Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Važi za poljoprivredno zemljište, jedino na važi ako je država vlasnik.
Teško to ipak ide tako....
Imamo jednu parcelu 42/45 a ostala 3 vlasnika imaju po 1/45 (mislim da više nisu ni živi, niti imaju naslednike). Parcela je u našem vlasništvu preko 40godina. Koga god sam pitao da to sredi da bude 1/1, niko neće da se prihvati, a svi kažu da moze "odrzajem" ..... Jedino mi je jedan advokat rekao "Da bi to stekao odrzajem moraš da plaćaš i porez na taj deo od 3/45 sve te prethodne godine, a to naravno nisi radio, jer nisi imao mogućnost da dođeš do tih poreskih prešenja"

Pa nije bas tako jednostavno, u ugovoru pisu pokojnici a ne oni
Није проблем, моја мајка када је од брата откупила земљу није је укњижила на себе. И када је ујак, умро земља се појави на његовој оставинској. Највећи проблем смо имали са уговором јер нисмо могли да га нађемо, ја одем до адвоката који је тај уговор правио,а он у болници на апаратима и само чекају да преда душу Богу. Његова жена срећа била ОК и каже ми иди дете у општину они су тих година 1988 радили уговоре, а не суд. Срећа имао кума тамо у општини и он човек оде у архиву и једва ми нађе уговор. Ја сам тај уговор однео у катастар и платио укњижбу у решио проблем. Само је уговор битан као доказ власништва.

Jedan slucaj iz mog kraja.
Covek kupio zemlju i na istu napravio ugovor o zakupu na 10g i uveo u katastar. Medjas sad moze da je otkupi ali ne moze da udje u posed 10g.
Sam sebi dao u zakup ili kako?
Није проблем, моја мајка када је од брата откупила земљу није је укњижила на себе. И када је ујак, умро земља се појави на његовој оставинској. Највећи проблем смо имали са уговором јер нисмо могли да га нађемо, ја одем до адвоката који је тај уговор правио,а он у болници на апаратима и само чекају да преда душу Богу. Његова жена срећа била ОК и каже ми иди дете у општину они су тих година 1988 радили уговоре, а не суд. Срећа имао кума тамо у општини и он човек оде у архиву и једва ми нађе уговор. Ја сам тај уговор однео у катастар и платио укњижбу у решио проблем. Само је уговор битан као доказ власништва.
Da li je bitno da je ugovor negde overen, opština, sud ili notar? Ne verujem baš da je validan ako su na papiru dva potpisa bez ikakvog pečata a potpisali danas već pokojnici.

Nije sam sebi dao u zakup nego je od prethodnog vlasnika uzeo u zakup a zatim kupio zemlju. Međaš može da napadne ugovor, dobija sud, zemlja je sad njegova ali ne može stupiti u posed 10g tj onoliko koliko je navedeno u ugovoru o zakupu.

Sam sebi dao u zakup ili kako?

Da li je bitno da je ugovor negde overen, opština, sud ili notar? Ne verujem baš da je validan ako su na papiru dva potpisa bez ikakvog pečata a potpisali danas već pokojnici.
Па мора бити оверен наравно. Без овере шта значи, мртво слово на папиру.

I bez overe može, ali sa potpisima 2 svedoka , dostupnih Sudu...Ako su svi pokojni, e tek u tom slučaju Ugovor ne važi ništa, ali se i tada kroz sudski postupak može utvrđivati njegova validnost, ili je falsifikat..

Mozes da pokrenes parnicu da se izdvojis.
Ne može zato što se radi o parceli manjoj od 1ha. Cilj mi je da bude 1/1 ako može. Jer je položaj parcele top.

Nije sam sebi dao u zakup nego je od prethodnog vlasnika uzeo u zakup a zatim kupio zemlju. Međaš može da napadne ugovor, dobija sud, zemlja je sad njegova ali ne može stupiti u posed 10g tj onoliko koliko je navedeno u ugovoru o zakupu.

