Cene junadi i gotovih bikova

Dođite kod mene da se uverite da i crni holštajn može od oteljenog teleta do bika od 500 kg za manje od godinu dana da se utovi.Crveni su po vama "nešto" a crni "ništa".

Da su toliko stari nije verovao ni kupac kad je dosao da kupi, nego je trazio plavi karton da bi se uverio. Sta da vam kazem, nije bitna genetika,koliko dobar gazda :) Clanovi @malaksalo i @marko1984 su bili prisutni kad sam merio pre par meseci jednog starog 9 meseci i nedelju dana teskog 450kg. To mi je bila prva tura od kad se ja u kuci bavim stocarstvom, gde sam napravio par gresaka, pa su bili malo losiji, mada bi sa punom godinom i oni bili 550kg. Ko ne veruje, a zeli da se uveri, moze da dodje u sledeci cetvrtak, mericu drugog. Danas je izmeren i isporucen najmanji i imao je 510kg, najveceg cenim da ima 550kg posto je dosta bolji od ovog danasnjeg. Telad su od krupnih krava i neke simentalke bi se pred njima postidele. Negovani su kao mala deca. Ja ovaj posao ne radim zato sto moram, nego zato sto volim, te dajem sve od sebe. Higijena u stali je skoro kao u operacionoj sali. :) Jer morate priznati ni vama ne bi bilo prijatno da jedete dok vam govno stoji ispod stola, ili da vam neko da da jedete iz prljavog tanjira. U prvo vreme hranjeni su megijem (plus kukuruz, psenica,jecam) pa gebijevim energo-kalfom, pa koncentratom i zadnja dva meseca kukuruz,jecam,premiks i so. Gledalo se da koncentrat bude izbalansiran do maksimuma i da dobiju tacno onoliko koliko im je potrebno za maksimalan prirast, ni manje ni vise. Racunica prosli put je iznosila ulozeno (tele, komplet hrana, baliranje slame za prostirku) 560 evra, a dobijeno 1050 evra. Za ove cu izvesti racun ovih dana kad dodjem malo do vremena, pa cu okaciti u temi tov junadi. Ovde je ulozeno malo vise jer su komponente bile skuplje, doduse i evro je bio jaci pa razlika ne bi trebalo da predje 50-60 evra po komadu. Ni moj tata nije verovao da ce rezultat biti ovakav, vec je govorio da zaludjujem i sebe i njega. Sad samo cuti i zadovoljno se smeska. Da napomenem jos da vas niko ni puskom ne bi naterao da skupljate 3,5kj lucerke rucno, a ja sam to radio kad god sam mogao da postignem vremenski. Razlika je u kvalitetu nebo i zemlja. Takodje sam procitao bar 3000 stranica literature, komplet temu govedarstvo na ovom forumu sam procitao tri puta, sve tekstove na internetu gde se pominje rec bik, cak sam davao bratu da mi prevodi stranice sa stranih sajtova i foruma. Detinjstvo sam proveo u stali, jer nije imao ko da me cuva, pa su me uvece i ujutru ubacivali u valov ispred teladi da se igram dok stariji ne pomuzu krave, tako da sam nesto naucio i gledajuci u oca i dedu. Dosta su mi pomogli i neki profesori sa mog fakulteta i upucivali kod kolega stocarskog smera. Ispitivao sam i davio svakog ko je hteo samnom da prica o govedarstvu. Takodje moram da se zahvalim i clanovima @PROF.DR.SELJAK i @IGORVET, jer su mi dosta pomogli svojim savetima. Covek nikada ne treba da umisli da je najpametniji i da sve zna, vec da saslusa svakog i uvek ce bar nesto cuti sto nije znao, sto mu moze koristiti. Naravno, da holstajn nije bolji od simentalca, ali nije tacna ni tvrdnja nekih ljudi da holstajn ne moze da bude bik. Holstajnima mora puno da se titra da bi bili dobri. Simentalcu sta god da radis on je lep i okrugao, a holstajn posle nedelju dana malo losijih uslova i sav dzogav i nikakav. Takodje ni svi holstajni nisu isti. Na farmi sa koje sam uzimao ima tri vrste. Drug koji radi tu mi je objasnio kako da prepoznam razliku dok su mali, te sam uvek uzimao ove iste, sa kojima sam vise nego zadovoljan. Krivo mi je sto ih nisam drzao jos 7,5 nedelja da imaju punu godinu, pa da vidim onda rezultat. Ubedjen sam da mi se ovakva ponuda ne bi ponovila, izaslo me je skoro 2,1 evro sa mojim prevozom i sto je najvaznije, pare unapred, pa nisam mogao da odbijem. Jos nesto pa da zavrsavam ovaj svoj roman. :) Dosta su ih usporile i one tropske vrucine, u tom periodu su slabo jeli i opala je konverzija hrane. Da toga nije bilo mislim da bi rezultat bio jos bolji.

