Cena psenice rod 2013.g.

Danas na licitaciji u Backoj Palanci cena za jedan Ha se kretalao oko 80000.
Nemoj da je neko rekao da je cena psenice od 16 dinara mala.
Protiv cega da protestujemo ?
Niko nam nije kriv sto smo doveli ovu drzavu do ruba, mi smo im ovo omogucili. Sta se sad trcamo sa nekakvim protestima, nek nas osisaju do kraja pa da jednom zavrsimo sa tim.

vlado drug i ja smo nesto grubo racunali, sa zakupom od 700kg/kj, 100kg/kj urea, 100kg/kg urea, 100 kg/kj 20:20:0, seme 150 kg, jedna zastita od bolesti, zastita od korova, uzeto u zamenu po njihovim cenima, evro zaduzenje, i cena od 16 dinara dodje nesto oko 2600 -2700 kg/kj i sad na sve to dodaj jos tvoje troskove, znaci spremanje, sejanje, 2 x prskanje, 3 x prihrana, kombajn, prevoz i sve ce ti biti jasno.. a da, treba dodati jos da ako uspes da nekome prodas slamu za 200 e/kj onda ti je zarada na zito 200e/kj... u suprotno ostaje ti samo prazna slama da te muci na jesen..:udri:

Posto slamu da prodas?Pa to kako si ti izracunao nema ni u crtanom filmu?Zakup po tvojoj matematici kosta cca 11500din/kj.

akup kosta 250e ili 28.500din ili preko 1800kg/kj ako se racuna po ceni od 16.5din (najcesca cena). Da vidim tog zastitara i vodju proizvodnje koji moze da ucini rentabilnu proizvodnju gde je zakup 1800kg/kj!

Ima onaj iz Voglja, Pavle cini mi se, oko 10 t/ha ili nesto preko 6 t/kj. Njemu se splati da da 1800 kg psenice.
Ko nam je kriv kad ne znamo da proizvedemo psenicu u toj kolicini kao taj Pavle.

Mislio sam da je cijena pretjerana arende najveći problem u Vojvodini .
Pored svega , opet sad kad bi pitali jesu li za EU , većina u Srbiji bi bila protiv , rekli bi :"biće nam gore nego sada ! ?? imal te logiko ?
Јасно ми је где гађаш, зато сам и додао ово за субвенције по хектару. Ево сад видимо и Паланку, што му дође неких 500-600 еура у старту предности за Румунију и Бугарску. Шта даље да причамо. Нема тог рода који нама може да помогне да се такмичимо са њима. При томе треба рећи да држава из све снаге учествује у повећању ових разлика и неконкурентности наше пољопривреде са оваквим начином расподеле земљишта. Они су се у потпуности ставили у улогу продавца и инсистирају на оваквим лицитацијама, да би тако намирили своје незајежљиве апетите, и ако је више него очигледно да су на овакав начин потпуно изгубили своје основне функције. То је кад ставиш комуњарске шабане на власт и они умисле да је држава предузеће, тј ОУР, то им је слађе верујем.

U Srbiji ima oko 600.000 hektara psenice. Predpostavka je da ce biti poznjeveno oko 2.500.000 tona, a oni otkupljuju svega 60.000 tona.
Ako uzmemo da postoji u Srbiji samo 100 otkupnih mesta, to znaci da po otkupnom mestu po ovoj ceni, bice primljeno samo po 600 tona, a to znaci samo 120 gazdinstvava po 5 tona.
inace 5 tona je i minimalna kolicina koja se pod ovim uslovima kupuje.

Tako da - ZAISTA sramota!

U Srbiji ima oko 600.000 hektara psenice. Predpostavka je da ce biti poznjeveno oko 2.500.000 tona, a oni otkupljuju svega 60.000 tona.
Ako uzmemo da postoji u Srbiji samo 100 otkupnih mesta, to znaci da po otkupnom mestu po ovoj ceni, bice primljeno samo po 600 tona, a to znaci samo 120 gazdinstvava po 5 tona.
inace 5 tona je i minimalna kolicina koja se pod ovim uslovima kupuje.

Tako da - ZAISTA sramota!
Da oni imaju osecaj sramote ne bi dosli do ovoga ,kod njih je obraz kao djon od opanka,kao sto pricaju kako je u Madjarskoj zito jeftino a ne kazu kolike su subvencije tako da je kod njih psenica oko 30 din/kg kad saberes subvencije ,a ostali inputi mnogo manji.

