Trziste formira cenu, ponuda i potraznja...
Valjda, ali onda bi trebalo objasniti šta je doevlo do cene od 1 evro 2012. Da li izrazito mala ponuda ili izrazito velika tražnja. Šta je uslovilo tako veliku tražnju jer znamo da ponuda nije bila manja nego sledeće godine kad je cena prepolovljena, makar ne značajno manja.
Ja nagađam da je u pitanju upravo nedostatak zdravog tržišta, nezrelo tržište u kom se pojavljuju raznorazni učesnici bez znanja i iskustva, i da oni prave zabunu.
I to nije samo sa višnjom slučaj, mislim da i malina trpi istu muku.
Skorojevići u biznisu, ne seljačkom, prerađivačkom, ali više hladnjačarskom, pomisle da mogu da se obogate za par sezona. Kad cena krene malo gore, oni krenu da kupuju ne pitajući za cenu, pozadužuju se kod banaka sa idejom da kad sve otkupe da će da ucenjuju prerađivače, a onda kad rate krenu da dospevaju, banke pritiskaju, onda daj pošto zašto. Tako prerađivači imaju izvor jeftinije robe iz tih hladnjača pa ne moraju da plaćaju više ni seljacima.
To je moje nagađanje, a ako je ono tačno jedini spas je ozdravljenje ukupne ekonomije države i sazrevanje tržišta tj učesnika u njemu.
A za to treba dosta vremena.
Pravljenje sopstvenih hladnjača jeste neko rešenje ali za onoga ko ima finansijske snage da proizvede višnju, a onda ne samo da čeka naplatu neko malo duže vreme, nego da i dalje ulaže u nju. Zamrzavanje košta, hladnjača košta, a sve to mora da trpi cena višnje.