Cena psenice rod 2013.g.

Mislim da je sada kasno za bilo kakve proteste pa psenica je sva kod otkupljivaca to je trebalo uraditi pre zetve a ne sada kada nas imaju u saci!

Slazem se sa tobom, sad je za proteste zbog cene kasno, kad smo je vec predali ili prodali otkupljivacima, ne svi ali dosta nas, i jedino sto se moze postici protestom je to da ministar izadje i kaze da ce robne rezerve kupiti po nekoj vecej ceni, a po toj vecoj ceni ce prodati onaj ''otkupljivac'' sto je tebi platio 16 dinara, i ti, ja cu opet ostati kratak, barem ja tako kapiram ovo oko cene i protesta!

Ja sam cuo da su mnogi mlnovi hteli da izadju sa 20 dinara cenom,ali da im je receno da se ne igraju sa vatrom,a ko im je reko neznam mozemo samo naslucivati.I onda nam preko medija pricaju ,o trzisnoj ekonomiji i slobodnom formiranju cena .ma i mafijasi stite svoje klijente, ovi su jos gori.

Moram reći šta mislim pa ko šta kod zaključio. Sve proteste podržavam i ovde kod nas učestvujem , ako treba i u organizaciji , ali proteste protiv cijene ili vremenskih prilika ne podržavam - ljudi dozovite se.

iskreno bolje da mi plate 16 din/kg nego 8din.a zasto nemozemo imati iliti znati cenu zita unapred za nekoliko godina ili meni je dobro ako je i vama.ako je malo 16 neka bude 20 ali pazite da vam i dvadeset nebude malo para.kad se setim devedesetih ja pevam.mogu reci da malo ko je mogao da sanja cene ratarskih useva od prosle jeseni.ku 3000 sun otisao do nebesa i niko se neseti da nagradi te ljude.nama samo kad nesto neodgovara tada se cujemo a kad smo siti i ovce na broju ni rec da se cuje.ni medalja za postignut uspeh nista.

Prosle godine nisu cene digli zbog nas da bi mi nesto zaradili nego zbog njih jer je njima tako odgovaralo.Da su cenu repromaterjala ostavili na nivou od pre 2 godine neverujem da bi se neko sad bunio.

Cena djubriva u jesen iz dana u dan poskupljuje,ne pitaju dal imamo mi para da kupimo to djubre,nafta skace,sve poskupelo a nase kad dodje da se prodaje,najmanja cena sto moze,pa to samo LOPOVI rade u ovoj nasoj drzavi,j....m ti drzavu,i to niko ne hapsi,pa dokle vise...mi smo kao robovi ovoj drzavi,kad cemo mi malo da zaradimo
Cena djubriva,nafte,semena i sveg ostalog i skace sto je velika potraznja i sto se uvek uveze ili proizvede 10% manje nego sto treba,stvara se,prividno,velika potraznja i to je opravdanje za nerealno dizanje cena.Neko ovde napisa "ne terati nekog da kupi nesto i plati skuplje nego sto moze da proda"sto je i u redu,ali zato i seljak treba,bar jednu godinu,da ne kupuje djubrivo,poseje iz ambara,bez ikakve zastite,tacno je,prinosi bi bili upola manji ali bi preziveli.E,onda bi videli sta bi ti silni uvoznici uradili sa repromaterijalom,koji su nabavili i nameravali da prodaju bar tri puta skuplje seljacima,kad bi im ostala na lagerima placena roba.To ce tesko da se desi,da seljak bojkotuje proizvodnju,ali bi trebali,onda bih se i ti distributeri repromaterijala za poljoprivredu dozvali pameti,doveli cene na realan nivo,je l bi znali sta moze da ih snadje.

Niko nas ne tera da prodamo po 16 din.Gradimo skladista i stitimo se od lopova.
Ali mislim da cemo vec na jesen zaboraviti na ovu cenu psenice i krenuti u nove radne pobede(setvu)
Cene Poljoprivrednih proizvoda su trzisne i imajte na umu da u ovom poslu(kao u svakom) moze da se propadne.

Niko nas ne tera da prodamo po 16 din.Gradimo skladista i stitimo se od lopova.
Ali mislim da cemo vec na jesen zaboraviti na ovu cenu psenice i krenuti u nove radne pobede(setvu)
Cene Poljoprivrednih proizvoda su trzisne i imajte na umu da u ovom poslu(kao u svakom) moze da se propadne.
Nisi u pravu da nas niko ne tera da prodamo,teraju nas koje-kakve obaveze.Ni skladista ne mozemo svi da imamo,a i ako ih imamo u jednom trenutku,moramo prodati,bilo koju robu,je l je i sejemo da prodamo,a i ne mozemo biti svi izvoznici ili uvoznici.Cene nisu trzisne nego monopolske.U pravu si da ce mo do jeseni sve zaboraviti i krenuti iz pocetka,da bi nas opet neko sacekao i gurnuo niz brdo kad stigne zetva,nabavka djubriva,hemije,semena.....

