Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Ja sam dogovorio pre neki dan 40 ari po 40e, spajam sa 1.2 hektara zemlje u vlasnistvu.. U tom delu atara mnogo ljudi napusta zemlju i prodaje jer je malo dalje od sela a ja vec radim tamo 6-7 hektara pa mi se isplati iz vise razloga.

Danas pala prodaja, evo još ne znam šta ću sa parama :D Prodato 43ara 5 klasa, zabačena parcela, 30€/ar.Kupio lokalni pčelar.Imam još tih malih parcela koje su postale neisplative pa idu na prodaju, cene od 30do70€.

Za to vreme kupljeno 70ari da proširim svoju najbolju njivu, ali dramaturgija je što je urbana zona pa je plaćano 900€/ar, jurim još dvojicu da prodaju svoje da sve objedinim u nekih 4ha te najbolje zemlje koja je blizu kuće i odmah uz glavni put i da to postane okosnica mojeg bavljena ratarstvom.

U prevodu kilava matematika, al jbg tako pokojni Ćale kupovao, sad trenutno menjamo 40ari za ar.

U 3km vazdušne linije cene dijametralno suprotne, hvataju se za prolazak nove obilaznice i prilaznih puteva, pa cene idu i do 1500€ za ar, a kupovano za 200€ :D Realnost je da se parcele prodaju i po 5-6god bez da iko pita.
Cek ti si za 70 ari dao 63000e

+ dodatni troškovi.Takva je cena u gradskoj zoni koja se širi sve brže i brže,nekad bilo selo,pa prigradsko naselje sad smo eto postali gradska zona II i vodi se kao zemljište u gradjevinskom području.Sad tu imam 3ha 30ari cilj da se izadje na 4ha.A sve ostalo da se proda jer je razbacano i sitno.Do pre par godina tu se kupovalo za 100-200€ ali prodje put sa pripadajućom infrastrukturom i cena ode dok se okreneš.A tek treba tu da u blizini prolazi obilaznica pa će cene tek da skaču.

Za te pare može u Kragujevcu da se kupi garsonjera na ekstra lokaciji ili stančić od 40m2 negde na periferiji, koji će da zarobi pare.

Ovako obradjivaće se dok ne dodje vreme za penziju, a onda zna se parcelizacija i prodaja za mirnu starost.Već se u blizini prodaje za 1500€ ar.

+ dodatni troškovi.Takva je cena u gradskoj zoni koja se širi sve brže i brže,nekad bilo selo,pa prigradsko naselje sad smo eto postali gradska zona II i vodi se kao zemljište u gradjevinskom području.Sad tu imam 3ha 30ari cilj da se izadje na 4ha.A sve ostalo da se proda jer je razbacano i sitno.Do pre par godina tu se kupovalo za 100-200€ ali prodje put sa pripadajućom infrastrukturom i cena ode dok se okreneš.A tek treba tu da u blizini prolazi obilaznica pa će cene tek da skaču.

Za te pare može u Kragujevcu da se kupi garsonjera na ekstra lokaciji ili stančić od 40m2 negde na periferiji, koji će da zarobi pare.

Ovako obradjivaće se dok ne dodje vreme za penziju, a onda zna se parcelizacija i prodaja za mirnu starost.Već se u blizini prodaje za 1500€ ar.
Pametno razmisljanje, ali realnost je nesto drugo. Koliko ce porez na imovimu (gradska zona). Kod mene gde prolazi brza saobracajnica placaju 300 E. Mozda gresim ja bih pre garsonjeru na ekstra lokaciju.

Kakva je procedura za kupovinu zemlje koja ima vise suvlasnika u katastru,a jedan od tih suvlasnika treba da ima papir da ta parcela pripada njemu?
Mislim da su se braca podelila,ali u katastru su na svim njihovim parcelama suvlasnici .
I koja je realna cena zapustene njive 27 ari u Šumadiji ,vodi se kao vocnjak 3 klasa.