moguće j,ja sam prije par godina imao blizance crvenog holštajna za godinu i dvadeset dana 1100kg nikad bolje nisam prošao.ali stvarno extra hrana i na volju

- - - - - - - - - -

Svaka tebi cast alllii lepo si napisao da telad su od krava kojih bi se i simentalke postidele ....Onda to nisu crni holstajn krave a to je vec druga prica.
Ijos nesto ta racunica mi nestima ulozeno 560 eur.a dobijeno 1050eur.Kolko ti racunas tvoje tele ako je tako kako kazes ti si mogao samo tele prodati za 500eura.

Kod mene sve jedna krava je H/F.Hrane se i neguju domaćinski.Nikada im ništa ne manjka i uvek sve dobijaju na vreme pa tako tele i lepu,zdravu telad.Ko ne veruje neka dođe u štalu i vidi sopstvenim očima moja grla a može i da se raspita kod lokalnog nakupca stoke sa kojim godinama sarađujemo kakve krave i bikove kupuje od nas.

није свака црна крава Холштајнка

Crno-bela nizijska goveda evropskog tipa
Zajednička karakteristika rasa crno-belih nizijskih goveda, evropskog tipa, jeste da
pripadaju tipu kombinovanih proizvodnih sposobnosti sa orijentacijom na
mlečnost. U Evropi se danas gaji više rasa ovog tipa od kojih su najvažnije: crno-
bela frizijska, nemačka crno-bela, britanska crno-bela, danska crno-bela i švedska
frizijska rasa. U zavisnosti od genetskog potencijala, selekcijskih zahvata i uslova
držanja proizvodne karakteristike crno belih nizijskih goveda se razlikuju, a
proizvodnja mleka ovih rasa se kreće oko 6000 kg mleka. Sve rase evropskih crno
šarenih goveda vode poreklo od goveda iz Frizije.
Karakteristična boja dlačnog pokrivača je crna sa većim belim, jasno ograničenim
poljima. Bela boja najčešće se nalazi na glavi, duž grebena, plećki i krsta, na
nogama i kićanki repa. Gubica je pigmentirana. Rogovi su žuti sa tamnom
pigmentacijom pri vrhu. U populaciji se javlja 3-5% crveno - belih grla.
Frizijska rasa spada u srednje krupne rase. Visina krava je 130-135 cm, a bikova
145 cm. Telesna masa krava je 600-700 kg, a bikova oko 1000 kg. Telad na
rođenju ima telesnu masu oko 40 kg. Mlečnost frizijske rase zavisi od zapata i
iznosi oko 6000 kg mleka. Procenat mlečne masti varira od 3,5 do 4%, u zavisnosti
od selekcije. Frizijska rasa ima dobre tovne sposobnosti. U tovu junadi u uzrastu od
12 meseci muška grla mogu imati do 500 kg. Dnevni prirast je 1-1,2 kg.
Frizijska rasa je ranostasna i junice se osemenjavaju sa 15 meseci. U populacijama,
koje odlikuje čvrsta konstitucija, plodnost iznosi 80%.
Posle Drugog svetskog rata, počeo je uvoz frizijske rase u Jugoslaviju. Zbog veće
mlečnosti frizijska rasa je potisnula simentalsku rasu u Vojvodini, odnosno u
predelima sa intenzivnom poljoprivredom.

@matic Izgleda da mi iz Donjeg Srema znamo sto niko ne zna :)
@kockasalascenej Jesu crni holstajn, farma sa koje uzimam telad iskljucivo drzi holstajn. U pitanju je farma BD Agro iz Dobanovaca-najveca farma muznih krava u Evropi. telad su placenja 250din/kg. Bili su teski od 70 do 80kg i kostali su me manje od 200 evra po komadu. Ostalo je hrana.

Niko nije napisao lose o sremcima malo ste me iznenadili ako budem prolazio tamo svraticu. Pa i ja radim takav poso ko i vi sto se ljutite.

