Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Kao prvo i osnovno morate znati raspodelu vlasti po Ustav republike Srbije, a ona se deli na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu.
Dakle sudska vlast nam je u ovom momentu bitna, a zasto, zasto sto prema nasem zakonu drzava Srbija vlasnik zemlje, a privatna i pravna lica su vlasnici(korisnici) zemljista. Dakle imamo zemlju i zemljiste. Zemljiste je obradivo, ili gradjevinsko. Ono je po pedologiji u zavisnosti od terena oko 30ak cm. Tih 30ak cm je "vase" (koliko je vase 🫣 ) Sve ispod toga je drzavno. Bas zbog toga u slucaju ovakvih sporova gde dve strane (najmanje dve) vlast preuzima stvar u svoje ruke i odlucuje ko ce dalje biti korisnik(vlasnik) kojeg dela zemljista.
Zakon to blize propisuje, sud odlucuje, a izvrsni organi sprovode u delo.

koliko sam shvatio ocekujes da jednoga dana drzava kupi tu parcelu zbog obilaznice i puta?

ako je vec kupovala drzava i znas cene ok,medjutim ako je parcela do puta i u interesu drzave,nema sanse da plate velike pare
U okolini Novog Sada zadnje što je država isplaćivala za put je bilo oko 800000e/ha. (Osamsto hiljada da ne misliš da nisam dobro napisao).

Ako suvlasnici zemljišta teraju kapric ne postoji mogućnost prisilne podele delova ,nepitaj kako znam.Kod dogovora je lako ,notar-kataster-geometar.Kod kaprica ide dug sudski proces,javna licitacija gde suvlasnik ima preče pravo po izlicitiranoj ceni.Radio sam zemlju gde je jedan imao 22/36,a ostaih 7 ostatak Jedan nije hteo i suski spor je trajao 6 g i završen je kad je taj 2/36 umro.Bila je licitacija i sud je matematiči podelio pare.
Znači na silu ne može,jedino može država i to je eksproprijacija.Ovo je lično ikustvo.

Sale to u Kaću i continentalu nema veze sa eksproprijacijom ,privatnoj firmi obečano...da ne širimo.Uskoro će proći autoput u blizini pa nam javi koliko će država stvarno plaćati zemlju za put.

Sale to u Kaću i continentalu nema veze sa eksproprijacijom ,privatnoj firmi obečano...da ne širimo.Uskoro će proći autoput u blizini pa nam javi koliko će država stvarno plaćati zemlju za put.
tako sam i mislio

samo ljudi padaju na neke price a bude tezak udarac

jedino gde placaju je to gde je industrijska zona pa te usere i plate 2do3 puta vise nego normalno jutro ali neke lude pare,posebno za put koji je u interesu drzave nema nista

Fizickom licu NN tj miki,ziki,peri ili njihovom(nadam se da shvatas ovo) fiktivnom vlasniku koji je kupio tu zemlju za nesto visu cenu od normalne?
Isplaćeno je stvarnim fizičkim licima koji su u posedu tog zemljišta bar zadnjih 50 godina. Preko parcela su prelazile ulice.

Nije Continental u pitanju(više i ne postoji). Očigledno nisi u toku sa stvarnim dešavanjima tu okolo, kada tako pišeš. Ispadne kao da je Kać jedino prigradsko naselje u Novom Sadu. O drugoj strani grada se radi.

Za eksproprijaciju se plaća tržišta vrednost te parcele koja se ekspropriše. Ne bitno da li se ona nalazi pored autoputa ili u ataru (primer gasna podstanica). Uzimaju se 3 zadnje trgovine najbliže toj parceli koja se ekspropriše saberu se i podele sa 3 i dobije se tržišna vrednost tog zemljišta.
Pera prodao za 2e/m² Steva za 10e/m² Đoka 27e/m².... Kada se to izračuna 39:3=13e/m² ispadne da je to prosečna cena za isplatu eksproprijacije u tom delu. Cene isplate na ZR putu će drastično varirati u zavisnosti od lokacije parcela... Mislim da je drugaru stiglo rešenje za 2,31e/m²....

Isplaćeno je stvarnim fizičkim licima koji su u posedu tog zemljišta bar zadnjih 50 godina. Preko parcela su prelazile ulice.

Nije Continental u pitanju(više i ne postoji). Očigledno nisi u toku sa stvarnim dešavanjima tu okolo, kada tako pišeš. Ispadne kao da je Kać jedino prigradsko naselje u Novom Sadu. O drugoj strani grada se radi.

Za eksproprijaciju se plaća tržišta vrednost te parcele koja se ekspropriše. Ne bitno da li se ona nalazi pored autoputa ili u ataru (primer gasna podstanica). Uzimaju se 3 zadnje trgovine najbliže toj parceli koja se ekspropriše saberu se i podele sa 3 i dobije se tržišna vrednost tog zemljišta.
Pera prodao za 2e/m² Steva za 10e/m² Đoka 27e/m².... Kada se to izračuna 39:3=13e/m² ispadne da je to prosečna cena za isplatu eksproprijacije u tom delu. Cene isplate na ZR putu će drastično varirati u zavisnosti od lokacije parcela... Mislim da je drugaru stiglo rešenje za 2,31e/m²....
to nesto jako smrdi al ok ako je tako

priznajem da neznam

koliko sam shvatio ocekujes da jednoga dana drzava kupi tu parcelu zbog obilaznice i puta?

jesi li siguran da oni placaju toliko tj da ce platiti toliko koliko si ti sada dao?

ako je vec kupovala drzava i znas cene ok,medjutim ako je parcela do puta i u interesu drzave,nema sanse da plate velike pare
Obilaznica je već prošla, sad se radi priključna infrastruktura, cene već idu gore,a kad se sve završi ko zna koliko će da košta ar.

NIje mi cilj da se obogatim preko noći, ovo mi delovalo kao najbolje ulaganje, jer uvek može da se proda za iste pare, a svakako će da se obradjuje i naidje neka dobra godina pa lepo rodi.

Pred penziju svakako ide na prodaju sve, i zemlja,mašine i alat i penzionerski život :D

Nazad
Vrh