Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Распитајте се мало боље. Ко плаћа држави и има уплатнице може да тражи повраћај новца од власника или преузме некретнину ако се накупи вредности.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Ko je tog terao da plaća tuđe račune? Ako je jednom pogrešio u redu je da mu se vrati ali ako redovno to radi ili nije normalan ili je neki muljator.

Оставе ти наследници куће у комшилуку да преузимаш рачуне и плаћаш па ће ти надокнадити. И тај дан никако да дође а цифра само расте. Ко је ту онда муљатор и будала? Опет, распитајте се.

Оставе ти наследници куће у комшилуку да преузимаш рачуне и плаћаш па ће ти надокнадити. И тај дан никако да дође а цифра само расте. Ко је ту онда муљатор и будала? Опет, распитајте се.

Ako nije overeno u sudu komšija može lagano da istera oko sa onim što će dobiti.

Sada skoro svaka uplatnicu ima Q-ar kod .
Ja sebi a i komšijama iz ulaza ( dvoje penzionera ) već više od god.dana plaćam račune za struju-vodu-cistocu .
Preko aplikacije ( banca Intesa ) skeniram njihov kod ( sa računa ) i platim ( naravno , oni mi daju novac ali bar ne moraju da tabanaju peske)
Valjda je za te komunalne firme bitno da nema duga i baš ih briga odakle su legle pare ?
Ne verujem da po tom osnovu mogu bilo šta da potrazujem ( niti mi pada na pamet )

Kolege, imam neke nejasnoce u vezi gradjevinskog zemljista, postavicu ovde, a valjda ce se naci neko strucan da mi razjasni.
(Imena su izmisljena radi lakseg obajsnjenja)
Pera se granici sa placem, na kojem Mika ima vlasnistvo 2/3, a Zika 1/3.
1.Da li Mika moze da proda Peri svoj deo placa, bez da se konsultuje sa Zikom, ili je potrebna i njegova saglasnost?
2. Ako moze, da li , sad novi vlasnik Pera, ako hoce na tom placu da preuredjuje , zida, uglavnom manji gradjevinski radovi, mora da obavesti Ziku, da se on slozi, ili ne. Radi se o supama koje su pune nekog krsa, grede popustile i krov je pao, uglavnom staniste za pacove, miseve i slicno.

Po pravilu mora da ponudi Miki ali ne mora . Samo da se Mika ne buni kasnije. 😄. A za zidanje to ipak podelite na svako svoje ,pa tek onda zidajte šta vam je volja. Mislim da se uradi parcelizacija 1/1.

Trebalo bi da je ovako.

1. Mika mora pismenim putem da ponudi Ziki plac po pravu preče kupovine (suvlasništvo). Rok za odgovor je 14dana. Ako Zika ne odgovori. Smatra se da ga ne zanima. I Pera može da kupi za cenu koja je ponuđena i Žiki u pisanoj ponudi.

2. I ako Pera kupi Mikine 2/3 ne može ništa da radi bez Zikine saglasnosti jer su u većini slučajeva idealni suvlasnici (nije jasno definisano šta je čije), tj.Zikin je svaki treći cm².... (Sreća je u tome ako mogu da se dogovore šta je čije i da se naprave dva posebna parcelna broja da bude i Mika i Žika 1/1. Naravno ako uopšte postoji mogućnost cepanja parcele zbog same površine parcele)

U većini slučajeva jedan uvek tera kontru i nema nikad dogovora, jer misli da je oštećen, zato uglavnom ide sudom....

Kapiram, hvala kolege. Onda bi najbolje bilo da se oni razgranice , i da svako dobije svoj broj.
Nijedan od njih nije obisao nekretninu min 15 god.
Ipak ako ne dodje do dogovora , ne znam da li ima neka sluzba , da se prijavi taj lom po zadnjem dvoristu, koja bi ih bar naterala da to rasciste i dovedu u red?

Da li ima neki minimum povrsine za cepanje gradj parcele?
To je verovatno svuda drugačije u zavisnosti od opštite do opštine. Kod nas je zadnjih put smanjeno da građevinski plac može da ima 340m² i front 12m do ulice ako sam dobro zapamtio.

Još nešto. Pošto kažeš da je zadnje dvorište. Pitanje je da li se sada vodi kao građevinsko zemljište ili je ipak njiva/voćnjaka(bašta) u građevinskom području (ako ima više parcelnih brojeva)...

Građevinsko zemljište ne podleže pravu preče kupovine već samo poljoprivredno.
Vlasnik građevinsko zemljište može da proda kome želi za sumu koju želi.
Ako želiš da kupiš deo neke parcele ona mora da se preparceliše. Zemljište može da se preparceliše ako ima minimalnu površinu propisanu urbanističkim planom za tu opštinu.
Skoro sam kupovao poljoprivredno zemljište u građevinskoj zoni. Insistirao sam da se komšije potpišu da nisu zainteresovani za kupovinu.
Kod potpisivanja ugovora kod notara priložio sam i ta dokumenta. Notar mi je rekao da to nisam dužan da uzimam jer je zemljište u građevinskoj zoni i ne podleže pravu preče kupovine. Meni advokat rekao da prikupim potpise i ja ih prikupio. E sad, ko je u pravu ko će ga znati.

Pozdrav iz Užica

Nazad
Vrh