Cene junadi i gotovih bikova

Znaci kreces od 500e tele + negde oko dve tone kukuruza + 250--300 bala deteline +100 bala slame + tvoj rad e sad ja gledam kao bik samo u jednu tacku tako da ovo neznam da ti izracunam , ali i ako bi uspeo da izracunam mislim da bi me glava bolela tri dana od cena sunc sacme , stocnog brasna, kukuruza,deteline,premiksa itd, nastavi li se ovim tempom prodace se i poklati svako zivince u ovoj zemlji.

Neko je već napisao negde na forumu da kad prodaš bika za te pare treba da imaš da kupiš dva teleta i sve preko toga je zarada. I bez silaže i senaže ta zarada je minimalna.

Ja sam to jednom napisao i onda se digla velika prasina oko toga da li sam u pravu ili ne
@kifler
Ne pojede jedan bik bas toliko

Treba da poje najmanje 3 tone hrane da bi imao 600kg.Nema tu neke velike računice ali oni služe kao banka i novac se dobije na gomilu

Konvencionalno tovljenje bikova sa detelinom, senom, kukuruzom, sunc. sacomom sigurno nema racuna. Ne znam sta bi bilo sa silazom i senazom? Ako neko koristi navedene dve komponente neka napise racun.

Kvalitetan tov bikova treba da ima za rezultat dnevni prirast od bar 1.4kg pa navise. Sad pomnozite to sa cenom bikova,dobije se dnevni prirast izrazen u novcima. E sad racunajte koliko cega pojede on otprilike za jedan dan,sto se naravno menja sa uzrastom pa probajte da odredite neki prosek i to pomnozite sa cenom te hrane. Razlika je dnevni dobit ako ga imate. Ne treba racunati svoj rad. A upotreba silaze i senaze povecava razliku jer se time postize usteda u drugoj hrani,a kg iste je mnogo jeftiniji od kg nekog drugog inputa.

@Milan81
Sve sto si napisao stoji, medjutim mene (nas ostale) upravo zanima koliko se cega ustedi, a koliko se potrosi silaze?

Mnogo manje posla ,manje mehanizacije i manje vremena je potrebno za silažu i mislim da to govori sve.Možda i nisam u pravu.

Nazad
Vrh