Cene junadi i gotovih bikova

Mnogo manje posla ,manje mehanizacije i manje vremena je potrebno za silažu i mislim da to govori sve.Možda i nisam u pravu.
Hmmm. Treba silo kombajn, treba sve prikolice iz komsiluka, 3-4 traktora da prevoze. Ljudi 3-5 itd. Nisam siguran u Vasu tezu.

Samo za detelinu;kosačica,skupljač,balirka,prikolice,radna snaga.
Kukuruz;branje,utovar,krunjenje,krupljenje

E sad je to malo jaca matematika ali evo da probamo da uporedimo na primer silazu i seno ili detelinu. Evo bas sad ima u temi kukuruzna silaza da pojedinci prodaju ili kupuju silazu za oko 3 dinara/kg. Deset kila silaze je 30 dinara a deset kila sena(jedna osrednja bala) je oko 200 dinara ako kupujes. A detelina je jos skuplja.

Moj stav što se tiče vremena i obima poslova je sigurno ispravan.Ne znam da li sam u pravu što se tiče kvaliteta i cene standardne ishrane ili silažom.Nisam radio sa silažom pa ne mogu izneti činjenice.

Ljudi nevredi ovako svi ste u pravu na svoj nacin .Jedino stoji da ko ima dosta stoke nemoze bez silaze ...Puno treba zemlje po grlu ako se neradi silaza sto opet namece pitanje isplativosti tako da je silaza neophodna stvar ko drzi vise kom.

Hmmm. Treba silo kombajn, treba sve prikolice iz komsiluka, 3-4 traktora da prevoze. Ljudi 3-5 itd. Nisam siguran u Vasu tezu.

Ali se zato sav posao uradi za mnogo kraće vreme nego što je branje kukuruza, stavljanje u kotobanju, krunjenje, mlevenje, košenje deteline, sakupljanje, baliranje,
transport...

Nije silaza nuzno zlo , to je veoma dobro hranivo ali treba da je uradjeno i od dobrog kukuruza sto nije slucaj ove godine.
Ishranu silazom i kvalitetnim senom ne treba razdvajati , jer jedno drugo dopunjava.Iz iskustva znam da kad mi nestane silaze (obicno pred krej juna)pa dok ne pocnem da secem mladi kukuruz krave obavezno smanje mleko , bikovi se isprazne i po ceo dan kad prodjes pored stale se deru.
S tim da ni silaza nije vise tako jeftina hrana kao sto je nekad bila gledajuci ulog u ha kukuruza.

Ajde ljudi skroz ste OFF TOPIC. Malo se vratite na temu, ovo pisanije će biti premešteno u temu Tov junadi.

To je ta cena kod nas.Nakon.U istoh turi he utovareno i 3 junice.nakon toga još 6 krava za Neoplantu (cene ne znam).Osipa se priplodni materijal.Vrlo alarmantno.

Ja sam juce utovario dva komada, starosti godinu i par dana, ukupne tezine po mojoj proceni 1150kg djuture za 2150 evra, pare pa lanac od valova. Ugovorio jos tri komada sa drugim kupcem starosti neki dan preko 10 meseci, tezine po mojoj proceni neku kilu preko 500kg, po 2 evra plus prevoz 6000 dinara po komadu(20 km). Pare akontaciono doplata ili povracaj para po merenju. Svih 5 su crni holstajn.

Kanadski crni holstajn.Kolega Surdonja ih je uzeo sa farne "BD Agro" iz Dobanovaca kada su imali 5 nedelja.Hranio mlekom pa postepeno prelazio na obrok.Hrenjeni po tablici i gajeni kao mala deca.Poznajem coveka licno :osmeh:.

Nazad
Vrh