Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

A ovaj je u ugovoru napisao 2000e po jutru,a realno vrv nije ispod 5000e. Nisam bas zeludacno orijentisan za te stvari i kupvinu preko oglasne table na sudu. Moram pricati sa srecnim kupcem, ako me naljuti mozda se i zeludac okrene.
ako je kupio preko oglasne table na sudu ili aukciji a ti kao komsija nisi znao nemas nikakve sanse daje ti kupis pa nek je platio i 1500 a ne 2000

A jel postoji sansa da se ponisti taj postojeci ugovor i napise nov o poklonu i taj prodavac opet uspe da ''proda'' tu istu parcelu?

Pitanje je da li bi taj stvani kupac pristao na ugovor o poklonu. Daje žive pare za ugovor koji se može uz izvesne peripetije posle obarati, od strane recimo naslednika ili... Lično to nikome svom ne bih savetovao.

A jel postoji sansa da se ponisti taj postojeci ugovor i napise nov o poklonu i taj prodavac opet uspe da ''proda'' tu istu parcelu?
Ugovor o poklonu prolazi samo ako se radi u krugu familije i to bliski rodjaci, otac-sin, deda-unuk, itd... Sve ostalo pada na sudu.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Sad sam usao na sajt i pise 10 000e ne znam da li je to za celu povrsinu ili za jedinicu po ha ili po kj.
To ti je cena iz ugovora, trebalo bi da je za celu povrsinu, ne verujem da bi neko zasebno pravio za svaki hektar.Samo da ti skrenem paznju da je rok za tuzbu 30 dana od dana saznanja za kupoprodaju s tim da ukupno od dana overe ugovora ne prodje dve godine. Ovo je jako bitno za eventualni spor.

Uvek me zanimalo kako se definiše i dokazuje dan saznanja? Ako ja necu da priznam da sam znao kako neko moze da dokaze da sam ja znao za kupoprodaju?

Послато са Mi 10 помоћу Тапатока

Pisao sam jednom nesto o tome , a sad bi molio konkretno ako neko zna ili pretpostavlja ?
Probacu ukratko , znaci 1992.g. deda tj dedin brat prodao covjeku jednu parcelu . Ima kupoprodajni ugovor cinimi se tada sudski ovjeren , pise da kupac ima prava prenosa i sl.
Nakon kraceg vremena taj deda umro . Zemlja nije prevedena tj ta cestica . Sada je i dalje uknjizena na naslednike tog dede njih 4oro naslednika . Znaci iza tog dede je bila ostavinska rasprava i pretpostavljam niko nije naveo taj ugovor . Kasnije je i jedan od tih naslednika umro a njegova ostvinska jos nije radjena iako je proslo par godina .
Oni su inace moji rodjaci , otprilike znaju za tu nekadasnju kupovinu i pretpostavljam da nebi pravili komplikacije ali odkud znam . Jer sada taj covjek koji je to nekad kupio a nikad preveo bi sada prodao meni ili mome ocu , a mi bi kupili . Prvi smo medjasi inace .
Pitanje , dali ja , ili moj otac mozemo to da kupimo od njega na osnovu njegovog ugovora i uknjizimo na sebe ?

Prvo mora on da se uknjizi kao vlasnik pa vi da kupite. Ne mozete vi kupiti kad u katastru prodavac nije vlasnik de jure. De facto jeste.

A oce li on imati problema da se uknjizi u ovoj situaciji ? Ako nece i ako mu nisu potrebni ovi sadasnji vlasnici onda bi mogao notar npr to sve da odradi. Da prebaci na njega pa onda prodaja i knjizenje meni.
Ili kako on to sad da uknjizi na sebe?

Ne mozes kupiti od tog sto nije na papiru vlasnik. Nek se uknjizi sa tim starim ugovorom pa ti od njega kupi. On da li ce imati problema zavisi od ovih koji su sada na pipiru vlasnici. Ako su zelemani mogu ici u parnicu ako su razumni i prihvataju kupoprodaju nece biti problema.

Kod mene u okolini su to neki resavali tako sto se napravi kupoprodajni ugovor tako da ga potpisu diretno oni koji su upisani kao vlasnici u katastru nepokretnosti (ili naslednici ako je u katastru jos uvek na nekog ko je umro) s tim sto se naznaci da oni nemaju nikakva potrazivanja za tu zemlju i da se slazu sa knjizenjem na novog vlasnika. E sad kako se to pravno sve resi nemam pojma ali definitivno su radili tako ljudi vise puta sam cuo za taj princip. Cak je i meni prosle godine jedan nudio da proda njivu koju sam uzeo u zakup a za koju znam da se ne vodi u potpunosti na njega nego samo neki deo a deo na striceve neke i on je bio u fazonu "svi oni ce da potpisu nemas brige za knjizenje i prenos na sebe" ali sam ja krenuo da skupljam pare za neke druge stvari tako da sam odmah odbio tu ponudu.. Plus trazio je vise nego sto bi ja to platio tako da nisam mnogo razmisljao ali poenta je da postoji nacin da se lako rese takvi prenosi, mozda najbolje da popricas sa nekim advokatom ili ako znas nekog u opstini u lokalu..

