Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Koliko kosta kad se radi ugovor o zameni. Imam dve parcele a izmedju njih je komsija. Da li neko zna proceduru?

Koliko kosta kad se radi ugovor o zameni. Imam dve parcele a izmedju njih je komsija. Da li neko zna proceduru?
Исто као купопродајни уговор. Ја сам хтео да са човеком заменим парцелу КО Панчево за КО Иваново и у пореској су ме оладили. Мислио сам то је једноставна замена и само платим пренос на разлику површине. Кажу: ти купујеш од њега, он од тебе само што уместо пара иде земља а порез и на једну и на другу парцелу у целости по њиховој процени.

Ja sam radio ugovor o zameni poljoprivrednog zemljista pre jedno 10 tak godina i oslobodjen si placanja poreza na prenos apsolutnih prava ukoliko stices poljoprivredno zemljiste uz koje vec imas neku parcelu. Sad sam proverio, to i dalje stoji u zakonu.

Evo skrinsot i zakona o POREZIMA NA IMOVINU clan 30. stav 5. jasno kaze.

Porez na prenos apsolutnih prava ne placa se:

5) na razmenu zemljišta kojom najmanje jedno pravno ili fizičko lice kome je poljoprivreda pretežna delatnost, odnosno zanimanje pribavlja poljoprivredno ili šumsko zemljište radi njegovog grupisanja;

Ja sam overavao ugovor pre nego sto su poceli sa radom javni beleznici, e sad posto je osnov za sticanje razmena poljoprivrednog zemljista bez naknade ti bi trebalo da imas i osnov da ne platis ni overu ugovora o razmeni kod notara. Druga slika je izvod iz javnobeleznicke tatife. Clan 17a stav 2.

Lica koja subjektima iz stava 1. ovog člana poklanjaju svoju imovinu ili se u njihovu korist odriču prava svojine na nepokretnostima i pokretnim stvarima ili bez naknade ustupaju druga stvarna prava na nepokretnostima ili pokretnim stvarima ne plaćaju nagradu i naknadu troškova.

Ali to pod uslovom da sam napravis ugovor o razmeni, mogu ti poslati moj kao primer. Lagano se to napravi.
Svakako to jos jednom proveri sa notarom a ovo za porez na prenos apsolutnih prava je 100% tacno.

e38ed0dcc089932ce4f6ae0ff37098ce.jpg

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока
e61c2ab2f290bacebfd7ac1b52bf9c29.jpg

Drustvo,da li mozda neko zna kolika je cena zemlje po lancu na potezu oko kasarne 5 hiljada,ili blizine nove fabrike Brose?

Amateri na brzinu....

Ponuda prava preče kupovine od 1.6.2023
Ja taj i taj prodajem to i to. Po ceni od 100e...

Uslovi prodaje mogu biti dosta različiti. Svako ima različite zahteve...
1. Isplata dogovorene cene je na dan overe ugovora ( na taj i taj račun)/ ili na ruke (u zavisnosti od upisane cene u ugovoru) ...
2. Stupanje u posed je odmah/ ili po skidanju useva, a najkasnije 31.10. Tekuće godine.
3. Svi Troškovi sastava ugovora i overe kod notara padaju na teret kupca.
4. Porez na imovinu i odvodnjavanje do 31.12.23 terete prodavca, od 1.1.2024 padaju na teret kupca.
5. Porez na prenos apsolutnih prava pada na teret kupca/prodavaca kako se dogovorite.....
6. Molim Vas da mi odgovorite u roku od 15 dana ili ćemo smatrati da niste zainteresovani za kupovinu.

Izjašnjenje na ponudu 10.6.2023

Ja taj i taj. Kao vlasnik susedne parcele koja se graniči sa parcelom koja mi je ponuđena od strane prodavca tog i tog... (ili suvlasnik vaše parcele) Izjavljujem da sam primio vašu ponudu od dana 1.6.2023... Kao i to da NISAM zainteresovan za kupovinu, po pravu preče kupovine pod uslovima iz vaše ponude....

Izjavu/ponudu u suštini može da napiše ko hoće... Ali pitanje da li će sve biti obuhvaćeno kako treba. (ponude i izjave u 99% slučajeva su već u ceni sastavljanja ugovora)....

Da bi bili 100% sigurni da komšija neće kasnije možda praviti problema. Pošalje se preporučeno pismo preko pošte da bih imao overen dokaz o slanju. Što je jedino i ispravno ako dođe do suda slučajno.

Ako dođe do suda, teško da vredi. Jer mora se dostaviti dokaz o preporučenoj pošiljci.... Pa oni po tom broju pošiljke vide na sajtu Pošte ili traže arhivu. Može da kaže da si mu dao da potpiše prazan papir ili da je falš potpis... Ili ko zna šta.

Kada se kupuje neka parcela, već znaš ko ti može praviti problem od potencijalnih novih komšija.... I sa njim sve službeno. Najsigurnije Verovatno.

Meni neplanski pala kupovina parcence zemlje od zeninog brata,ali sad vidim da je nastao problem jer 2021 smo od njega kupili udeo u parceli 1kj a danas gledam na ekatastar a ono cela parcela pise na zenino ime 1/1 vlasnik parcele. Sta sad da radim nemam pojma moram da vidim sa advokatom

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Na jednoj njivi sam bio suvlasnik sa jednom starijom ženom, ta žena je umrla u proleće prošle godine i zemlju treba da nasledi njena ćerka koja je sa majkom imala ugovor o doživotnom izdržavanju. Jesenas je ta ćerka ponudila da mi proda jedno jutro iz njihovog suvlasničkog dela i ja sam pristao. Ali pošto zemlja još nije bila prešla na njeno ime nismo mogli da pravimo kupoprodajni ugovor. Ništa se nije promenilo ni do danas, u eKatastru nepokretnosti još uvek piše ime njene pokojne majke kao vlasnika, u delu o teretu na parceli postoji zabeležba postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju iz 2002. godine, a u rubrici zabeležbe parcele stoji da je u septembru prošle godine pokrenut postupak za uknjižbu ugovora o doživotnom izdržavanju i da je davalac izdržavanja pomenuta ćerka koja mi je ponudila zemlju na prodaju. Ne znam gde je problem, pretpostavljam da debelo kasni poreska uprava (tj. mislim da verovatno treba da odredi porez za ostvarivanje tog nasledstva, i da dok se taj porez ne plati ne može preći zemlja na ime naslednice), možda je i nešto drugo u pitanju - sutra ću čuti detaljnije...

Da li postoji način da obavimo kupoprodaju dok zemlja ne pređe na njeno ime? Danas me je zvala ta ćerka i kaže da joj je neko objasnio da je to moguće, i da bi ona želela da što pre završimo kupoprodaju. Imate li predlog kako bi mogli rešiti ovaj problem da mogu do kraja isplatiti tu zemlju (deo sam već platio jesenas)?

Nazad
Vrh