Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Kako ide ako dve suseda imaju istu dužinu međe ?

Da, onaj koji ima veću površinu ima prednost.

E sada dodatno pitanje :osmeh:
Ja konkretno uzimam parcelu od cca 2ha, ali se tih 2ha sastoji od cca 10ak katastarskih parcela koje se naslanjaju jedna na drugu.
Dok nisam izvadio iz katastra nacrt/skicu nisam ni znao da je takva situacija.

U skladu sa tim susedni međaši se graniče samo sa pojedinim parcelama, ali obzirom da ja hoću svih tih 10ak parcela da kupim odjednom, prodavac uzima izjavu da međaš nije zaimteresovan za sve zajedno po ceni svih parcela zjedno (obzirom da se tako i prodaju) ili vlasnik mora da mu ponudi samo onu sa kojom se međaš graniči i po ceni koja je srazmerna udelu te parcele?

Ne znam šta bi trebalo da pogledam, ali stvari stoje ovako.

Zakon o prometu nekretnina je izričit i navodi potrebu slanja preporučene pošiljke sa ponudom za kupovinu po pravu prečeg. Ukoliko ponuđeni ne odgovori u roku od 15 dana od dana prijema pošiljke (ponude) smatra se da je odustao od svog prava.

Kako bi se osiguralo u pogledu datuma i urečenja pošiljke praksa je da se šalje pošiljka sa povratnicom, tj. da se pošiljaocu vraća potpisan izveštaj o prijemu pošiljke.

Overu potpisa na izjavi da se odriče prava preče kupovine zakon o prometu nekretnina ne poznaje. Mada je u praksi to najrašireniji oblik osiguranja od eventualnih komplikacija, on je strogo gledano pravno ništavan akt.

Ukoliko jednu površinu istog/ih vlasnika čini više katastarskih brojeva ona se smatra jednom celinom i kao takva podleže pravu preče kupovine.

Redosled prava prečeg je definisan dužinom međe, to si apsolvirao.

Ovako sam naučio u školi.

Šta sam ja radio u više navrata kada sam kupovao svoju zemlju, zadnji put proletos ?

Kod onih za koje mislim da su nezainteresovani, odem, porazgovaram i uzmem potpisanu izjavu uz podatke iz lične karte. mada znam da to nema nikakve važnosti al eto, seljaci promet zemlje uzimaju kao ozbiljnu stvar...

Onima za koje sumnjam ili verujem da bi bili raspoloženi za kupovinu, a bogami i za kasnije suđenje, u ime prodavca pošaljem poštansku preporuku sa povratnicom. Na tri preporuke nije bilo nikakvog odgovora, a u jednom slučaju prošle jeseni je čovek odgovorio sa ponudom da kupim i njegovu zemlju.

Poslednja izmena:
Ok, slažem se da se Izjava kao takva ne pominje u zakonu o prometu nepokretnosti. To je jasno.
Sa druge strane, prosto mi nije logično da bilo koji sud/sudija može da zanemari činjenično stanje, a to je da je NN lice bilo obavešteno kako god o prodaji sa svim bitnim elementimo što je u ostalom i navedeno u toj Izjavi kao i da je to isto lice potpisalo tu izjavu, a prethodno je identifikovano od stane javnog beležnika tj. notara.

Nije meni problem da pošaljem popnude preporučenom poštom sa povratnicom odnosno pošiljku sa potvđenim uručenjem, ali postavljaju se sledeća pitanja:
1. kako naći adresu na koju poslati ponudu jer vrlo se često dešava da lice ne živi odnosno ne boravi na adresi na kojoj je prijavljeno
2. na sajtu geodetskog zavoda gde se vode katastarske parcele pored imena vlasnika se ne navode adrese
3. šta u slučaju da je lice na koga se vodi zemljište preminulo
4. kako uopšte utvrditi šta je bilo u toj preporučenoj pošiljki

O sadržaju prvog pasusa tvog posta raspravljaj sa sudijama ako dođeš u poziciju da te neko tuži.

