Cene junadi i gotovih bikova

Odg: Cene teladi,junadi i gotovih bikova

telad u N Gradu 6 do 6.2 jasam prodao bika za 3.5 km mesaru u Kostajnici

@ petar 90 pa i ja dobijam pare na ruke ali kad god mogu gledam da ih nahranim i da bar malo popiju vode, nista nasilno normalno kao uvek hranjenje i vode i garantujem ti da je bik tezi sto je po meni normalno nego kad je gladan,nemogu tacno da ti kazem kolko moze da bude tezi ali bude evo neki ti malo kazu i drugi clanovi da gresis sinko silno gresis

ranije kad se pojilo rucno kod mene u kraju biku uvece dobro posole, a u 5 ujtru pojenje i tada moze da popije i do 50kg vode

I ja se u potpunosti slazem sa clanovima foruma cika_jova i dragansavin,da je mnogo bolje da se bikovi malo nahrane pre prodaje,naravno ne previse pa da se izduju i crknu coveku kome se prodaje(porucito ako su kupljeni za dalji transport),i sto kaze cika_jova dobro je da se malo vise posoli tada goveda mnogo vise piju vodu...,i naravno da su goveda tada teza,ali takodje bi hteo da stanem u 'odbranu' i da kazem da i moj komsa petar 90 to sigurno zna,ali sigurno ima dobar razlog zasto ih ne hrani,koji ja pretpostavljam iz nekih informacija koje mi je rekao ali ipak to ostavljam njemu da odgovori jer je njemu pitanje i postavljeno...Nego meni nije jasno,vidim da se jos mnogi pored mene raspituju oko cena...,pa zar je moguce da od tolikog broja forumasa niko nije nista prodao ili dosao do neke informacije uopste oko cena u ova nekoliko dana??Ajmo ljudi ako neko ima neku informaciju nije mu valjda tesko da otkuca nekoliko slova :sta: ,pa vidite da ja pisem romane... :bravo: :ppozdrav:

uvek imam pet-deset centi vecu cenu od trzisne zato prodajem tako bikove...slazem se s vama da je bolje nahraniti i napojiti,u sustini moji imaju pojilice i piju koliko hoce...u svakom slucaju hvala na savetu za ovo soljenje,kad budem prodavao nekom drugom obavezno cu to probati.... :cao: :cao: :cao:
Post je spojen: [time]1297024343[/time]

ma otkako se bikovi hrane skoro pa po volji i imaju pojilice to skoro i da ne moze da se odradi, mada kod nas kad dodju da gledaju i da se pogadjaju, ako se dogovori cena kupci odmah teraju na vagu i mere i daju kaparu i obicno je kasnije u toku dana utovar u kamion - naucili se i oni i meri se bik u vidjenom stanju makar bio sit da prsne i to im bolje nego da se jos dopumpa

Batalite ovo oko soli. Nije dobro ni zbog životinje a ni za vas jer vam se taj kupac neće vratiti. Najbolje je uspostaviti saradnju direktno sa nekom klanicom i da, poverenje se zaslužuje.

Upravu si cukaneca,ako vec sa nekim imas duzu saradnju u smislu otkupa bilo da su to nakupci ili klanice,nije posteno da izigravas njihovo poverenje i kvaris saradnju(ako je do tada bila dobra i korektna sa njihove strane) i prehranjivati stoku radi izvlacenja sto vece koristi u smislu tezine,zato sam i rekao da moj komsa Petar 90 sigurno ima dobar razlog...,a kao sto i cukaneca kaze ne valja ni za zivotinju!(ja sam cukaneca mislio da se to malo-cisto malo vise posoli od uobicajne doze a ne da se da kilo soli-cisto da se razumemo).Mada eto i ja i cukaneca a verujem i mnogi drugi gledamo da to bude korektno i posteno a pitanje je koliko njih sa druge strane(mislim na svercere,nakupce,klanicare...)tako razmisjaju :udri: :udri: ??
Ja bi sada postavio jedno po meni vrlo vazno pitanje(a ako nije u odgovarajucoj temi zamolio bi urednistvo da pomeri u odgovarajucoj).Tice se merenja! a samim tim i cene jer cena se mnozi sa kilazom...Pitanje postavljam cika_jovi(posto vidim-a i rekao bi da ima poprilicno iskustva),cukaneci kao i ostalim clanovima foruma:Kako je najbolje meriti bikove i kako vi to radite??.Naime moji su uvek cuvali teske bikove (preko 700,bilo je cak i preko 900kg/grlu).I posto su takvi vrlo zajeb..i i opasni za merenje na stocnoj vagi do 1000kg,mahom su mereni ono: prazan kamion-vaga-pun kamion-vaga,i razlika je tezina bikova!.Interesuju me vasa iskustva??Kako vi merite i kako je najbolje?? :sta: Pozdrav svima :ppozdrav:

sto se tice soli, vece kolicine zobi i vode - to je vrlo zajebana stvar za raditi, npr ako se desi da kupac ne dodje ono jutro nego sutra dan bik ce u medjuvremenu da dobije tako zestok proliv da ce da kalira i da se isposti da je to katastrofa da ne pominjem mogucnost naduna i ostalo :nono:

mi nikad nismo drzali bika da predje 650-700kg mahom do 600, merili smo ih na vagi do 1000, a ovo sa kamionom je ipak najbolje, a i najsigurnije pogotovu sto su skoro svuda digitalne vage i nema mucki bar tu

1- prazan, pun kamion
2-svoja vaga
3-sve ostalo uz pažljivu kontrolu/inače ode 50kg po biku začas/
E sad se setih mislim da je ubedljivo najbolje za sve merenje tople polutke na liniji klanja.
Moji kupci izbegavaju teške bikove /preko 700/. Konkretno čovek kome prodajem vuče za BGD i njegovi kupci neće teške polutke.

