Cena psenice rod 2022

Nema kod mene nikakve panike, mogu kako hoću. Za mene je to uštedjevina koliko god da je.
Znam ja jako dobro koja je cena i bez tvog linka.
I uopšte nije u takvom padu kako želite da predstavite vi koji ste bili toliko "mudri" da odmah sa njive, što brže, iskipujete kod otkupljivača. Strašan trud i pamet.
Ipak drug član.

Poslednja izmena:
Drugi put mi pises drug clan? Sta to znaci **greška li ga

Pada cena u citavom svetu,ti pises da ti berza skida cenu
North Army ti je objasnio ukratko sta je berza
Sve u svemu svaka cast ako nemas brige da li si prodao po 40din ili 30din

Nisam napisao da berza formalno skida cenu.
Ne izmišljaj i čitaj šta je napisano.
Znaš šti šta znači ono član..
Kratko si u ovom poslu.

Mlinovi su se upucali u psenicu tokom jeseni,zato je cena isla na 45 din. Posto je od nove godine najavljeno poskupljenje energenata,oni su nasli racunicu da plate vise robu a da je prerade po nizoj ceni struje i plina.
Samo mi nije jasno odakle se stvorio od jednom toliki visak psenice. Ukraina prosle godine imala posejano 6miliona ha,a ovrseno manje od 5mil.zbog posledica rata, ove godine u Ukrajini posejano 3.6miliona ha,u Argentini manji rod za 40% zbog suše( verujem da nije bolje nista ni u ostatku Juzne Amerike),u Italiji najveca susa u prethodnih 70god. Itd.itd.
I onda pored svega toga ima cak i viska. Mora da je presudilo to sto se u Srbiji posejalo 150000ha vise😀
Zaboravio si da je Indija kao ozbiljan proizvodjac imao temperaturu danima preko 46 47 u fazama koje psenica ne trpi i da su im prognozirali manji prinos za 60 do 70% zbog toga te da je u Kini velika susa koja se ne pamti od 70tih godina. Dosao 5. Mjesec matif na 430 eura dva tri dana, ja konto ladno nek bude 370 eura eura kod nas ja sretan, kan ono tobogan prema dolje od tada. I od tada ovim analiticarima i takvoj statistici itd ne vjerujem vise nista. Uglavnom iduca zetva na otimacinu ide na 220 do 230 eura iako se na matifu iduca zetvu samo sa 5% pada cijenom trguje, ako tako ostane onda ima smidla cuvati cijenu i uhvatiti nekih 10% na cuvanju do 9. 10. Mjeseca (tako je bilo i ove godine)
Puno veci problem u ovoj sezoni je kukuruz nego zito. Kod nas je on trenutno 8 do 10% jeftiniji od zita

Poslednja izmena:
Tako i treba da bude što se tiče odnosa žito-kukuruz a što se tiče tih prognoza to može i nemora biti, šta sad kad se desi neka ofanziva u Ukrajini kao što se predviđa (ili kao što je bila korona) i skoči cena, kaki matifi, kake berze, prognoze, svašta nešto utiče i na rast i na pad a ponaročito sad u ovim turbolentnim vremenima, reče ja nekad "nikad više neće biti isto posle korone" ali no.

Izgleda nema,u Lokvama ima otkup 15 ak godina moje dvorište i njihovo se bukvalno graniče,kad god sam hteo da radim sa njima nikad nisam bio zdovoljan i nismo uspeli ostvariti saradnju.Naši su se palili na taj njegov besplatan lager i nakraju u večini slučajeva bolje da je plaćao lager negde drugde.Sad je ostao sa jako malo robe kod nas.

Većina nas je išla na to da je cena od 40 din sigurica,pa koliko preko toga jos uštinemo i to je to... a ono buć 10 dinara dole...

niko nije racunao na ovu jebacinu,istina bila je lepa cena na jesen ko je prodao svaka mu cast skidam kapu .jesne godine pogodis druge najebes i sve tako u krug... uvek kad planiras kupovinu neku mora nesto da zeza pa to ti je

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Sve ovo što se dešava sa cenama nema nikakve logike, odnosno proizvod je spleta veštački
kreiranih okolnosti.
Nikad gora proizvodna godina gledano spram vremenskih prilika, nikad više cene imputa.
I to ne samo kod nas u lokalu nego veći deo Evrope i u mnogim zemljama sveta velikim proizvodjačima.

Gledam snimke velikih protesta poljoprivrednika u Poljskoj održanih pre neki dan.
Zahtev je da se obustavi pomoć Ukrajini dok se ne zaustavi nekontrolisani priliv poljoprivrednih proizvoda odande po ne tržišnim, dampinškim cenama.
Takav zahtev je podržao njihov ministar poljoprivrede kao i još petoro kolega iz istočnoevropskih zemalja.
Dakle šest zemalja članica evropske unije traži da se obustavi nekontrolisani priliv Ukrajinskih proizvoda, odnosno da se obezbedi njihov tranzit do trećih zemalja bez zaustavljanja i prodaje u Evropi.

Link video protesta:

I pored svega cene na evropskim berzama nisu toliko pale kako ovi naši pokupavaju da prikažu.
Moje mišljenje je da mnogi izvoznici koji su ujedno i uvoznici djubriva žele da iskoriste priliku da pokriju gubitke na padu cene djubriva na osnovu dodatnog obaranja cene poljoprivrednih proizvoda.

Špekulacija kojoj ne bi trebalo podleći.

Samo jos treba da propuste kukuruz i psenicu do "trecih" zemalja...
Kapirate da smo mi treca zemlja.
Ima da bude po 25 dinarw "fco dvoriste" slozeno po 25 kg.

Poljska ima jako organizovane poljoprivrednike.Svi njihovi protesti su masovni a često i burni, nazalost i ne moze drugačije...

Nazad
Vrh