Cena soje, rod 2021 god.

Ko im kriv kad ne znaju da proizvode soju ;)
A da nije bilo kise, nije. I sad ova pusta vodurina ove zime nicemu ne sluzi.

U Brazilu upravo pocela zetva soje . Ranije je bio najavljen rekordan rod od 144mil tona , ali je kasnije smanjen na 133mil t zbog suse u nekim regionima. Prosle sezone su imali 137milt.
Prvi prinosi su nizi jer je prije stigla u susom pogodjenom regiji i krecu se od 5 do 16 vreca nekih po ha sta god to znacilo ?
U ovoj zetvi imaju 40.5 miliona hektara
to će minimalno utjecati na cijenu šta im je to omanulo 5 6 posto od rekorda.... nažalost.... gledao sam im reportaže pa ono se ne može usporediti sa našim krajevima tamo ima regija di padne 2000 mm padalina godišnje imaju 2 žetve, cijeli svijet zatrpaju sa sojom a planiraju još okrčiti 5-10 milijuna ha prašume da siju soju... Kina sve više ulaže u poljoprivredu, bojim se da za 10 15 godina ćemo moći samo sanjati o ovim cijenama soje, dok ostale kulture imaju šansu zadržati ovu cijenu

To je sve gmo otpad kod njih i dok god ljudi koliko toliko cene non gmo proizvode,imamo itekako sanse za solidnim cenama,moje misljenje.Samo nek unistavaju sume,obice im se to o glavu....

Samo da natuknem .Evo npr , tvoj , ili moj , pradeda posjeko svako drvo , i sad mi da proizvodimo soju , vozamo se , idemo na more , itd , a oni da cuvaju pluca planete ,i jedu crve ? Svaka prica ima dvije strane samo nesmijes biti ogranicen

Gledao sam neku emisiju gde kazu da u Brazilu ims prosecno 2000 l kise godisnje. To je u proseku oko 3,5x vise nego kod nas. Secom suma sam siguran da ce se to poremetiti. Na nasu srecu njihova soja je gmo i nije merljiva sa nasom mada nasi trgovci to nece da priznaju. Planom zelene agende nasa soja samo moze da dobije na znacaju, nikako da izgubi bitku sa gmo sojom.
Nedajmo nasu NON GMO soju!

Predadoh ono sto mi je cekalo na lageru kod kuce. Dosao otkupljivac i tel kel prodadoh 6020kg po ceni od 73 din sa pdv-om.
Toliko od mene za ovu godinu.

Ne postoji ovde kod mene otkupno mesto. I to sto su primali, odvezli su gore kod vas i zavrsili sezonu.
Kad sam mu ponudio soju, rekao je da nece da otkupljuje i da vec ima zarobljeno 10ak tona. Tek kad je cuo da imam tu malo vecu kolicinu, pristao je da bi imao eto tu neku turu da preda. Da nije njega, stajala bi mi ko zna dokle.
Bila je dzakirana. Misevi mi haos pravili. Pola sam morao da prepakujem u nove dzakove. Resio sam se bede, ako verujes..

Nazad
Vrh