Mislis da je u nekom drugom poslu belje.Mislim da je gore stocarima, narocito ko proizvodi mleko.
Bolje da nismo dobili bedne subvencije, a da reaguju sa robnim rezervama i drze cene nasih proizvoda
bez velikih oscilacija.Ali ovo je Srbija i moramo se sami stititi koliko je to moguce.
Kad na jesen budemo sejali psenicu racunajmo da ce biti 16 din a ne 25 din.

Bokikoki kako kapiram ti si neki otkupljivač ili šta već u toj branši.Budi realan i reci jer normalno da na kilogramu pšenice ti prvi više zaradiš od mene kao prvog u tom lancu tj. proizvođača.Posle tebe se naređa još takvih najmanje petoro i sasvim je normalno da ja moram patiti i grcati.To su prijatelju Srpska posla:Jedan radi ,a tri ladi.Čim malo krene cena u moju korist država zabrani izvoz ili neki likovi izmisle aflatoksine.Pa hoće li hled biti jeftiniji pošto je pšenica 16rsd ,a ne 22 rsd kao u otkupu prošle godine?Slučajno sam pogledao i vidim da sam totalni herbicid 2011 plaćao 240din/litri.Evo za dve godine ja ga plaćam 460-550din/litri.Pa šta više da napišem a da normalan čovek može da prihvati.

dali se zna nesto oko tih protesta ce biti to mali javnije oglaseno ili samo ovde na forumu.
mogli bi se mediji obavestiti o tome ako je sigurno . Pa bi ja i nase lokalno udruzenje angazovao da krenu ljudi iz sela

2010 i 2011 su bili dobri prinosi, a cena jeste bila losija nego 2012 ali u kombinacija prinos x cena moglo se dobro proci. Ove godine ima prinosa, ali cene je truba.

Mislim da nam protest nista nece doneti samo ce nam se jois vise smejati uvoznicko izvoznicki lobi . Drugar mi radi u luci u Novom Sadu Barze se tovare i zito vec izvoze od samog pocetka zetve a tu su vec znali da sklope poslove i odrede cenu Zita za izvoz. Ljudi dok se sistem nesredi u ovoj drzavi mi cemo uvek biti Magarci, sto mogu da garantujem u narednih 20 godina a za dalje neznam.

Prosle godine nisu cene digli zbog nas da bi mi nesto zaradili nego zbog njih jer je njima tako odgovaralo.Da su cenu repromaterjala ostavili na nivou od pre 2 godine neverujem da bi se neko sad bunio.
Ма опалила русе и украјинце суша, па забранили извоз, а онда се тражило па је цена ишла горе, и то је свима одговарало. Зато ће сада сада да нам се напију крви зато што су нам прошле године добро платили.

- - - - - - - - - -

Moram reći šta mislim pa ko šta kod zaključio. Sve proteste podržavam i ovde kod nas učestvujem , ako treba i u organizaciji , ali proteste protiv cijene ili vremenskih prilika ne podržavam - ljudi dozovite se.
Политика цена је посао сваке државе, исто као што је и монетарна маса. Читава гомила економиста из НБС се бавим разним новчаним масама, те готовина, те М1, итд, а да не говоримо о инфлацији и буџету, а цене скоро нико да помене. Кад прочиташ закон о НБС, јасно ти је шта је њихова функција, као и неких министарстава. Цене су једна од основних ствари. Тржиште посебно у малим државама је нешто што је увек климаво. Нисам присталица државног интервенизма, већ јасног реда. Функција робних резерви је управо то. Ово код нас је класичан анархизам, што се види по томе какве све разлике у ценама и условима постоје. Не треба бити пуно паметан и наслутити олигополе у неким областима.

Што се тиче дела о временским приликама, опет се не бих сложио, пошто имамо чист пример прошле године. Суша незапамћена, а наша држава не проглашава елементарну непогоду. Зашто, када их Закон на то обавезује, почевши од локалних самоуправа, које су морале да одговоре на нашу иницијативу, па даље преко министарстава. Код нас држава прогласи елемнтарну непогоду кад негде прође град, а кад суша уништи све онда ништа. Ми смо на жалост прошле године то изгутали, а имали смо законско право да тражимо пуну надокнаду. Кад смо прошле године прогутали такве минусе, није ни чудо што нас сада јашу као волове. Да смо се прошле године сви бунили, и сада ми можда боље прошли.

Vec 25 godina drzava nam zagorcava zivot,jednostavno nema volje da nam se zivot poboljsa,a zasto ,zato sto u vlasti sede bezdusnici koji mrze sobstveni narod iako su im usta prepuna himanizma ,morala...a ima i nekih istorijskih problema jer su to potomci nekadasnjih cupaca brkova.Toliko du ojacali da nijedan dobar dusevan covek ,kompetentan ,ne moze da dodje na vlast,bojim se da samo revolucionarne promene mogu da nam donesu promenu nabolje.

Nazad
Vrh