Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Sto se tice Holandije, njihove parcele su male u poredjenju sa nekim drugim evropskim drzavama, neobicno zvuci da Ceska ima parcele veliki povrsinne a razlog je jednostavan.Jedino su od komunistickih drzava Poljska i Jugoslavija veci deo polj. zemljista imale u vlasnistvu privatnika tj. poljoprivrednih proizvodjaca, u svim ostalim drzavama seljak nije mogao imati ni kvadrat zemljista vec je vlasnik bila drzava odnosno polj. kombinati.

Pa nije baš sve 100% crno ili belo.

Ne znam kakav je bio razvoj od kraja 80-ih je u Rumunjskoj, ali oni imaju veći deo poljoprivrednih imanja u EU. Po broju, ne površini ili finansijskom obimu. Je posle sloma sistema svako nešto dobio i prijavio imanje ili su već prije imali nešto kombinata u ravnicama i ostavili masu malih da se prežive sami u brdskim regionima?

Isto u baltskim zemljama, Estonija imala kolhoze i ništa privatnog, dok je Litva ili Latvija imala i još ima masu malih imanja. I to još iz SSSR.

Треба ми ваше мишљење у вези овог питања-У поседовном листу постоје уписани власници земљишта страни Страни држављани.Који 25 год нису плаћали порез држави,нити су се појављивали питали,интересовали се за то своје власништво...Дали је могуће да су само уписани у Катастар Али не и у пореску управу?Дали су они заиста валидни власници самим тим што су уписани у Катастар?

Vlasnici su na onom delu koliko stoji u katastru. Porez ih ceka sigurno, nema veze sto nisu placali, na svoj deo vlasnistva porez te ceka dok si ziv, onda posle tebe predje na naslednike.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Koliko znam porez na imovinu zastareva nakon 5 godina ukoliko te drzava ne tuzi.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Ali je bitno da ako umre neko koga sleduje subvencija na bilo kom osnovu a nije primio nego umro čekajući iste,članovi porodice nemaju prava na te pare.

Kolikpo znam iz slucajeva kod nas ako je bilo nekog dugovanja za porez za nekretninu(zemljistu) naslednik dobija sve obaveze sa te nekretnine. Ovo je bilo prosle godine par slucajeva, ali to je koliko mi kazu u poreskoj po novom zakonu. Ako je nesto staro mozda i nema nista. Proverite. Evo skoro slucaj kod nas otac prepisao sinu zemlju a bilo ne placenog poreza, porez i kamata preslo u poreskoj na naslednika(sina).

U katastru se vodi vlasništvo i sasvim je odvojeno od poreske uprave gde se razrezuje porez - dažbina, namet, harač. Kako su poreske knjige u jednom delu ne sređene, može da se desi da neko nije zadužen za porez, ali u katastru, sem nekih retkih izuzetaka, sve bi trebalo da je ažurno i sređeno.

Kod nas su pre 20 tak god u poreskom uzeli stanje iz katastra i po njemu zaveli vlasnike i zadužili ih za porez

Kod nas se jos uvek vodi na neke koji su davno poumirali. Porskoj je bitno da nema duga, a ko placa to nije bitno.

Kako proveriti parcelu koja je uz vlasnika prodana a nije mu ponudjena kako saznati cenu u katastru ili poreskoj?
U katastru imaju ugovor o prodaji, na bazi kog je uradjeno rešenje o upisu tj. promeni vlasnika.
Mene zanima koji je dalji postupak, utuženje koga? Bivšeg ili novog vlasnika ili upravna tužba katastru?
Poreska i onako sama procenjuje vrednost, mada i oni bi trebalo da imaju kooiju ugovora.
Čak i notar mislim da mora da ti da, jer je to njegov propust u suštini (moje mišljenje).

Nema tu propusta Notara. On je dužan da prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora skrene pažnju novom kupcu da li je ponuđeno susuedima i to konstatuje u samoj solemizaciji (dodatak uz ugovor). A na kupcu je rizik od eventualnog prigovora nekog od suseda. U RGZ postoji fajl u kome možeš videti cenu po kojoj je prodata ta parcela ali to je cena koja je navedena u samom ugovoru. Računa se i bitna je, ako ćeš tužiti, cena kod poreske uprave. i ona je merodavna da se u toj vrednosti položi depozit u sudu, ako se ide na tužbu. Pare ostaju duže zarobljene. Za samu tužbu angažuj advokata. Proces traje dugo.

Notar ima samo obavezu da skrene paznju na tu mogucnos, al to ne utice na sklapanje ugovora.
Ako susedi, suvlasnici i ostali kupci prioriteta nisu pismenim putom obavesteni da se izjasne u zakonskom roku, oni imaju pravo pokretanja pravnog postupka. Ugovorenu sumu po kojoj je parcela prodata i overena kod notara, nezadovoljna stana uplacuje na poseban racun NBS.
Rok za zalbu je dve godine.

Nazad
Vrh