Ko se ljuti?Niste dobro protumačili.Da kažem da moje krdo pojede 10 k.j lucerke,20 k.j kukuruza i još koješta šta im sleduje.Hranimo ih dobro da bi posle kada se izjalove i više nisu ekonomski isplative dobili lepu cenu pri prodaji.Imali smo jednu rekorderku koja je imala verovali vi ili ne 950 kg. :ppozdrav:

Lucerku nisam imao prosle godine, kupovao sam je za 11 din/kg. Cena kukuruza je obracunata u aprilu, kad sam prodao visak koji sam imao, jer bi ovo otislo da nisam imao bikove u tom trenutku. Cena sojine sacme je bila vise nego duplo manja u odnosu na sadasnju. Goveda kada jedu koncentrat , jedu kolicinski znatno manje u odnosu kada jednu cistu prekrupu. Strpite se malo, sve imam popisano, kontrolna merenja na svakih mesec dana (pantljikom) i utrosak hrane tog meseca i cena. Sve cu okaciti, samo malo da dodjem do vremena. P.S. Ne zelim da ispadne da vam solim pamet, vecina vas je mnogo iskusnija od mene. Ali probajte nesto novo, nije na odmet, makar kao eksperiment.

Lucerku nisam imao prosle godine, kupovao sam je za 11 din/kg. Cena kukuruza je obracunata u aprilu, kad sam prodao visak koji sam imao, jer bi ovo otislo da nisam imao bikove u tom trenutku. Cena sojine sacme je bila vise nego duplo manja u odnosu na sadasnju. Goveda kada jedu koncentrat , jedu kolicinski znatno manje u odnosu kada jednu cistu prekrupu. Strpite se malo, sve imam popisano, kontrolna merenja na svakih mesec dana (pantljikom) i utrosak hrane tog meseca i cena. Sve cu okaciti, samo malo da dodjem do vremena. P.S. Ne zelim da ispadne da vam solim pamet, vecina vas je mnogo iskusnija od mene. Ali probajte nesto novo, nije na odmet, makar kao eksperiment.

Čovek se uči dok je živ i umre glupav.
Svaki dobar savet iz iskustva treba prihvatiti i primeniti u skladu sa mogućnostima.
Samo bih se osvrnuo na tvoju računicu.pokušaj izvršiti kalkulaciju unoseći cene u momentu prodaje bika pa bi sve bilo jasnije.tj. sa kojom bi količinom hrane mogao ući u tov sledećeg grla.

@kukulele taj bik koji je kostao 560 evra, a prodat je za 1050 evra, meren pre par meseci u prisustvu pomenutih clanova kako sam napisao u ranijem postu, prodat je polovinom maja , ako se ne varam, mislim da je u pitanju 18.maj. Cena lucerke tada, u vreme prvog kosenja nije prelazila 10-11 din/kg.Tako da je cena ista kao i u kalkulaciji.cena kukuruza je obracunata polovinom aprila, a ne verujem da je za mesec dana znatno skocila. Ostale komponente su racunate koliko su kostale u trenutku kupovine.Za ovih 5, sto sam sad prodao, sam rekao da cu racun izvesti narednih dana, a da ne verujem da je znatno veci, jer je utrosak koncentrata i lucerke manji u odnosu na prvu kalkulaciju. Kao zamenu za deo lucerke dobijali su zelenu kukuruzovinu, sirak, seno i u jednom periodu sam im mesao psenicnu slamu sa lucerkom. Posto je ovde malo komplikovanije rekao sam da cu izracunati za neki dan, kad budem imao vise vremena i budem odmorniji, da mi se ne bi potkrala neka greska.Racunicu ne izvodim unapred, nego unazad, jer sacmu od 100 din.ovi nisu ni videli. Te cene ce biti obracunate u novoj turi, kada dodje vreme za to.Nadam se da ce cena bikova biti veca pa ce moj rad imati istu cenu kao i u ovom trenutku. Nije mi bas ni jasno zasto svi toliko ne verujete da je moguce uhraniti bika za 360-380 evra.Koliko vas kosta tov. Telad u klasi su u tom trenutku kostala 550evra, dodajte ovaj moj utrosak hrane i dobicete preko 900 evra. Cika Zorane, Vi ste napisali da je cena kod vas 225 din., pa ako ste trosili vise hrane to vas vodi ka bankrotu.Medjutim, vi prezivljavate. Voleo bih da i vi napisete vasu kalkulaciju, pa da uporedimo i da menjam koncept ako je vas bolji, jer covek konstantno mora da usavrsava svoje znanje. Smatram Vas inteligentnim i iskusnim covekom i ne verujem da poslujete sa minusom.Moj tata racuna da bik pojede 1500kg ciste prekrupe i 1500kg lucerke, to je ona starinska racunica,u datom trenutku moja kalkulacija je bila bolja i ubrzala tov za skoro 4 meseca. Za sledecu telad cu se preracunati unapred, sta i kako da hranim zbog trenutne visoke cene sacmi. Srdacan pozdrav!

I ja znam za tu starinsku računicu.Vodim evidenciju ali ne pojedinačnu pa sam te zato i zamolio da izneseš tvoju računicu kada dospeš.Vidim da nisi neki mutivoda pa ti mogu verovati.Malo mi je čudno ali ne i neverovatno.

Nazad
Vrh