Cena soje rod 2017

Hrana-Produkt 40 din/kg. akontaciono.

Danas uz Stepanovicevu akontaciona cena 45 konačna 48.Lager kaže direktor besplatan do kraja. Menjaju ploču polako nema ljudi soje mora ići cena gore. Kum mi kaže kod Prelevića u Zmajevu svu soju prima na 2% nečistoće znači nema odbitaka na necistocu.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

Utero im konj.Ja i ne pitam koja je cena tamo gde nosim a to malo bede što ima neka stoji na lageru.

Vidi se ko je gazda i ko drzi robu kuci,ima dosta takvih na forumu,a svi kukaju!...znaci imate novaca?Ja je moram prodati jer nemam zaliha novaca,a troskova itekako...I mante me kukanja...Maticu ne odnosi se ovaj post na tebe nego na sve ostale kolege uz duzno postovanje!Samo nemojte na prolece da pametujete kako ste vi pametni a neki glupi pa nisu odigrali kako treba man te me tog divana nasluso sam se ja toga itekako...

Vidim da je farm comerc podigo danas na 54 sa pdv,a i akontnu je digo na 48.

Počeo uvoz soje iz Rumunije i Hrvatske

soja-2017.gif
U okruženju 330 do 340 evra po toni, kod nas se očekuje 400 evra. Uljare već ugovorile uvoz suncokreta po 300 evra
Najveće prerađivačke kompanije u Srbiji i trgovci poljoprivrednom robom počeli su da uvoze veće količine soje iz okolnih zemalja, a ugovorile su i uvoz suncokreta, saznaje Agrosmart.Suša je uzela danak na vojvođanskim poljima i sada kada se skidaju usevi jasno je da je soja značajno stradala. Veliki je deficit na našem tržištu pa su se uljare i druge firme iz ove branše okrenule uvozu.Prema našim informacijama, soju iz Rumunije i Hrvatske uvoznici plaćaju 330 – 340 evra po toni, a moguće je da će je dovoziti i iz Ukrajine. Na domaćim berzama trenutno je soja znatno skuplja – oko 48 dinara kilogram. Očekuje se da će se u narednom period kretati oko 400 evra po toni, ako tu cenu ne obori roba iz uvoza.Pomenimo, svetske cene nisu visoke kao naše pa je čak na čikaškoj berzi zabeležena i ona od 290 evra. U Srbiji je soja skupa zbog suše, koja u okruženju ipak nije bila tako katastrofalna kao na vojvođanskim njivama. Procenjuje se manjak od 100.000 do 150.000 tona na tržištu Srbije.Pored soje, uljare su, prema saznanjima Agrosmarta, ugovorile i određene količine suncokreta po ceni od 300 evra u dunavskim lukama, što je približno našim cenama.Inače, rod soje je upola manji nego prošlogodišnji, a kod suncokreta se očekuje pad od desetak odsto. U Bačkoj i Sremu dosadašnji rezultati žetve nisu ohrabrujući. Kako kažu zaduženi za poljoprivredu u Opštini Bačka Palanka, prinosi se kreću od 1.200 do najviše 1.600 kilograma po hektaru. Prema podacima PSS-a Sremska Mitrovica, do sada je najveći prinos soje u Sremu iznosio 1,5 tonu po katastarskom jutru.Kod kukuruza je situacija specifična – em je mali rod, em velike potražnje nema. Cene izvan Srbije su niže od domaćih pa je izvoz gotovo nemoguć. S. G.

http://www.agrosmart.net/vesti/poceo-uvoz-soje-rumunije-hrvatske.html

Sve se plašim da će "naši" preradjivači naći ogromne količine soje u Rumuniji i Hrvatskoj, te države i u najboljim godinama nemaju dovoljno ni za sebe a kamo li za izvoz. Kladim se da uvoz ide iz Južne Amerike a poreklo proizvoda je organska GMO soja. Eh kada bi mi mogli tako slobodno kao oni da izvezemo soju i dobijemo bolju cenu ali teško ide oko izvoznih dozvola one su samo za odabrane.

Šteta što i mi ne možemo da uvozimo djubrivo, gorivo i ostali repromaterijal iz inostranstva gde je jeftinije. Još da možemo da uvezemo njihove subvencije gde bi nam bio kraj.

Nazad
Vrh