Cena soje rod 2017

Ta cena je akontna ako oces da das na lezarinu i posle za koju se cenu odlucis,ako oces odma pare posle bez ikakvih doplata je 55 , vidim da je jos krenula gore na berzi.

Soja nije suncokret, jer on gubi bitku sa repicom. Uljare masovno u proizvodnji menjaju suncokret za repicu i zato nece platiti vise od repice. Soja je ipak malo drugačija roba i ima puno otkupljivaca i ona za razliku od suncokreta moze da se lageruje.

Sad zvao kod mene da pitam. Prvi put razgovarali sa mnom kao sa gospodinom. Kazu da je nema i da obavezno predam njima. Trazili mi i broj telefona da imaju u bazi. Rekose mi da je trenutna cena 59 dinara, ali da mora da proveri. Ja rekoh, samo neka raste. Cucemo se za par dana :ppozdrav:

Trenutno 59 a kad pocinje vrsidba onda ce reci 40
Gde kad pocne vrsidba,u mom kraju se kosi vec 15 dana.Ja sam kosio 04.08 ,6oo/kj a i ovi ostali sada sto kose skidaju od 300 do 700 kg/kj.Sve izgorelo.Cenu jos ne govore,cinculiraju,vagaju ali cene nema pa nema.Misle da ce se pojaviti parcele sa 2o meteri po jutru pa da spustaju cenu.Ali nema...

Kamo srece da kazu krajem Oktobra da je konacna cena 59-60 din. Ali sumnjam! Olosima ne verujem apsolutno nista dok ne vidim a i onda nisam siguran! Toliko o njima od otkupljivaca pa na vise!

Kod nas su neki kosili, imali tu oko 900-1200kg/kj. Ozbiljnija zetva kod nas krece za 10-ak dana. O ceni jos niko nista ne prica, valjda jer niko jos nezna koliko ce roditi soje. Uglavnom svi nesto pricaju o akontu pa tek onda o punoj ceni.

Kod nas rec Akontna prevedeno znaci dajte nam robu pa cemo vam platiti koliko zelimo. U buducnosti je pozeljno da taj model prevare eliminisemo u poslovanju sa otkupljivacima jer sugurno je da trpimo vecu stetu nego da se izadje odmah sa konacnom cenom pa teras kod onog kom treba roba i hoce da je plati e sad sta misle ostali clanovi o tome neka se izjasne jer ako bi to svi trazili nije ne moguce da tako i bude bar ove godine kolicine soje su nam tolike da ih mozemo zadrzati donekle u nekom privremenom lageru dok se ne izjasne o konacnoj ceni

Takozvana "akontna" cena koliko je meni poznato se primenjuje samo kod nas u otkupu i nigde više. Ne znam da je igde moguće uzeti robu uz minimalni avans a za konačnu cenu će kupac za jedno mesec ili dva javiti da li je i koliko spreman da doplati. Zvuči smešno ali je to kod nas ustaljena praksa. Da li mi možemo da podignemo na primer veštačko djubrivo uz avans od 20-30 dinara a za mesec dana ćemo javiti trgovcima da li smo raspoloženi da im malo doplatimo? Po meni jedini način da se zaobidje taj vid poslovanja je skladištenje soje u sopstvenom aranžmanu ako je ikako moguće da ne otkupe ništa u žetvi ili sasvim malo. Na žalost mnogima je novac neophodan što trgovci obilato zloupotrebljavaju.

Mi ćemo gledati da ceo rod stavimo u našu šupu. Imamo dve prikolice, u koje može da stane oko 8 tona, tako da ako rod prebaci tu količinu biće ekstra, ako ne sve je opet pod našim krovom. Imamo oko 7,5 jutara soje ove godine.

Placa najaci otkupljivac u nasem kraju.Cim kamion prece vagu.Dok se pice i kafa popije pare legle na racun. Do 22h radi sa parama

Samo je skladisti kad je dogurala proslogodisni rod na 60,kad je rodila svima ekstra,ove godine je nema,al dobro na otkuplivacima je da pecaju sad u zetvi pa koga upecaju,znam da treba svima para mozda je bolje i uzeti neki povoljan kredit pa premostiti do prave cene,al nju je bar najlakse cuvati,sinu je danas nudjeno 52 ,ide u kucni lager ,nek se uvere da soje nema,danas je jedan od nasih naj iskusniji sojarosa cije su njive primer imo 37o kg po kj,i onda na tv pricaju umanjen rod,nije umanjen nego desetkovan,mada oni ni neznaju za taj pojam.

Mislim da ove godine imamo priliku bar vecina nas koji nemamo stotine jutara soje da probamo da ih nateramo da odmah iskacu sa cenom nakon sto vide da im nismo predali robu vec u kucni lager jer toliko je rodila da verujem da uglavnom svi to mozemo uraditi na neki kraci period koji ce sigurno dati rezultat. Znam da je najlakse predati je uz bonifikaciju i cekati cenu na jesen ali sam uveren da bi kroz 15 dana od kraja vrsidbe cena otisla gore ukoliko im ne predamo robu. Udruzimo se bar jednom mi forumasi(ja licno imam 15tak kj)sitniji proizvodjaci da vidimo jesmo li stvarno nemocni da nesto promenimo u nasu korist

Ne trebas biti uveren jer zivis u takvoj drzavi gde nije apsolutno nista jasno i cisto vec iskljucivo kako oni zele!
Sta ces reci kad budu uvozili par kontigenta sacme da pomire neke potrebe i nece nista biti od ocekivane vece cene?!

Nazad
Vrh