Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Kada sam kupovao kucu postojao je teret hipoteke na nju, uradjen je predugovor gde je prodavac imao obavezu brisanja hipoteke, plus brisanja plodo uzivanja. Dao sam pola para tada a pola za 6meseci kada se sve zavrsilo. Sve moze samo angazuj advokata😉

Za početak na sajtu RGZ a u delu informacije o predmetu vidi status predmeta, broj predmeta imaš na zabeležbi, verova će stajati U RADU.
Onda preko istog sajta u delu primedbe, uputi primedbu za taj navedeni predmet. Za par dana (uglavnom 2) stići će ti odgovor na mail. Verovatno će glasiti da je predmet u radu i da će se pristupiti rešavanju istog.
Masu advokata znam koji na taj način uzimaju novac od klijenta jer imaju "nekog" ko im ubrzava predmete u katastru.
Ako ne uspe iz prve za 5 dana ponovo primedba...
Sebi sam tako rešio ubrzao sigurno 5~6 predmeta.

Uh, ne mogu da nađem taj deo informacije o predmetu. Broj predmeta znam, ali gde videti informacije o njemu - to ne mogu da nađem.

Ja imam totalno banalnu stvar, vlasnik ima gresku u adresi tj u kucnom broju. Vec cetiri meseca cekamo ispravku. Pokusao sam sa prigovorom na sajtu rgz i dobio odgovor da je guzva i da moram cekati red. Ima vec mesec dana od prigovora i dalje se nista ne menja u statusu predmeta.

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Bili smo danas kod Notara da se raspitamo. Problem je uknjižba ugovora o doživotnom izdržavanju u katastru, taj deo jako kasni i nema ni naznaka kad će biti završena uknjižba. Ćerka pokojne vlasnice zemlje koja čeka to uknjiženje na svoje ime kaže da je više puta slala katastru primedbe za taj predmet, ali bez uspeha - tj. ubrzanja uknjiženja.

Notar je rekao da je sa pravne strane sve čisto i da možemo napraviti kupoprodajni ugovor, s' tim da u ugovoru prodavca naslovim kao "vanknjižni prodavac" (ako sam dobro zapamtio taj termin vanknjižni). Notar će overiti kupoprodajni ugovor, ali njiva neće biti uknjižena na moje ime u katastru sve dok se prethodno u katastru ne uknjiži na ćerku pokojne vlasnice po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju.

Notar je takođe naglasio da eventualno katastar može da pravi problem oko priznavanja tog kupoprodajnog ugovora jer u pomenutom ugovoru o doživotnom izdržavanju između ćerke i majke ne stoje matični brojevi ni ćerke a ni majke (iako u katastru u vlasničkom listu postoje ti JMBG brojevi). Taj ugovor je pravljen pre 21 godinu i tada nije bilo obavezno upisivanje jmbg-a u ugovore, ali sada jeste, pa je nejasno hoće li zbog toga katastar praviti problem.

Ako neko poznaje ovu oblast neka slobodno da sugestiju...

Juče je katastar konačno uknjižio njivu na ime žene koja je je bila davalac doživotnog izdržavanja, ali stoji zabeležba da prvostepena odluka nije konačna. Da li neko zna je l' postoji tu neki rok kad odluka postaje konačna, ili od čega to zavisi.

Takođe vidim u listu nepokretnosti da nova vlasnica parcele (pomenuta žena) nije upisana sa matičnim brojem. Može li to da predstavlja problem za kupoprodajni ugovor, ili da insistiram da prvo upiše svoj JBMG u katastru?

Za konačnost se čeka da stranke u postupku prime rešenne pa da prodje 8 dana, tj. rok za žalbu.

Ali ne brini katastar ni to ne radi po automatizmu. Kad prodje desetak dana opet primedba samo se stavi osnov primedbe opravosnaženje rešenja.

Pravosnaznost resenja je 15 dana, računa se od dana uručenja i povratka dostavnica, ako nije uručeno javno se oglašava na sajt RGZ-a mesec dana pa tek onda postaje pravosnazno. Zamoli novu vlasnicu da zakaze terminu katastru i ode sa ličnom kartom da potpiše izjavu da se odriče prava na žalbu ako je preuzela rešenje, to će ubrzati postupak.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Da ne trazim sada po stranama,sto se tice kad se kupuje zemlja,da li je dosta da samo jedan komsija potpise? Coveku koji prodaje,na to mislim. Nudi mi drugar neku zemlju,a sa jednim komsijom nije bas u dobrim odnosima. Pa se boji da ovaj kasnije ne pravi problem.

To u Futogu ce verovatno biti konvertovano u gradjevinsko...Tih 185 ha je kupio Raca doo,u pitanju su Vrsacki ritovi...Bila je jos jedna zanimljiva trgovina u Novom Kozjaku,2 000 000 evra je placeno nekih 105-110 ha.

Nazad
Vrh