Drugari zamolio bi za odgovor:
Jel zna neko kakva je procedura kod kupovine gradjevinskog zemljista-konkretno placa u sirem centru grada,gde su 2 suvlasnika na 2 ara placa
Ako jedan hoce da proda svoj deo a drugi nece da proda i ako se oni ne mogu dogovore da podele plac ko ce koj deo i koju stranu placa ,kakoo onda too ide???,jel mora na sud ili kakoo???
Sta kaze zakon u ovom slucaju???

Ako su suvlasnici na "idealnoj" polovini, znači 50:50 % , i jedan bi prodao, drugi neće ni da čuje, suvlasnik prvo pismeno ponudi drugom suvlasniku da kupi njegov deo po određenoj ceni, ovaj odbije, posle po toj ceni se nudi na tržište, verovatno već poznatom kupcu...E onda novi vlasnik dela placa preko Suda traži da se i fizički podeli plac, na "idealne" delove, izađe geometar, razgraniči, leva strana je jednog, desna drugog, može ograda između, i to je to....
Broj katastarske parcele ostaje isti, samo polovine placa dobijaju ono \ (kroz), npr, broj parcele 16\1 je jednog suvlasnika, a drugog 16\2...
Kada ima više suvlasnika, slična je procedura, s tim što je mnogo lakše, ali i skuplje i vremenski i materijalno, da sve delove od svih suvlasnika koji ne mogu da se slože, otkupi deo po deo, i kada pređe polovinu vlasništva, idealno preko 2\3, traži od Suda da se izvrši "civilna deoba", i u procesu, sudski veštak, ili više njih, predlažu Sudu da odredi realnu tržišnu cenu placa, po njihovoj proceni, i po toj ceni, zavisno od procenta vlasništva, kupuje ostatak, tu recimo, 1\3, po pravu preče kupovine....

Proveri takodje u katastru-urbanizmu da li ta parcela moze fizički da se deli. Postoji zakon o velicini parcele,uličnom frontu itd,itd u gradjevinskom području.

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Drugari zamolio bi za odgovor:
Jel zna neko kakva je procedura kod kupovine gradjevinskog zemljista-konkretno placa u sirem centru grada,gde su 2 suvlasnika na 2 ara placa
Ako jedan hoce da proda svoj deo a drugi nece da proda i ako se oni ne mogu dogovore da podele plac ko ce koj deo i koju stranu placa ,kakoo onda too ide???,jel mora na sud ili kakoo???
Sta kaze zakon u ovom slucaju???
Ovo je problem, jer suvlasnici su vlasnici svakog pedlja placa u vrednosti 1/2. Znači nije ono povuci crtu po sredini placa pa je s' jedne strane od jednog, a s' druge strane od drugog. Nego i jedan i drugi polažu pravo na suvlasništvo na celoj površini placa. I ne znam kako sud onda može nekoga da natera da prihvati da je njegovo samo sa jedne strane placa a drugog sa druge strane. Idealno je da obojica prodaju, a problem je ako jedan neće. Neko drugi može kupiti od jednog suvlasnika njegov deo, ali dalja fizička podela placa mislim da nije baš jednostavna ako drugi suvalsnik neće da se deli plac...

Ovo je problem, jer suvlasnici su vlasnici svakog pedlja placa u vrednosti 1/2. Znači nije ono povuci crtu po sredini placa pa je s' jedne strane od jednog, a s' druge strane od drugog. Nego i jedan i drugi polažu pravo na suvlasništvo na celoj površini placa. I ne znam kako sud onda može nekoga da natera da prihvati da je njegovo samo sa jedne strane placa a drugog sa druge strane. Idealno je da obojica prodaju, a problem je ako jedan neće. Neko drugi može kupiti od jednog suvlasnika njegov deo, ali dalja fizička podela placa mislim da nije baš jednostavna ako drugi suvalsnik neće da se deli plac...
Drug jel ti too imao slican problem pa pricao sa nekim pravnikom ,advokatom ,geometrom ,sudijom itd na tuu temu pa sve ovo kazes ili je to neko tvoje misljenje i logika razmisljanja??
Jer ako je tako kako ti kazes onda bi bilo milioni placeva u Srbiji koji stoje po 50 -100 godina u korovu gde se nisu mogli dogovore braca i naslednici koji je ciji deo suvlasnistva na parceli..???
Ja mislim da onda mora sud da odluci i da mora da postoji zakonn kako se to resava ako nema dogovora izmedju suvlasnika koji je ciji deo...

