Znam da cete odmah svi pljuvati po meni, ali moja racunica:
prase 25 kg x 240 din = 6000 din
kukuruz 240 kg x 28 din = 6720 din
sojina s. 60 kg x 89 din = 5340 din
premix 3% 9 kg x 87 din = 783 din
sve ukupno = 18843 din +cepljenje,pasos,struja,voda,gorivo da zaokruzimo troskove na 20.000 din(sto je malo peterano).
Od ovoga se dobija tovljenik od 110-115 kg x 200 din = 22.000-23.000 din.
Za 4 meseca dobijas 10-15% na svoj ulozen novac, po meni to i nije tako lose.
A sa cenom od 220-230 din/kg se vec ostvaruje extra zarada.
Mesecno utovis po 10 kom(4 turnusa po 10 komada, godisnje 120 komada), i zaradio si minimalac(20.000 din mesecno) koji zaradjuje fizicki radnik koji celog meseca lopata i dzakira....
A sa 40 komada svinja nema vise od 2 sata posla po danu.
Znam, od ovoga je bilo i puno gorih vremena za tovljace.
Na kraju samo da napomenem, 15 godina sam tovio svinje,prestao sam u junu ove godine, presao na samo ratarstvo, isplativije, sezonski se radi(imas letovanje,zimski san kao medved...), u sezoni ratarstva nisam stigo do svinja, nemam mesta za prosirenje( a za izgradnju objekata,prosirenja ne vidim ekonomskog razloga), a i dosta je bilo da preko cele godine kreditiram razne otkupljivace i klanicare, jer retko to kada su pare na vagi.
Trebamo priznati, u ovoj drzavi se planski radi na unistavanju stocara,malih farmera, od njih oce napravit robove koji ce za minimalac raditi na velikim farmama, a uvoz je trgovina na kojoj se lepo zaradjuje.Ali verujte mi, nije samo kod nas tako, isto je i u Madjarskoj, razgledajte se malo.I tamo po celom selu ne mozes naci svinjce, tako ces otici u mesaru i potrosit svoju bednu platu samo da bi preziveo do sledece plate.KAPITALIZAM, gde smo robovi.
Srecno svima koji se jos muce sa svinjama, bitka je to sa vetrenjacama.
Pozdrav!