Cena tovljenika na tržištu

[h=2]CENE SVINJETINE NEĆE BRZO PASTI[/h]

Beograd, 1. avgust 2016.
Izvor: Politkika
U naredne tri do četiri nedelje situacija na tržištu svinjskog mesa mogla bi da se reguliše, ali je pitanje i teško je proceniti da li bi i cene u trgovinama mogle da se vrate na staro, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović. „Ne očekujem da bi cene mogle da se vrate tako lako”, rekao je on Tanjugu ističući da su farmeri podigli cenu, da klaničari takođe imaju svoju računicu, ali da trgovci u svemu tome nemaju takve rizike. Udeo u poskupljenju cene nemaju samo stočari i klaničari, već i trgovci, i zato je teško prognozirati kada bi cena mogla da padne, rekao je Budimović. Analitičari, međutim, upozoravaju da pojedini proizvođači i trgovci sada koriste priliku i bez osnova podižu cenu tovljenika, ali i mesa u maloprodaji. Smatraju kako je u ovim okolnostima svako poskupljenje veće od 20 odsto nerealno i veruju da će se do jeseni stanje na tržištu mesa stabilizovati. Zbog potresa na tržištu mesa, reagovao je nedavno i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je istakao da je rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan kako manjkom tovljenika na domaćem tržištu tako i skokom cena na evropskom tržištu i time što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine. U narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi, ukoliko to ipak bude neophodno. On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa. U većini prodavnica kupce su ovih dana „dočekale” nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu. Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.

Naravno da nece pasti tek tako cena,kad nema vise tovljenika , a u okruzenju je ista cena kao i kod naa pa se ne isplati uvoziti

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zvao me danas neki dr iZ matijevica da dolazi kod mene ovih dana da vidi robu

Sad se bas vracam sa sastanka,bio kod jednog velikog otkupljivaca kaze dzabe cena 200din kad nema svinja hoce od mene da otkupljuje i ide po kvalitetu mesa cena

Prijatelj mi kaže da je jedan od proizvođača u pregovorima za 200+pdv, s'druge strane sinoć mi kupac kaže da se cena stabilizovala na 180+pdv i da očekuje blagi pad. Šta je istina!?

Prijatelj mi kaže da je jedan od proizvođača u pregovorima za 200+pdv, s'druge strane sinoć mi kupac kaže da se cena stabilizovala na 180+pdv i da očekuje blagi pad. Šta je istina!?
Istina je negde tamo he he...::namigivanje:: Kod nas 180din ne znam sta da radim, dal da dajem ili cekam da jos malo potezaju, na zapadu ne pada cena ali me plasi da ne uvezu opet neko djubre pa stvore visak pa obore cenu, jbg da cekam jos jednu nedelju nabacice po nekih 7-8 kg kad bi znao da cena nece dole...

Možda kod tebe slaba. U zadnjih nedelju i po dana me najmanje 10 njih pitalo za prasad. Hoće ljudi da tove. Neki za zimu a neki za prodaju.
To da je pala cena i potražnja, teško.

Da nije zalosno,bilo bi smesno. :osmeh: intervenisace sa 20000 tovljenika,ali se pad cene ocekuje tek za 2 meseca.Zbog trgovaca i ostalih u lancu ::lose:: Tacno je poenta da se za 2 meseca rasproda ono otkupljeno po nizim cenama i smrznuto ranije.Dakle oni ce imati ekstra profit,pa se nakon toga ocekuje stabilizacija cene.
Svinjsko meso

Ovo su nova predviđanja za svinjsko meso i kretanja na tržištu!

Cena živih svinja i svinjskog mesa je dostigla maksimum u poslednjih pet godina, a stabilizacija tržišta mogla bi da se očekuje intervencijom iz robnih rezervi za oko 20.000 komada svinja, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

Svinjsko meso u Srbiji u poslednje dve nedelje poskupelo je i do 40 odsto, a Budimović ističe da nema osnova da cena svinjskog mesa ide na više u odnosu na sadašnju.

"To ne bi bilo realno jer će se smanjiti potrošnja mesa u trgovinama. Vreme da se proizvođači svinja i klanično-prerađivačka industrija dogovore kako će ubuduće postupati kada padne i kad poraste cena", rekao je Budimović za Tanjug.

Budimović kaže i da farmeri ne mogu unedogled da čuvaju tovljenike i da čekaju da cena poraste jer će tovljenici "izaći" van klase. Ipak, smatra i da se ne može očekivati da će skorije u trgovinama pojeftiniti meso tako brzo.

On ističe da postoje parametri koliko šta košta u odnosu na cenu tovljenika i svežeg mesa, ali da treba imati u vidu i trgovački deo priče koji utiče na formiranje cene. "Pored farmera, stočara, klanično-prerađivačke industrije i trgovci su ti koji daju finalnu verziju što se cene tiče", istakao je Budimović.

On je ponovio da je glavni razlog za povećanje cena svinjskog mesa to što je povećana cena živih svinja, odnosno tovljenika. Početkom godine cena je bila niska cena i farmeri su bili nezadovoljni.

S druge strane, uzrok treba tražiti i u tome što je u EU došlo do smanjenja zbog velikog izvoza svinjskog mesa u Kinu.

Prema njegovom mišljenju, pad cene se može očekivati tek za dva meseca.

Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su prethodne nedelje da će se pribeći i interventnom uvozu ukoliko to bude bilo potrebno. Oni ipak očekuju da će se narednih dana situacija na tržištu stabilizovati i da za tim neće biti potrebe.

U Srbiji se tradicionalno najviše troši svinjsko meso. Prosečno domaćinstvo godišnje potroši više od 40 kilograma svinjetine.

Upravo tako je kako Sama rece ali meni nije jasno cena zive vage je skocila 40-50din a u mesarama dizu 200din i vise. I opet krivi farmeri digli cenu, pa daj da im spustimo a u mesarama nek ide jos gore...E kakvi su ovo ljudi, cemu se samo nadaju...

Oni znaju svoju racunicu.Izgleda samo mi ne znamo svoju ::lose:: Krmenadla je 3/1 ziva vaga.Skok zive vage za 50 je njima 150 :osmeh: Jedino se mi zadovoljavamo sa 2000 zarade,nekad na 6000 ulozenih i sad na 16000.Sto bi se reklo,otisao % u PM,dok se oni svog % drze,a toboz im zao potrosaca.Tako je sa manje vise svim nasim proizvodima.Mleko,meso.zitarice.Mora mnooogo vise da se radi i ulaze,za istu zaradu.Josmo i srecni kada smo zaradili.Samo da nije minus.::samo bes::::samo bes::::samo bes::Slusam,na Tv da su neke EU zemlje imale i po 100e subvencija po tovljeniku.Pa naravno da nismo bili kadri pratiti njihove cene.E sad su im subvencije smanjili i odmah se odrazava.

Nazad
Vrh