Cena Suncokreta 2011

U Slovenii su mnogi taj problem, rešili tako da imaju svoje uljare (mini) ili nose kod nekog, pa prave ulje za sopstvenu prodaju. Dobro se prodaje jer to liči na ulje, ovo iz fabrike na ? ništa.

Neznam kako stoje stvari sa suncokretom kad se lageruje u hangaru, da li ga treba elevirati, da li hoce da ga napadnu neki insekti, do koje vlage moze da stoji? U vezi prodaje nasao bi se kupac sigurno , samo da je veca kolicina. Ovo sto sada rade u otkupu je klasican monopol. A zamislite samo situaciju da je svako pokosio svoj suncokret i ostavio ga u svom skladistu, bar na 4-5 nedelja, druga bi se pesma pevala.
Inace ima po oglasima dosta opreme za izradu hladno cedjenog ulja, vredi li ona nesto u ovoj prici, tj jel moze da se primeni na suncokret?

Inace ima po oglasima dosta opreme za izradu hladno cedjenog ulja, vredi li ona nesto u ovoj prici, tj jel moze da se primeni na suncokret?
Može. Raspitaj se samo koliko se takvim načinom cedjenja dobije ulja iz 1kg suncokreta. Manje se dobije nego što se dobija industrijski, zaboravio sam tačan procenat, pa je ta proizvodnja na granici isplativosti.

Nemoj se kladiti u to , hladno cedjeno ulje od 4kg se izvuce 1l ulja i imas nus proizvod i to ..........
Zamisli da cedis soju koja ima jos manje ulja 100kg daje oko 16l hladno cedjenog ulja plus nus proizvod , kad se nus proizvod termicki obradi trzisna vrednost mu veca od vrednosti sirove soje
a naravno u tu sacmu uvale jos i ljuspice i griz i to im malo pa dodaju i kukuruza malo

Pa ta sacma i ostatak sto se dobije, uopste nije za bacanje, super je to, i vredi. Oni koliko znam to uspesno i prodaju i to im je takodje neka zarada. Koliko vidim to prodaju po slicnoj ceni kao sto im je i sirovina. Opet kad se pogleda sa druge strane, kalkulacija u ceni ulja, i sta mu oni rade, mogli bi da dodaju jos neki dinar za taj suncokret npr 36, koliko sam i ocekivao na pocetku. Al, dzaba, izgleda da je to prokleto, i sladje im je da nekog zakinu, nego da pogledaju makar i malo u buudcnost. Sto je na neki nacin i logicno kad pogledamo ko nam je glavni u drzavi, sve trgovci, sverceri, i secikese, koje samo znaju nekom na kicmu da se navale.

ko zna koliko ce cena ici gore.. a mozda i ostane na 31.5din !

Hoćeš reći da treba da budemo zadovoljni sa bednih 31,5 dinara/kg:sta:
Mani me toga šta je bilo da ne bi počeli koliko je onda bilo đubre,seme,nafta.....i naravno jestivo ulje

Samo kad ti nemas ove godine suncokreta, pa nama ne treba po tebi onda ni 300e, e pa ce da bude 40ak din po kg....

Nesto se naveliko kuva izmedju nasih otkupljivaca, da ih ne nabrajam i Dijamanta gde je vecinski vlasnik Agrokor iz Hr. Izgleda da su se svi ovi nasi dogovarali da nam ne daju vecu cenu od 31.5 din ali ipak cujem nezvanicno da od sinoc Dijamant koji verovatno tera neki inat ipak ce suncokret platiti 40 din.
Kamo srece za nas da se sve ovo ostvari. Ostalo je da se vidi.
Jos jedan put moram da se ogradim i kazem da je nezvanicna informacija.

Cena će se vrteti oko 380€ ako ne sledeće godine se neće zasejati ni 100.000ha. Kod nas u Banatu su najveće zasejane površine suncokretom i kako vidim svake godine je sve manje i manje a i reakcija ljudi iz mog okruženja je pesimistična što se tiče setve 2012god ako zeznu cenu ove godine.

u postu ispred Robi, ali ko cita izmedju redova procita sve, OK je sve, to znam i meni je Dusan rekao to jos u maju, ali da ce bog pa ce ovima doci odozdo u glavu, pa ce cenu suncokreta podici na razumnu cifru... a podici ce je sigurno.... samo je pitanje koliko?

Nazad
Vrh