Za cika_jova,cukaneca i sve ostale koji hoce da se ukljuce...
Kako sam razumeo(sto se tice zivog goveda) vi mislite da je sada NAJBOLJE(samo naglasavam) da se meri na digitalnoj vagi u smislu prazan-pun kamion...(ovde u selu ima jedna digitalna vaga u vlasnistvu jednog privatnika koji je otkupio nasu zadrugu i mlin pa zato pitam)?,a da ste to pre merili na ovoj stocnoj vagi do 1000 kg(u nekim proslim vremenima,mada toga ima i danas ali moje pitanje se odnosi na junad i bikova gde se po 5 ili 10 prodaju odjednom pa da se ne meri pojedinacno...)??.Je l' tako?.(cika_jovo imam za tebe 1 pitanje koje cu da postavim u temi 'tov junadi' da ne ljutim urednistvo...-pozdrav za sve :ppozdrav: )

Pa komso tako ti je najbolje,a i dosta brze nego da tovaris i meris svakog bika pojedinacno...izmeris kamion,odes natovaris bikove,opet na vagu,izracunas razliku,puta cena bikova ,pare na ruke pozdrav i to je to,nema tu mnogo razmisljanja :cao: :cao:

slaba prodaja ja imam jos dva cekam bolju cijenu imaju oko 550 kg

Petar 90 je napisao(la):
Pa komso tako ti je najbolje,a i dosta brze nego da tovaris i meris svakog bika pojedinacno...izmeris kamion,odes natovaris bikove,opet na vagu,izracunas razliku,puta cena bikova ,pare na ruke pozdrav i to je to,nema tu mnogo razmisljanja :cao: :cao:
Hvala puno komso,i ja sam isto tako do sada radio,i naravno da je i po meni to mnogo lakse od pojedinacnog merenja na stocnoj vagi,nego kazem ajde cisto da uporedimo iskustva ovde na forumu i da vidim sta vi kazete sta je po vama najbolje!.Naime imam ovde neke ljude u selu koji mere bikove na stocnoj vagi,(ali ja ih ne bi nazvao bikovima nego juncima do 500-550 kg)i kazu oni vole kada im bik stoji samo on na vagi,nece ni da cuju za kamion i taj sistem sa njim,malo mozda staromodni i tvrdoglavi a mozda ustvari plasljivi ljudi,izgleda da misle da ce nekako da ih zaje.u sa kamionom ili da vaga krade na vecim tezinama??,mada kako to i cika_jova kaze sada ima dosta digitalnih vaga pa i kod mene u selu i ne vidim kako je tu nekakva prevara moguca?? :sta: Ali dobro,sto bi reko nas narod 'sto ljudi-sto cudi' :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1297190020[/time]
Kod mene opet bili danas(siptari),daju mi 1,8e posto su moj tezi i kao malo stariji(sto i jeste manje-vise istina-imaju skoro 2 god),ali mi nije jasno kada im kazem da ovi mladji i laksi(do 600kg) idu po 2e,oni mi kazu da to nije istina i da me ti lazu sto su mi to rekli i da je maksimalna cena 1,9e po kg zive vage.Ispade da sve ove moje kolege forumasi sto su napisali da su dali po 2e i da je sada cena 2e da lazu,eto ti sad ?? :sta: :sta:

pa normalno da ce ti kupac reci da je cena manja cuo si na forumu koja je cena a vidis da ti dolaze zato sto ih nema pa ce dati i 2e ne sekiraj se i kod mene kako cujem 2e cak i malo jace rece mi covek od poverenja. a tebi ako su malo veci otice i takvi okolina uzica trazi takve za prsutu,kad ti ponovo dodju siptari ti njima reci 2,1 ili 2,2 nema ti njima sta da govoris koja je cena bilo gde znaju i oni sami pa kad vide da nece kupiti jeftino uzece da imaju bilo kakvo. tako sam ja pre par god prodao zadnja 2 praseta matori prodavao po 110 ja kazem da je jeftino a on ne slusa i proda svercerima nesto, ostalo 3 kom kao 1 za nas a 2 ce prodati i dodju ti sverceri par dana kasnije ja bio sam kuci kazem 130 oni pogledali i otisli(ja nisam spustao) posle pola sata eto njih uzeli i odneli po 130 posle nedelju -dve prasici skocili na 150 zato sto ih nije bilo tako ce i ovi tvoji siptari

Nazad
Vrh