pa ja nisam neki stocar vise nazovi stocar ko sto kazes.Vise sed bavim tovom junadi i nista veliko do desetak godisnje a ove junice sam uzeo u neki dug kompenzaciju kao telad pa ih urastio i sad ne znam stacu sa njima a nisu za pasu ranicu ih do proleca u stali pa cu videti .A imam nekih osam junica steonih pod herefordom na pasi pokusavam nesto da drzim u sistemu krava tele.A cinimi se da gubim strpljenje.Mada ima tu i lepih kravica da se probere videcu u maju kad se potele sta je za mleko sta za meso
Dobro razmišljaš. Mislim da me nisi najbolje shvatio u predhodnom postu. Nisam tebe nazvao "nazovi-stočar", i nemoj nikad da sebe stavljaš u potcenjen položaj omalovažavanjem Sebe i Tvoga Posla. Uvek se odnosi prema Sebi fer i korektno,i s dužnim poštovanjem, pa ćeš i u kontaktu s ljudima pokazati te kvalitete. Rekao sam za te ljude koji kupuju od nakupaca, verujući da imaju neki kvalitet u ponudi, a oni prodaju škart skupljen s koca i konopca.......
Onda ako rešiš da ih prodaš, trenutna cena junica (jalovih,koje ne mogu da ostanu steone) se kreće 1.30-1.50 eura po kologramu (barem toliko nude u mojoj okolini), zavisi od tvoje sposobnosti i iskustva u trgovanju i natezanju s nakupcima.
Imam iskustva u držanju krava u sistemu krava-tele i zadovoljan sam, mleko po odbijanju teladi predajem Šabačkoj mlekari i izađe mi 30 dinara po litri bez premije, masna jedinica u proseku od tri krave između 3.9 i 4.1 (ali imam samo oko 500 litara u proseku mesečno, jer žive isključivo od paše u periodu April-Decembar, bez dohranjivanja).
Još nešto. Probaj da ih "uvaljaš" kupcu kada budeš prodavao bikove, kaži, ajde uzmite i ove dve kad već idu tih deset ili kako već i na koji način prodaješ bikove......