Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

dali sad pri kupovini porez ti stize na kucnu adresu meni kod notara tako rekli iz katastra stiglo za par dana za uknjizbu a iz poreske cekam vec 3..4 meseca i jos nista notar rece da sad oni salju u poresku tu prijavu a ja da cekam ...u pitanju je Alibunar opstina
Ne sekiraj se, kad stigne onda ćeš se jediti, nisu normalni sa procenama a cifre budu i 50%više nego tržišna vrednost

Meni je notar za 40 ari placa sa starom kućom i okućnicom uradio poresku procenu na 5.300.000 rsd. 😱 Ne znam po kom osnovu i kriterijumu i shodno tome sebi uzeo nagradu od 23.000 rsd.Čekam rešenje iz poreske uprave o visini poreza na promet, nadam se da neću zakačiti kardiovaskularne probleme zbog toga.Niko tu nije normalan.

Odvratno... Samo da ti se smuci. Njivu kad kupim jednu godinu je radim da zaradim samo za prenos i porez :udri: A onda da bi je isplatio radicu je do kraja zivota! Stvarno treba dobra volja za tako necim.

Porez će ti stići na kućnu adresu ne brini ništa.Kod nas se čeka nešto malo preko godinu dana.
Tako su i meni rekli, ja ipak otišao posle 10 meseci, a oni lepo zaračunali zateznu kamatu... Nije velika bila, al nije ni fer, a ćeletu u isto vreme potpisan neki drugi ugovor je ipak došlo na adresu i sve ok, zato sam posumnjao...

Kod nas je ovako od 2019 godine.Odradiš kupoprodajni ugovor kod notara i završio si sve, samo čekaš da ti stignu rešenja o uknjižbi i porezu na promet.

Meni je notar za 40 ari placa sa starom kućom i okućnicom uradio poresku procenu na 5.300.000 rsd. 😱 Ne znam po kom osnovu i kriterijumu i shodno tome sebi uzeo nagradu od 23.000 rsd.Čekam rešenje iz poreske uprave o visini poreza na promet, nadam se da neću zakačiti kardiovaskularne probleme zbog toga.Niko tu nije normalan.
Sta znaci stara kuca? Od naboja u losem stanju koja je za rusenje ili od cvrstog materijala koja je pravljena npr.60ih ili 70ih proslog veka? Kolika je realna vrednost ako je poreska procenila na 5 mil i 300 hiljada?

Čerpićara iz 30-ih ili 40-ih ne znam baš tačno kada je pravljena.Nije za rušenje jer je pretrešena pre desetak godina pa joj je produžen život.Plaćena je 18.000 e i to je dato više nego što realno vredi ali je pored kuće pa 'ajde neka bude ta cena jer se takva prilika ne propušta.Rekao sam notaru ako ima kupca koji će dati tu lovu častiću ga tih 300.000 dinara bez pogovora.

To je zaista bezobrazluk, na osnovu čega notar procenjuje vrednost i da li se može uložiti kod njega prigovor? Jer on na osnovu svoje procene naplaćuje sebi i nagradu.

Maticu ja sam se sa jednim notarom i posvadjao zbog toga i nisam platio niti su mi overili ugovor. Kupovao sam kucu za pravih 5000e a po njima vredi 12000e. Na kraju drugi notar prohvatio 5000e cenu i naplatio 7200din

Sad stim dokumentom dignu tu hipoteku pa nek je nosi banka po toj ceni... salim se naravno

Nisam hteo da se svađam jer smo u dobrim međuljudskim odnosima.Rođak od koga sam kupio kuću je težak bolesnik u rizičnoj starosnoj grupi pa smo žurili da odradimo kupoprodajni ugovor da nas slučajno ne iznenadi pa da ne moram posle da čekam ostavljinsku raspravu i sve po redu što ide a notar nam je izašao u susret i zakazao baš brzo.Kod kupovine kuće procenitelji izlaze na lice mesta da utvrde tačno stanje pa po tome određuju visinu poreza na prenos apsolutnih prava bez obzira šta piše u ugovoru.Tako je doduše bilo pre par godina a da li je sada isto videću za godinu dana.

Mislim da to nije porez na promet nego porez na prenos apsolutnih prava.Mene interesuje da li se taj porez određuje po ceni po kojoj je prodata nekretnina na izvršenju i koju je prodala izvršiteljka.

Da znate da je poreska dužna da utvrdi porezu na promet u roku od 60 dana od dana prijema poreske prijave. Ukoliko to ne utvrdi MORA da prihvati ugovorenu cenu. Član 27, stav 2 Zakona o o porezu na imovinu.
Meni su 2017 utvrdili porez na promet u iznosu od 506 800, sećam se. Napisao prigovor na rešenje, pozvao se na ove članove i platio porez na iznos iz ugovora.
A objekte, jesu veći ali, procenili sa umanjenjem od 75% zbog lokacije, stanja itd na 20 000 000 rsd, strašno.

A da i kasnije sam često koristio i pozivao se na ovaj član zakona i uvek su prihvatili prigovor kao osnovan i uvek sam plaćao porez na ugovorenj cenu. A i moraju jer u zakonu jasno tako kaže.

Samo napiši prigovor i pozovi se na ove članove i platićeš porezu na ugovorenu cenu.
Naravno ako probiju rok od 60 dana.

Kako su dokazivao kada su oni primili predmet? Na primer notar overi 15.1. ti nemas papir gde pise poreska primila 17.1. Oni mogu reci da su primili 15.2 i izdali resenje u roku.

Tada sam ja podnosio prijavu ppi~4, znači notar overavao ugovor a ja sam podnosio prijavu, pa onda kancelarisko utvrdjivanje pa terenska kontrola pa zapisnik o proceni, prigovor pa manja poreza.
Nisam ništa pazario skoro ne znam kako ide sad ako notar šalje prijavu. Svakako moraju da navedu datum prijema prijave .

Nazad
Vrh