Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Ako je dobra zemlja,vredi kupiti,ako nije onda i da je 20 hektara do tebe sta vredi kupovati kad daje prinose samo u najboljim godinama.

Ako pise u ugovoru da je plaćena zemlja zakupa npr 10godina može on do sutra na večito da je prodaje,uće novi vlasnik za 10godina u posed.

Ako je dobra zemlja,vredi kupiti,ako nije onda i da je 20 hektara do tebe sta vredi kupovati kad daje prinose samo u najboljim godinama.
Zemlja je druga klasa, mi bolje nemamo u calmi, ravna kao tepsija 440m duz, sada tu u komadu imamo bez malo 5kj, sa moguc oscu daljeg.prosirenja u skorijoj buducnosti, sto nam je i bio cilj kupovine.tog lanca..

Sve je do suda i advokata,tako je jedan tu mučio muku para i para potrošio,otac dao na dosta godina pa umro i ovaj oće raditi i jok ,a pisalo u ugovoru ako jedna strana nije zadovoljna da dođe do prekida ugovora.
TU U SVAKOM SLUČAJU JEBE LUD ZBUNJENOG.

Како ми је рођак правник једном објашњавао сваки уговор је могуће једнострано раскинути. Тако да је лоптица са закона пребачена на суд. У сваком уговору пише више или мање уколико једна страна не испуњава услове могућ је једнострани раскид. Проблем настаје кад то треба доказати ако не постоји временска одредница или тако нешто. Типа требао си узорати у јесен а ти си потањирао.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Prosle godine sam uradio ugovor o zakupu zemlje na 10 godina. Vlasnik je ove godine umro i deca nasledila zemlju. Sada hoce da prekinu ugovor jer njihov otac koji je potpisao ugovor nije vise ziv i kao taj ugovor vise ne vazi.

Koliko znam ja sam u posedu jer imam ugovor dok ne istekne. Da li je tako? Da li je neko nekada imao slicnu situaciju?
Ako se pita tumacenje direktora trezora iz opstine Alibunar to bi definivno znacilo da vise taj ugovor ne vazi cim je jedna osoba iz ugovorenih strana umrla.
Znaci, neprijavljivanje da je jedna osoba umrla tretira se kao krivicno delo i mora se menjati ugovor.
E, sad za dalje da li ostajes u posed ili ne je stvar nekog medjusobnog dogovora, a ukoliko ne nalazite zajednicki jezik onda dolazi do sudskog spora ali ugovor se mora obavezno promeniti.

Jedno pitanje , ukratko ,.. žena mi i svastika dobile u nasljedstvo jednu njivu , konkretno 0.72ha , inače podaleko od nas da radim a i jako pjeskovito . Uglavnom u planu im je da prodaju , ali problem je što ta njiva nema put prilaz uopšte . Kako je do toga došlo neznam , najvjerovatnije kad su nekad dijelili ta njiva prepolovita po dužini . Sad naravno neće niko da kupi bez puta , jedino čovjek koji graniči , al on zna za jadac pa nudi malo . Kakve su zakonske mogućnosti ?

Službenost prolaza mora da ti omogući onaj čijom parcelom ti je najbliže do javnog puta.

Tako se zove: službenost prolaza. Univerzalna vrednost stvarnog prava... To svi znaju samo se prave blesavi. Postoje primeri iz sudske prakse gde se daju ključevi od kapije dvorišta kako bi se službenost nesmetano odvijala.

Možeš i da se parničiš na sudu da bi dobio sudsku presudu kojom se tvoja službenost potvrđuje, no ja mislim da niko nije voljan da se parniči sa tobom u stvari koju je unapred izgubio.

Odeš u katastar i tražiš da ti ucrtaju put do parcele. Oni to mora da urade najkraćim putem po obodima postojećih parcela i to postaje atarski put (državna svojina). Onima kojima oduzmu taj deo trebalo bi da nadoknade al' to se u praksi ne događa pa ljudi ostanu kratkih rukava (bar je tako u Srbiji).

Hvala vam na odgovorima . Jako zanimljivo ,a i logican je zakon taj o sluzbenosti prolaza ... Slucaj je rijesen , kupac koji medji je pristao na visu cijenu i prodali su . Iskoristili smo poker blef , jer je znao da nece drugi niko kupiti a meni nepase za obradu pa nije ranije pristao na visu cijenu . Blef je bio da cemo posaditi topole ,hvala kolegi emigrant . Odma je pristao na visu cijenu.

Momo,dobro je da je rešeno.U svakom slučaju sam ozbiljno mislio da posadiš topole.Upravo sada ću posaditi oko 2 ha kanadske topole u nebranjenom delu do Save.Za 20 god. to će biti da se poseče i da se kupi jedan odličan stan.Kubik topole je 60-70 evra.

Rade to i ovde , ali znaš kolko je dobra zemlja tamo , zar ti se ne isplati da obradjujes , kasnija sjetva ranija žetva , sa sušenjem , a prinosi kukurza i soje znaš kakvi su tamo .

Sve si u pravu ali u ovom delu su putevi jako loši i sve je zaraslo tako da kombajn jako teško može proći.Ispada da bih skoro jedino ja tu radio ratarstvo.A i tu parcelu sam nasledio od ujaka,5-6 godina nije obrađivna i sva je zarasla u divlji bagrem tako da je prvo moram istarupirati i to će doći čovek da uradi krajem meseca.Nakon toga ide sadnja.

Kod nas se ide kod notara i ako se dogovore sve se kod njega riješi i naravno plati. Ako neko ne pristaje na dogovor ide se na sud.
Imam u komšiluku slučaj da jedan član nije pristao na dogovor i sude se već dvije godine. Mislim da su im advokati i sud uzeli već pola imovine a još nije gotovo.

Kako sad ide ostavinska rasprava od kad su notari? Pre se u sudu sve rešavalo, i plaćala neka taksa, jel notari imaju neku svoju tarifu?
Може и суд да реши и то кошта много мање него код нотара (тако су ми рекли, нисам имао ту част да ми нотари среде све). Мени је суд то решио, али судије углавном то упућују нотарима.

Ја сам имао среће:rolleyes:.

Nazad
Vrh