koliko sam shvatio ocekujes da jednoga dana drzava kupi tu parcelu zbog obilaznice i puta?

jesi li siguran da oni placaju toliko tj da ce platiti toliko koliko si ti sada dao?

ako je vec kupovala drzava i znas cene ok,medjutim ako je parcela do puta i u interesu drzave,nema sanse da plate velike pare

Ako su suvlasnici na "idealnoj" polovini, znači 50:50 % , i jedan bi prodao, drugi neće ni da čuje, suvlasnik prvo pismeno ponudi drugom suvlasniku da kupi njegov deo po određenoj ceni, ovaj odbije, posle po toj ceni se nudi na tržište, verovatno već poznatom kupcu...E onda novi vlasnik dela placa preko Suda traži da se i fizički podeli plac, na "idealne" delove, izađe geometar, razgraniči, leva strana je jednog, desna drugog, može ograda između, i to je to....
Broj katastarske parcele ostaje isti, samo polovine placa dobijaju ono \ (kroz), npr, broj parcele 16\1 je jednog suvlasnika, a drugog 16\2...
Kada ima više suvlasnika, slična je procedura, s tim što je mnogo lakše, ali i skuplje i vremenski i materijalno, da sve delove od svih suvlasnika koji ne mogu da se slože, otkupi deo po deo, i kada pređe polovinu vlasništva, idealno preko 2\3, traži od Suda da se izvrši "civilna deoba", i u procesu, sudski veštak, ili više njih, predlažu Sudu da odredi realnu tržišnu cenu placa, po njihovoj proceni, i po toj ceni, zavisno od procenta vlasništva, kupuje ostatak, tu recimo, 1\3, po pravu preče kupovine....
Ja sam nesto bio nacuo da kod placeva (gradjevinskog zemljista) ne mora da se suvlasnik potpise da nece i da nije zainteresovan za kupovinu drugog dela suvlasnistva,da je to moranje samo za poljoprivredno zemljiste??

Ovde je rec o samo 2 suvlasnika tako da po vama drug,ako vec nema dobrovoljnog dogovora izmedju suvlasnika kome ce da pripadne koja strana,da bi trebalo da moze da se to sudski izvrsi podela na 2 idealna dela ,samo da sud odluci koja ce cija strana da bude gledano sa glavnog puta?

Postoje urbanistički propisi za minimalnu površinu parcele za određenu opštinu.
Ukoliko, na primer, parcela ima 400 kvadratnih metara i opština propiše da se parcele ne smeju smanjivati ispod te površine onda se ta parcela više ne sme deliti na manje. Koliko znam, u tom slučaju, sud određuje kome pripada parcela a da se druga strana nadoknadi novčano. Ali za to je potrebno vreme i novac. I dovodi u pitanje da li se isplati.

Kod mene u selu za parcelu od 30 ari se prihvatilo 17 naslednika. Nekoliko njih ima 1/34 površine. Smešno.
Dva naslednika su imali po 1/3 placa i bili voljni da mi prodaju njihov deo. Ponudili su i ja sam prihvatio ali da oni reše imovinske odnose sa svojom rodbinom. Kad se stavi na papir troškovi sudskog procesa bi prevazišli vrednost parcele. Jer uvek se nađe neki baksuz koji kaže ne dam. Iako taj njegov delić ne vredi skoro ništa briga ga. Umesto da su se dogovorili koja parcela ide kome oni se svi prihvatili svega i sad mogu da plaču.

Znam za primere gde čovek kupi manji deo parcele sa više suvlasnika, uđe u posed, i "radi" celokupnu površinu kao da je jedini vlasnik...😂
Nikom ništa ne plaća...
"Sila Boga ne moli"... 😃
Vrlo brzo i ostali prodaju svoje " sitnije" udele, po bagatelnim i mizernim cenama, daj šta daš...
A da su se složili za cenu, i prodali svi zajedno istovremeno tom kupcu, mnogo bi bolje prošli...

Nazad
Vrh