?!

pa mene to i buni jer ne razumem neke stvari,ove godine samo kukuruz podbacio a jecam-psenica rodilo,suncokret,uljana repica po 62-63 se prodavala,soja rodila cena nikad veca tj ludacki dobra a kupuje se manje vestaka jer je cena otisla previse....cekam sl godinu zbog roda pa da vidim kada rodi 30m psenice po jutru(ne daj boze odmah da kazem) a ne gotovo svima preko 40 i preko tj padali i rekordi pa kada krene kuknjava jer samo gledate paritete za vestacko djubrivo a gde je sve ostalo...ukratko 90tih je padao dinar pa smo imali milijarde i za bukvalno jedan sat si gubio citavu platu sada navodno dinar stagnira a sve ostalo ide gore....komsija mi kaze dobio je ove godine 5hilj din vise nego prosle za kukuruz(prodao po 16,5 sada po 25,5) pa je to otprilike isto,cekam da stigne sa vestakom da ga pitam nesto

Meni se čini da su cene i prinosi ove godine ljudima omogućili da isplate dugovanja i koliko toliko se oporave.Sada treba da se krene u novu proizvodnu godinu iz početka a nema zaleđine u vidu keša.
Ako bi smo malo iskrenije i otvorenije razgovarali po ovom pitanju siguran sam da nisi takvog misljenja!
Ovo sto si napisao pali iskljucivo za te koji su imali posejano vise od 70% povrsina pod kukuruzom!
Ako se uzima u obzir zarada na soji, psenici i suncokretu onda nije bas tako kako si naveo!
Ali, no! Sto neki kazu!

dakle Peet zelis da kazes da ko se nije zaleteo 20-21 sezone sa kukuruzom pod povrsinama nego sejao druge kulture da sada ima kesa i da sada komotno kupuje osnovno djubrivo ili gresim?

Peet nisi ni malo objektivan, ono što vidim na terenu i o čemu mislim ja i napišem.Kod nas se soja ne seje da te informišem na vreme.Kukuruz je uglavnom loše prošao jer imamo delove atara koji nisu nikako imali kišu pa čak ni onda kada je palo 100+ litara, tako se potrefilo.Skidali smo tamo ljudima i ispod tone po k.j a ni suncokret tamo nije prošao mnogo bolje.Ostaje nam pšenica koja jeste rasturila sa prinosom ali ona sama ne može da pokrije pušionu na ostalim kulturama pa da je rodila i vagon po jutru.

Da li uzeti elixir zorka 15 15 15 ako je proizvodnja otisnuta na vreći kraj 3. mjeseca 2021? Jel to staro ili vrijedi uzeti?

dakle Peet zelis da kazes da ko se nije zaleteo 20-21 sezone sa kukuruzom pod povrsinama nego sejao druge kulture da sada ima kesa i da sada komotno kupuje osnovno djubrivo ili gresim?
Iskreno bas tako!
@Matic
Ako se kod vas ne seje soja u vecoj meri ne znaci da se ne seje na drugim mestima. Citam i ja po ovom forumu o prinosima psenice, suncokreta i soje a na nekim mestima cak i kukuruz skoro da nije podbacio.
Zato i tvrdim da ako ove godine nema zarade onda nesto nije u redu sa vasim digitronima.
Ja mogu biti cak i toliko otvoren da ponavljam da na proseku psenice od 4 t po kj pola prodate po 21 din pola jos na lageru, suncokreta od 2 t po kj i ceni od 55 pa plus jos kolko ce dodati, soji, slabijeg prosecnog prinosa od 1350 kg po kj i ceni od 80 din pola lager pola naplacujem i kukuruza valjda cu dobiti oko 2,5 t po kj proseka i ceni od 26 din nadam se da cu moci djubrivo kupiti.
Ovo pocinje da lici na neke postove iz teme o vremenskim prilikama gde neki kukaju da im kisa ne pada a na kraju razvaljuju sa prinosima!
Jos samo da pitam vas neke nezadovoljne kad pamtite da ste podigli po 1 kj 100k din ili vise od toga?

@Peet
realno imas kesa zbog poludele cene soje,sve drugo je ostalo isto samo ces vise potrositi na blagajni,psenicu i da prodas sada za 28 potrosices na djubrivo tu dobit,veci obrt novca i to je to,jedino ako si ranije nabavio djubrivo kao sto mi je sinoc covek u privatnoj napisao da je nabavio ureu pocetkom septembra za 61din...vidi soju ovde gore niko ne seje,domacinstvo koje radi preko 2hilj jutara ne seje u plodoredu sigurno vec 7-8godina jer nikada nije rodila kako treba,a realno mozda i 70% srbije nije u mogucnosti da je poseje zbog zemljista,ove je vidim u temi Soje rodila gotovo svima a cena ta koja je i eto

PS
rade svima digitroni ne brini se
mnoge je uhvatila ta magija od 100k po jutru,mislim da jos ne shvataju mnogi sta znaci inflacija i opticaj novca
sto kaze super moderator ode ovo moje u zivotnu filozofiju

@Vlada015
NP 10*20 elixir (basic)
4XUq1Sd.jpg

Nazad
Vrh