Cena psenice rod 2022

Dare nisam ja bitan. Ja samo pisem na osnovu onoga sto cujem i vidim na raznim izvorima iz medija. Izvucem neki zakljucak i dam svoje misljenje. Koje svakako ne moze biti merodavno. Ne zelim nikome da ovde sugerisem sta da radi sa svojom robom. Svako je svoj gazda. A mene ako bas hoces da pitas ja imam svoju racunicu. Ali ako bih ovde napisao neko bi to mogao da vidi i iskoristi pa onda bude steta za sve nas. To jedino mogu tebi u 4 oka da kazem. A sve ispod 45 je mala cena u odnosu na sve ulozeno i ono sto treba uloziti na jesen i u prolece posebno. A da na trzistu moze svasta da se desi to si sigurno u pravu.

Rastu burze vani. Matif na 360 eura, kazu zetva sluzbena u ukrajini katastrofa 2.6 do 2.7 tone po ha. Krade se ocito pa na crnjaka prodaje a i nije se ulozilo.

Rastu burze vani. Matif na 360 eura, kazu zetva sluzbena u ukrajini katastrofa 2.6 do 2.7 tone po ha. Krade se ocito pa na crnjaka prodaje a i nije se ulozilo.
И 25-30% пшенице је под котролом Руса, а и тамо где су ратна дешавања, много Ха је изгорело, а плус је лоша годиан и код њих била.....

Bogme neće skoro biti slobodnog izvoza sobzirom da će rod jarih kultura biti lošiji nego prošle godine, ima država opravdanje za tu rabotu a i oni hoće deo kolača.
Da dodam da je konačna cena ječma 33din sas pdv tako da konačna za pšenicu najverovatnije 35-36din sas pdv.

Još uvek nije postignut dogovor oko otvaranja puteva u Crnom moru za transport brodovima. Još uvek se natežu obe strane uz posredovanje Turske. A da li će i kada biti dogovora to još niko ne zna. Čim se negde objavi vest da ima napredka oko tih pregovora beza odreaguje da smanji cenu. To su samo velike igre svih. Svakako da će cena vrlo brzo da poraste jer je svuda (osim u Rusiji) proizvodnja omanula. Loši su prinosi. A kada se pogleda malo dugoročno onda može da se zaključi da i neće biti neke trgovine jer se očekuje da na jesen i zimu sve poskupi debelo. Dakle mnogi će čuvati svoje zalihe. Jer gasa u Evropi će biti ili malo ili nikako. Dakle proizvodnja djubriva jako neizvesna, kao i hemije za prskanje. Gorivo će još da ide na gore. Svi veliki proizvođači će da naprave neki dogovor i cena semena će poskupeti. Sve ovo a i ostala poskupljenja koja se očekuju će dovesti do još manjih prinosa sledeće godine. Svašta će se ovde još događati. Pre neki dan sam čuo da su Ameri predvideli da će ovaj rat trajati do 1 juna 2023. Ne daj Bože da još negde izbije neki novi i veliki. A šta sve može da se desi ako, po predviđanjima svetskih ekonomista , dodje do bankrota dosta zemalja u celom svetu. kakve će to sve posledice imati na tokove novca i ostalo. Sve ovo i može i ne mora da se obistini. Ali treba imati i ovakvu opciju i onda videti šta i kako dalje. Zato mnoge države i neće da prodaju svoju robu. Naravno osim Rusa koji su smanjili takse na izvoz svojih žitarica, jer planiraju rekordnu proizvodnju a imaju i dosta na zalihama pa je prodaju gde mogu (gde nisu ometeni sankcijama).

Nazad
Vrh