Tako smo mi prošli 2017-te godine.... Kupili parcelu sve čisto u katastru. Deca nasledila od mame.... i prodali..... međutim zemlja bila upisana u zakupu a oni to nisu ni znali, zakupac uhvati njihovu mamu negde 2014 godine i naprave ugovor o zakupu na 25godina.... Sreća zakupac bio normalan i sve se rešilo da stupimo u posed odmah u jesen 2017‐te godine.... inače bih čekao do 2039 godine.....

A ugovor o zakupu je na snazi sve do isteka? I ako vlasnik premine ugovor i dalje važi i prenosi se na naslednike?

I koliki je rok za žalbu na kupoprodaju ako je neki međaš hteo da kupi parcelu da li ima rok npr 2 godine da se žali?

Poslednja izmena:
Ima rok 2 godine. Ili mesec dana od kad je saznao za prodaju. Ako imaš dokaz da je on znao da je prodato a od toga je prošlo više od mesec dana, nema prava za žalbu onda...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ima rok 2 godine. Ili mesec dana od kad je saznao za prodaju. Ako imaš dokaz da je on znao da je prodato a od toga je prošlo više od mesec dana, nema prava za žalbu onda...

Uglavnom se to uzima datum kada je advokat zatražio ugovor na uvid. Ali ako imaš neku sms prepisku ili email ili je taj čuo negde u kafani od nekih ljudi a oni su voljni da svedoče na sudu, a od tada je prošlo više od 30 dana, onda nema pravo žalbe....

E sad ono ključno, kakvi smo mi to ljudi? Ako za prvog komšiju međaša imamo zlo, ako mi namerno nekom nećemo da prodamo već drugom po cenu i manjeg iznosa samo ne komšiji... i sve tako redom. Nema tu advokata i suda da reše po pravici, kad smo se mi dobrano iskvarili!

Nebi nikad tužio komšiju da proda nekom drugome zemlju pored mene ,i da imam tih para da kupim.Zbog zemlje da se svadjam sa nekim ne pada mi napamet,nema ni ovako nikakve zarade od zemlje!Svako prodaje kome oće,i ja da prodajem zemlju naravno da bi pre prodao nekome sa kim sam dobar nego nekome koga ni ne znam.

Ja to stalno govorim. Ja sad ne mogu da kupim od brata zemlju da bi ostala u porodici i naša, nego mora prvo neki tamo levi da uzme...

To je tako jer je narod halav.Ta je narod normalan svako bi rekao "kupiću zemlju ako nemaš kome da prodaš iz porodice ili nekome sa kim si baš dobar" Ja već dve godine govorim svima,nema od poljoprivrede ništa,za 10 god. Zemlju će političari da rade.Ja radim 90kj,od toga 10kj u vlasništvu i opet nemam zaradu,žena radi u bolnici(medicinska sestra)ova je treća godina da više zaradjuje od mene.Polako i ja tražim neki posao,i pored posla radiću zemlju.plata ide u kasu,a od zemlje ako ne bude neke zarade narednih dve god. Ima sve da batalim.

........................ Ja već dve godine govorim svima,nema od poljoprivrede ništa...................................................................a od zemlje ako ne bude neke zarade narednih dve god. Ima sve da batalim.
Nećeš , i posle te dve god. dolaze još dve , pa pet ............... i tako u krug .
Čovek se uvek nada biće bolje , kada bi bio siguran u gore rečeno ti bi sad odmah batalio . . .

To su samo prazne priče..... Svi kukaju kako je loše i nema zarade.... A brazde ne može da se nađe za prodaju, jer dok čuješ već je prodato..... Isto tako i za arendu..... A mehanizacija svake godine stiže nova....

krajem januara počinjem da radim kod jednog poznanika.A što se zemlje tiče,ako idem u minus i te kako ću bataliti!!dosta mi je nade,i dosta mi je da rintam,i da sedim ko zna koliko noći pod nebom dok navodnjavam,i na kraju kad sve podvučem nema zarade.Kupuju zemlju kod nas par njih,ali svako nešto radi pored poljoprivrede,jedan ima servis,drugi u gradskoj kući,treći u extra firmi.Za arendu dižu krediti onda se kurče kako je uzeo u arendu +20 kj,izem ti poljoprivredu

Nazad
Vrh