Da su toliko stari nije verovao ni kupac kad je dosao da kupi, nego je trazio plavi karton da bi se uverio. Sta da vam kazem, nije bitna genetika,koliko dobar gazda
Clanovi @malaksalo i @marko1984 su bili prisutni kad sam merio pre par meseci jednog starog 9 meseci i nedelju dana teskog 450kg. To mi je bila prva tura od kad se ja u kuci bavim stocarstvom, gde sam napravio par gresaka, pa su bili malo losiji, mada bi sa punom godinom i oni bili 550kg. Ko ne veruje, a zeli da se uveri, moze da dodje u sledeci cetvrtak, mericu drugog. Danas je izmeren i isporucen najmanji i imao je 510kg, najveceg cenim da ima 550kg posto je dosta bolji od ovog danasnjeg. Telad su od krupnih krava i neke simentalke bi se pred njima postidele. Negovani su kao mala deca. Ja ovaj posao ne radim zato sto moram, nego zato sto volim, te dajem sve od sebe. Higijena u stali je skoro kao u operacionoj sali.
Jer morate priznati ni vama ne bi bilo prijatno da jedete dok vam govno stoji ispod stola, ili da vam neko da da jedete iz prljavog tanjira. U prvo vreme hranjeni su megijem (plus kukuruz, psenica,jecam) pa gebijevim energo-kalfom, pa koncentratom i zadnja dva meseca kukuruz,jecam,premiks i so. Gledalo se da koncentrat bude izbalansiran do maksimuma i da dobiju tacno onoliko koliko im je potrebno za maksimalan prirast, ni manje ni vise. Racunica prosli put je iznosila ulozeno (tele, komplet hrana, baliranje slame za prostirku) 560 evra, a dobijeno 1050 evra. Za ove cu izvesti racun ovih dana kad dodjem malo do vremena, pa cu okaciti u temi tov junadi. Ovde je ulozeno malo vise jer su komponente bile skuplje, doduse i evro je bio jaci pa razlika ne bi trebalo da predje 50-60 evra po komadu. Ni moj tata nije verovao da ce rezultat biti ovakav, vec je govorio da zaludjujem i sebe i njega. Sad samo cuti i zadovoljno se smeska. Da napomenem jos da vas niko ni puskom ne bi naterao da skupljate 3,5kj lucerke rucno, a ja sam to radio kad god sam mogao da postignem vremenski. Razlika je u kvalitetu nebo i zemlja. Takodje sam procitao bar 3000 stranica literature, komplet temu govedarstvo na ovom forumu sam procitao tri puta, sve tekstove na internetu gde se pominje rec bik, cak sam davao bratu da mi prevodi stranice sa stranih sajtova i foruma. Detinjstvo sam proveo u stali, jer nije imao ko da me cuva, pa su me uvece i ujutru ubacivali u valov ispred teladi da se igram dok stariji ne pomuzu krave, tako da sam nesto naucio i gledajuci u oca i dedu. Dosta su mi pomogli i neki profesori sa mog fakulteta i upucivali kod kolega stocarskog smera. Ispitivao sam i davio svakog ko je hteo samnom da prica o govedarstvu. Takodje moram da se zahvalim i clanovima @PROF.DR.SELJAK i @IGORVET, jer su mi dosta pomogli svojim savetima. Covek nikada ne treba da umisli da je najpametniji i da sve zna, vec da saslusa svakog i uvek ce bar nesto cuti sto nije znao, sto mu moze koristiti. Naravno, da holstajn nije bolji od simentalca, ali nije tacna ni tvrdnja nekih ljudi da holstajn ne moze da bude bik. Holstajnima mora puno da se titra da bi bili dobri. Simentalcu sta god da radis on je lep i okrugao, a holstajn posle nedelju dana malo losijih uslova i sav dzogav i nikakav. Takodje ni svi holstajni nisu isti. Na farmi sa koje sam uzimao ima tri vrste. Drug koji radi tu mi je objasnio kako da prepoznam razliku dok su mali, te sam uvek uzimao ove iste, sa kojima sam vise nego zadovoljan. Krivo mi je sto ih nisam drzao jos 7,5 nedelja da imaju punu godinu, pa da vidim onda rezultat. Ubedjen sam da mi se ovakva ponuda ne bi ponovila, izaslo me je skoro 2,1 evro sa mojim prevozom i sto je najvaznije, pare unapred, pa nisam mogao da odbijem. Jos nesto pa da zavrsavam ovaj svoj roman.
Dosta su ih usporile i one tropske vrucine, u tom periodu su slabo jeli i opala je konverzija hrane. Da toga nije bilo mislim da bi rezultat bio jos bolji.