Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Uh. Ovo je vrlo skakljiva tema. Ozenio sam koga ja hocu i nisam gledao na imovinsko stanje. Ne bi mogao ziveti pored nekog ceo zivot iz interesa.
Па све да има пар станова Београд на води, 150ха земље, апартмане на Копаонику и у Црној Гори, бмв, поршеа, мг у гаражи и за рођус ти купи дукатија 600-700цц? Још приде нема једну ногу и око, па куд ћеш бољу снајку за женидбу.🤣

Kako se sad krece cena m2 novogradnje po Novom Sadu kad je mnogo isplativija nego zemlja po forumskim pricama?

................................Ali ako dođe da se odmori na radnom mestu ........
99% ljudi u državnim firmama su ovaj slučaj .
Ne pričam napamet , gledam to svakodnevno već 35 god. na radnom mestu .
I ja sam takav slučaj .
Da se razumemo , bolje i stručnije obavljam zadatke nego svi ovi ostali koji pored ovog državnog posla ne rade ništa drugo .

Па све да има пар станова Београд на води, 150ха земље, апартмане на Копаонику и у Црној Гори, бмв, поршеа, мг у гаражи и за рођус ти купи дукатија 600-700цц? Још приде нема једну ногу и око, па куд ћеш бољу снајку за женидбу.
Radasin bio u pravu ...

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Imaš pravo preče kupovine samo na parcelu do tebe, ne na sve. Ako gledaš drugačije, vlasnik bi mogao da proda srednju parcelu bilo kome, pa onda istom da proda i preostale susedne parcele, po pravu preče kupovine.

Pravo preče kupovine je za trgovanu cenu iz ugovora (ne na tržišnu i sl.)

Ako ti prodavac nije pismeno ponudio parcelu po istoj ceni, imaš rok od 2 godine da podneseš tužbu i onda deponuješ taj iznos iz ugovora na račun suda. Sud po presudi upisuje tebe kao vlasnika, a nesrećnom kupcu vraća iznos koji si uplatio.
Izvinjavam se što citiram stari post ali čitam o pravu prvenstva kupovine i meni su rekli da su uplaćuje cena iz ugovora međutim naišao sam na sledeće:
Супротно наводима ревизије, новчани износ који је тужилац дужан да положи у суд истовремено са подношењем тужбе због повреде права прече куповине мора да одговара тржишној вредности саме непокретности на дан подношења тужбе, независно од купопродајне цене по којој је непокретност продата купцу или понуђена на продају тужиоцу. Ово произлази из члана 10. став 1. и 3. Закона о промету непокретности, према коме је предвиђено да уколико је продавац продао непокретност, а претходно није понудио имаоцу права прече куповине или је непокретност продао под условима повољнијим од услова из понуде, ималац права прече куповине може да захтева да се уговор о продаји огласи без дејства према њему и да му се непокретност прода и преда под истим условима. Тужилац је, након закључења уговора, пре подношења тужбе извршио и уплату депозита у висини цене која је означена у уговору који су тужени закључили. Међутим, из изведених доказа и из налаза вештака произлази да је тржишна вредност спорне непокретности знатно већа од цене наведене у уговору, па је тужилац, као титулар права прече куповине, требало да положи код суда износ у висини тржишне вредности на дан подношења тужбе, у смислу члана 10. став 5. наведеног Закона. Полагање новчаног износа у висини тржишне цене непокретности истовремено са тужбом је услов за основаност тужбеног захтева имаоца права прече куповине ради поништаја уговора о продаји непокретности и захтева да се непокретност њему прода под истим условима. Тужилац није поступио сходно наведеној законској одредби која је императивног карактера, те је тужбени захтев неоснован.
Link

Kao i ovde
Право прекупа (ако није понуђено имаоцу или је трећемпродато под повољнијим условима)• тужбом се захтева да се уговор о продаји огласи без дејства премапрекупцу и да се непокретност њему прода и преда под истимусловима• рок за подношење тужбе: 30 дана од дана сазнања за продају,односно 2 године од дана закључења уговора о продаји• тужба се може поднети и када уговор о продаји није закључен уформи прописаној законом, али је непокретност предата купцу удржавину – сматра се да је дошло до повреде права пречекуповине• у овом другом случају, тужба се може поднети у року од 1 годинеод дана сазнања за пренос државине, а најкасније у року од 2године од дана предаје непокретности купцу• прекупац мора да положи код надлежног суда износ у висини тржишне вредности непокретности на дан подношења тужбе.
Link

Koliko ja shvatam ovo se odnosi ako je u ugovoru upisana manja cena nego što je zapravo prodato. Šta u slučaju ako je parcela prodata po ceni višoj od tržišne?

Па онај пасус где пише да ти треба извештај вештака о тржишној цени и уплата на рачун те вредности. Колико разумем суд пресуди да си ти купац у предности а ако онда не купиш по онолико колико ти траже, па ниси испоштовао, то је већ други случај за суд.

Nazad
Vrh