Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

@sremac...to se kod notara obavlja, samo su ti to dva razlicita ugovora...inace racunaj da ispod 200e neces proci, plus prepis u Katastru

11000din je notar do 2.5mil vrednosti nekretnine. Ispod 600k din je 7200din. Poreska je 2.5% na procenjenu vrednost nekretnine, dok je katastar 5000din po ugovoru, sto znaci da li kupujete 1ar ili 100ha isto je.

@Sama
Tvoj slucaj je mnogo skuplji. Nas je kostalo skoro 1000e takva vratolomija. Prvo u katastru trazis reparcelizaciju, ucrtavaju se nove dimenzije parcela, menjaju se parcelni projevi, sve to treba da se provuce i kroz poresku. Notar ti ostaje isti. Nastimaj u ugovoru da je ispod 600k da barem notara platis manje.

11000din je notar do 2.5mil vrednosti nekretnine. Ispod 600k din je 7200din. Poreska je 2.5% na procenjenu vrednost nekretnine, dok je katastar 5000din po ugovoru, sto znaci da li kupujete 1ar ili 100ha isto je.

@Sama
Tvoj slucaj je mnogo skuplji. Nas je kostalo skoro 1000e takva vratolomija. Prvo u katastru trazis reparcelizaciju, ucrtavaju se nove dimenzije parcela, menjaju se parcelni projevi, sve to treba da se provuce i kroz poresku. Notar ti ostaje isti. Nastimaj u ugovoru da je ispod 600k da barem notara platis manje.
Tako sam i ja nacuo.Ta cepanja i pripajanja su otrov,a valjalo bi mi.Dvoriste bih prosirio :osmeh: :ppozdrav:

Jel neko ima iskustva sa cepanjem dela parcele?Radi se o komsijskoj basti ( gradjevinsko zemljiste),kojoj treba ocepiti deo i pripojiti mojoj parceli,tj imenovati novu parcelu.U zavisnosti sta je jednostavnije,tj jeftinije,Interesuje me i imali zakonskog minimuma za cepanje parcele,posto se radi o povrsini manjoj od 2 ara?
Neće ti cepati,nit možeš pripojiti svojoj,nego se napravi ugovor o udeli i ako on prodaje kuću(kao u mom slučaju)mora da traži tvoju saglasnost i obrnuto(gradjevinsko zemljište sa baštom se ne cepa)

Mislim da to nije tacno. Ako na parceli X ima gradjevinsko zemljiste + kuca, Sama bi udelom postao recimo 1/5 vlasnik i kuce, a on je kupio samo bastu. Sto znaci da se mora cepati. Mozda nisam u pravu, ali mi je tako logicno.

Bašte se obično kod nas vodile na drugi parcelni broj i nije svugde tako i nije neko pravilo,ali ja mislim da može da se seče i ako je jedan parcelni broj od komšije i da se spaja kod sebe uz dovoljnu novčanu nagradu svugde...:ppozdrav:

Građevinsko bi trebalo da se cepa ako se automatski negde spaja... Ostaju parcelni brojevi samo se površina menja i linija se ucrtava druga...:ppozdrav:

Ja sam spojio baštu i kuću na jedan parcelni broj, i preveo sve u vlasništvo umesto izgrađeno građevinsko zemljište (ili tako nešto, ne znam precizno a mrzi me sad da tražim papire). Najviše zbog toga što su čardak i neki pomoćni objekti napravljeni delom na parcelnom broju koji pripada bašti pa da ne bi kasnije bilo nekih problema... Nije to bilo nešto skupo.

I mi smo spajali sa baštom zbog nekih 80 cm. ušla kotlarnica na parcelu gde je kuća...:osmeh:i za tu nevidljivu liniju smo platili da se izbriše 58.000 din. pre par godina...:ppozdrav:

Moze uvek da se cepa parcela i napravi nova, naravno mora za to da se plati poprilicna suma. Stavise, nekada je skuplje pravljenje parcele nego vrednost nekretnine.

Ako se uknjizi kao suvlasnik, onda je diskutabilno ciji je gde deo. On onda ima idealni deo tj u svakom metru kvadratom i on i drugi suvlasnik imaju udeo. To moze biti problematicno ako si suvlasnik sa budalom nekom i pritom podignes neki objekat na toj zemlji. Nek cepanje kosta i 1000e treba se ograditi od problema mogucih.

Moze se uraditi i tzv. interna podela parcele, ostajete suvlasnici parcele ali se na kopiji plana jasno vidi ciji je koji deo.Mislim da to dosta manje kosta, medjutim kao sto Bojan rece, najbolje je kada je vlasnistvo 1/1.

Bežite od suvlasništva ako ikako možete.Ako deliš sa nekim nezgodnim čovekom,krvi će ti se napiti i poželećeš da nikad nisi ulazio u tako nešto.Gde kod ti korakneš,on kaže da je tu i njegova stopa...

Naravno da je tako, evo jednog primera.Moje imanje okruzuje jedan kanal, ukupna povrsina 27 ari od toga na meni se vodi 22 ara a na preostalih 5 je uknjizen kao vlasnik Grad Šabac. 2011. godine oni prokopaju kanal da bi izvlacili vodu iz dvorista jednog lokalnog "žutog" funkcionera i bez mog odobrenja mi prikljuce taj dodatni kanal na vec postojeci. Vidim da mi kada su velike padavine dolazi dosta vode, raspitam se ko je kopao i dodjem do direkcije za puteve grada Šapca. Odem u direkciju , primi me njihov covek , pokazem mu posedovani list gde se vidi da sam vecinski vlasnik. On kaze da nije znao da u Srbiji postoji privatan kanal na sta mu ja odgovorim da je imao katastar da se o tome raspita pre izvodjenja radova. Nakon toga izadje na teren i kaze da ih ja slobodno tuzim. Tada zatrazim od odeljenja za urbanizam dozvolu da podelim moju od njihove parcele i dobijem dopis da je ne mogu promeniti jer ista je predvidjenja za povrsinu javne namene. Tada trazim da ako je tako isplate mi eksproprijaciju za tu parcelu ako je predvidjaju za parcelu javne namene. Naravno od toga ne bude nista. Nakon, toga me geometar uputi na pravobranioca grada Šapca, da mi da saglasnost da interno podelim parcelu na moj i njihov deo. Trenutno cekam na sasatanak kod pravobranioca.Sve u svemu luda kuca, narocito kada zivis u neuredjenoj zemlji gde se ne postuju nikakvi zakoni a ni ustav koji garantuje mirno uzivanje privatne imovine.

Nazad
Vrh