Pitao si i dobio si korektan, školski, odgovor. Isto tako sam obrazlagao i studentima dok sam tog leba jeo.

Na pitanje šta bih ja uradio dobio si pošten odgovor koji je, tvrdo sam ubeđen, u potpunom saglasju sa praxom svih ovde prisutnih domaćina.

Ja te nikako ne mogu posavetovati da sopstvenom logikom stvaraš izvor prava. Izvini, ali to se kosi sa mojim principima.

A za drugi pasus ovako:

1) adrese dobije vlasnik od katastra na lični zahtev, uglavnom nezvanično, ili izvadi posedovni list sa svrhom prodaje zemlje u kome su navedeni svi podaci o susedima međašima. Ako ne živi na adresi iz katastra pošta vrati pismo sa naznakom "nepoznat" i tebe baš zabole što on ne vodi računa o sebi.

2) na sajtu i ne smeju biti javno dostupni lični podaci u skladu sa zakonom o zaštiti istih

3) ukoliko je lice preminulo, a to u katastru nije evidentirano znači da nije završena ostavina i samim tim naslednici nemaju pravo preče kupovine.

4) ti pošalji ispravnu ponudu, a on ako te tuži nek dokazuje da je ponuda bila neispravna. Prazne puške se dvojica boje, pune samo jedan.

Bradonja,a kojije rok za prigovor tj. tužbu nezadovoljnog komšije od dana prometovanja nepokretnosti? Jel to neki rok od dana potpisivanja ugovora ili od dana kad on sazna,pa to može biti do vavedenija.
Čuo sam da se to odnosi samo na komšije koji su u samom skladu sa tom njivom ali čim ima neki kanal ili putić,pa njegova njiva,to se ne smatra prvim komšijom?

Kod mene jedan komsija je prodao trecem licu zemlju, a da nije ni meni ponudio a ni drugom medjasu. Izgleda da je uzimao pare na kamatu od zelenasa i posto nije imao da vrati ovaj mu je uzeo zemlju. To je moje misljenje jer je novi vlasnik zelenas koji ne radi zemlju. E sada je taj zelenas vec menjao tu zemlju sa nekim cetvrtim likom. A o svim tim desavanjima nisam bio obavesten. Sta raditi?

Kod mene jedan komsija je prodao trecem licu zemlju, a da nije ni meni ponudio a ni drugom medjasu. Izgleda da je uzimao pare na kamatu od zelenasa i posto nije imao da vrati ovaj mu je uzeo zemlju. To je moje misljenje jer je novi vlasnik zelenas koji ne radi zemlju. E sada je taj zelenas vec menjao tu zemlju sa nekim cetvrtim likom. A o svim tim desavanjima nisam bio obavesten. Sta raditi?

To vidis sa advokatom.Verovatno ide tuzba i isplaćuje se cena zemlje koja je u ugovoru napisana

Pozitivno pravo obavezuje na prijavu katastru po potpisivanju ugovora.

Za neblagovremenu prijavu katastru nije predviđena sankcija, sem mogućnosti da se neko drugi uknjiži kao vlasnik, tj. kao vlasnik će se upisati prvi koji prijavi promenu vlasništva.

Zakon o obligacionim odnosima izričito propisuje da je promet nastao danom potpisivanja ugovora.

Zakon o javnom beležništvu propisuje obavezu solemnizacije ugovora, tj. čini ga javnom ispravom.

Drugačija tumačenja i rasprave sa sudijama parničarima, do trenutka kada stupi na snagu zakonska dopuna da javni beležnik po službenoj dužnosti pokreće postupak pred katastrom.

Да не би имао проблема са комшијама, земљу "поклониш" оном ко је купио.....знам један случај што је код мене био, комшији било криво што је овај продао али није могао ништа.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Javi mi se , ja upravo vodim jedan slucaj takav sada.

Nazad
Vrh