Danas zvao mog otkupljivača u agro grnji gde mi stoji pšenica,i pitam ga da li mogu da prodam robnim rezervama,i on se slatko nasmejao i tu smo završili razgovor.I ja svakakve gluposti pitam.

Cek, ako sam razumeo, mora namenski da se ode u silos i da se naglasi da je ta psenica za robne rezerve?
znaci, morao bih da je cuvam i cekam takvu ponudu drzave?

Pa ja kada sam predao psenicu pre dva dana, cena nije postojala. Samo su primali. Kome sam onda ja to dao? Ne postoje posebni silosi za robne rezerve valjda..

Čuo sam se malopre sa mojim otkupljivačem, kažu da je gazda otišao na dogovor vezan za cenu pšenice i da će se cena znati uskoro. E sad baš me interesuje gde je okrugli sto i ko za njim sedi....

Da li neko iz mojeg blizeg okruzenja (Prigrevica, Lugovo, Sombor, Backi Brestovac, Doroslovo, Svilojevo, Sonta itd) planira nesto da organizuje povod ove sramne cene? Staparci su spremni i voljni da ucestvuju.

Nije 60 pojeftinilo na 56 :haha: danas sam video.
Ha ha ha. Sta reci a nezaplakati. Svi na ulice pa kom opanci kom obojci. Mislim da smo zakasnili sa blokadom luka i velikih skladista. Jos pre mesec dana sam pricao da su spremne barze da se nasa psenica izveze niko me nije ozbiljno shvatao. Opet ce te barze da nam dovezu tu istu psenicu al po drugoj ceni.... Kao bata kole sa secerom u eu al za razliku od eu mi cutimo i trpimo a oni su nas tada glasno i jasno odj.... jbg zivot ide dalje ovce treba sisati. sada ili nikada samo na ulice sto pre braco i sestre i skinimo vise bre ovu vlast samo nam moze biti gore. Oktobarska revolucija nam je jedina spas bagra se opet nakotila neda seljaku da dise.

Danas na licitaciji u Backoj Palanci cena za jedan Ha se kretalao oko 80000.
Nemoj da je neko rekao da je cena psenice od 16 dinara mala.
Protiv cega da protestujemo ?
Niko nam nije kriv sto smo doveli ovu drzavu do ruba, mi smo im ovo omogucili. Sta se sad trcamo sa nekakvim protestima, nek nas osisaju do kraja pa da jednom zavrsimo sa tim.
Tu cenu daju oni koji hoce da nas osisaju do kraja oni su na drugoj strani od nas,defetizam nije resenje ,kako cemo nastaviti zivot ako sve stane ,zivi se i jede svaki dan i cele godine se radi i zaradjuje,nema predaje borba tek pocinje ili oni ili mi, zao mi je sto se mora tako ali nicija nije gorela do zore ,okupljajte se zajedno smo jaci SOLIDARNOST IZNAD SVEGA i SAMO SLOGA SELJAKA SPASAVA

- - - - - - - - - -

Čuo sam se malopre sa mojim otkupljivačem, kažu da je gazda otišao na dogovor vezan za cenu pšenice i da će se cena znati uskoro. E sad baš me interesuje gde je okrugli sto i ko za njim sedi....
Nista oni ne bi mogli da im vlast ne odobrava ,secate se da je Grobar pre nekoliko godina obecavao veknu za 2 dinara,ne mislim da su prethodni bili bolji ,svi su isti u poslednjih 25 godina,komunjare uvode feudalizam,poslednji normalan je bio onaj Ante zao mi je kao Srbin da to kazem

- - - - - - - - - -

Ha ha ha. Sta reci a nezaplakati. Svi na ulice pa kom opanci kom obojci. Mislim da smo zakasnili sa blokadom luka i velikih skladista. Jos pre mesec dana sam pricao da su spremne barze da se nasa psenica izveze niko me nije ozbiljno shvatao. Opet ce te barze da nam dovezu tu istu psenicu al po drugoj ceni.... Kao bata kole sa secerom u eu al za razliku od eu mi cutimo i trpimo a oni su nas tada glasno i jasno odj.... jbg zivot ide dalje ovce treba sisati. sada ili nikada samo na ulice sto pre braco i sestre i skinimo vise bre ovu vlast samo nam moze biti gore. Oktobarska revolucija nam je jedina spas bagra se opet nakotila neda seljaku da dise.
To Lalo moj ne bagra vec ZGADIJA e da je vise takvih je.. li bi im mamu i tromamu

Nazad
Vrh