Cena tovljenika na tržištu

Da da ta drzavna zemlja samo pokupis rod ne treba nista uloziti u nju ni djubre ni seme ,tu zemlju nece da bije susa kisa led ,za stocara zemlja je avansna kupovina hrane za stoku pa jos ko tovi jjunad ove godine seje zanje a tek dogodine naplati kad proda bika ,dve godine obrt mecku da rodis dok obrnes pare .
Svinja nema prasadi nema ,nema ni kod babe ( evropi) dzabe cena je ekspodirala i tamo sad ce da vidimo posledice zajebavanja seljaka

Ma gde se ispalti,samo kombinirka,testera i trimer ima da rade bar 8 sati da srede tu prašumu.Pa dok oprskaš taj herbarijum,pa onda da nadješ nekog sa podrivačaem jer je to poslednji put videlo plug u prošlom veku.

Da dobiješ iole pristojnu njivu treba bar 5 godina,a prve dve godine da zaboraviš na bilo kakav prinos.

Све то стоји, али од нечега се мора почети. За тих 5 година неко ће у војводини дати 1500€ можда и више за аренду. Обрадиве земље никад доста треба размишљати о томе.

Retko ko uzima,kod mene što je blizu ne uzima niko,sad ne znam po selima jer je velika opština kakvo je stanje.Ono što se u mojoj blizini nudi ne vredi ni džabe.

Ono što je bilo vredno i do puta do je pretvoreno u gradjevinsko zemljište i prodato ovima sa Kosova dok su imali pare od baze,sad ni oni nemaju više pare pa i slabije kupuju.

Kroz jedan deo treba da prodje obilaznica,pa će i tu dobar deo da ode.

Kome mali tovljaci (~10 komada) mogu prodati po tim cenama i da li se ocekuje jos veca cena ili je to neki maksimum?

Slažem se u dosta stvari s Montoyom a ne znamo se lično.A obojica smo svesni šta je problem jer radimo zemlju na 20 km udaljenosti.Takođe su valjda svi svesni da oni pokušavaju da unište male proizvođače koji tove do 250 kom.Zašto ne kaže niko za koliko para treba da utovimo svinju,pa da znamo da li da pravimo objekte za 2000 kom ili će moći da rade i mali proizvođači i da zarade 30 evra po komadu i da za 200 svinja mogu da zarade 6000 evra za 5 meseci?U tu zaradu ulazi i rad i struja i još neki troškovi.E to treba da pitate i ministra i Picoustog.

Dobro je,znaci cena krece na gore. Bice pred Uskrs i prvi maj traznja i to velika,tako mi deluje.

Ja mislim da tu oko 1 maja bice top cena, ako nece sad onda nikad nece.Tvrdim da ce biti 210+pdv to je neka moja procena eh sa videcemo.
Ova cena od 185+pdv je cist gubitak:
Prase 12.000
hrana : 15.000
lekove ne racunam
rad ne racunam
uginuca ne racunam
tovljenik : 125x200=25.000
ulaganje 27.000din, a mi prodajemo tovljenik po 25.000din i to ako je prosek 125kg znaci u manjak smo po grlu 2000 najmanje a ide i do 4000din, pa neka tovi gospoda

Nazad
Vrh