Ма само нека оде да укњижи на себе и решен проблем. Моја покојна мајка је давно од ујака била откупила земљу направили купопродајни уговор али никада није укњижено. Када је пре 15 год ујак умро ја сам отишао у општину и нађем копију уговора јер мајка није знала где је њен уговор и редовно укњижили земљу.

Nije vezano direktno za ovo pitanje ali se naslanja na temu .

pre 50-ak god . covek od komsije odkupi deo dvorista kako bi prosirio svoj plac .

nadrljaju rucno neki ugovor , potpisu 2 svedoka i overe :ppozdrav: u najblizoj prodavnici .

Postavili ogradu po novim merama i ziveli u slozi ::000:: bog-zna kako godinama .

Domacin koji je prodao preminuo , deca taj ostatak placa sa kucom prodaju drugom

ovaj se bas nesto nije interesovao niti ga je koristio i pre 6 mes. proda trecem vlasniku .

Kulturan covek , odmah se da u radove , pocne pripreme za postavljanje ograde

pozove sve nas komsije ( sa 3 strane ) i pita moze li da porusi staru ogradu koja nas deli i

o svom trosku podigne novu - bolju . Naravno svi se slozimo , dodje bager za dan to rasturi i otera sut .

Pozove geometra da proveri mere pre pocetka radova i pocinju problemi . Sve se manje vise slaze ( centimetri tamo -amo

u pitanju ) ali sa komsijom koji je svojevremeno prosirio svoj plac se ne slaze stanje na terenu i kopija plana iz katastra :nono:

Ovaj siroma vec godinama u gerontoloskom zavodu , papirce naravno izgubio , cerka mu se seca detalja samo iz njegovih prica

jedan svedok umro a drugom ne mogu da udju u trag .

Stali radovi , novi vlasnik ne zeli da bilo sta vise ulaze dok se pravno situacija ne rascisti a mi ostasmo ko zna koliko dugo bez

ograde . Sreca pa je u pitanju zadnji deo dvorista . . .

Stari ljudi pricaju kako je u to vreme ceo ovaj kraj bio denacionalizovan-urbanizovan ili neki sl. termin

pa nije bila moguca bilo kakva overa ugovora u sudu .:sta:

Poslednja izmena:
Uvek me zanimalo kako se definiše i dokazuje dan saznanja? Ako ja necu da priznam da sam znao kako neko moze da dokaze da sam ja znao za kupoprodaju?

Послато са Mi 10 помоћу Тапатока
Dve godineod dana kupoprodaje je rok da podneseš prigovor,a računa se da si saznao onda kada si podneo prigovor,logično.Nakon dve godine gubiš pravo prečeg.

Mi 1999 godine kupimo zemlju od ujaka nije nam trebala ali eto da zemlja ostane u porodici. 4000m² po cijeni od 4000KM. 2015 godine je ujak izvrsio samoubistvo. I sad ujna hoce da proda nama nasu zemlju. Ustvari desilo se to da geometar nije odradio svoj posao. Mi imamo ugovor iz 1999 godine ovjeren u sudu. Da napomenem mi smo u neometanom posjedu od 1999 godine. Da li ima neko rjesenje osim tuzbe i razvlacenja po sudu?

Probaj da uknjizis parcelu u katastru sa tim ugovorom na tvoje ime ili cije vec pise na ugovoru.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Mi 1999 godine kupimo zemlju od ujaka nije nam trebala ali eto da zemlja ostane u porodici. 4000m² po cijeni od 4000KM. 2015 godine je ujak izvrsio samoubistvo. I sad ujna hoce da proda nama nasu zemlju. Ustvari desilo se to da geometar nije odradio svoj posao. Mi imamo ugovor iz 1999 godine ovjeren u sudu. Da napomenem mi smo u neometanom posjedu od 1999 godine. Da li ima neko rjesenje osim tuzbe i razvlacenja po sudu?
Nema sta geometar tu. Ugovorok se uknjizis. Ti kao kupac si se trebao uknjiziti blagovremeno.

Nazad
Vrh