Cena psenice rod 2013.g.

http://youtu.be/FKRb2t7lWj4 dok ovog ne bude u gradovima nema od nas nista,a di je dve vekne leba i 4 kifle od kile brasna....................
hvala SREMAC,Bora je nas Bodler,citiram iz pesme :"danas jedi govna mozda tako treba." U Srbiji je danas jako tiho,zatisje pred buru.Revoluciju nikad nisu vodili seljaci,ali gladni gradjani jesu.Jesen u Srbiji ili prolece bogami ,mirise nesto u vazduhu..

- - - - - - - - - -

A zasto sebe izdvajas ?
A za koga da glasas,sve gori od gorih,ne pravi se od govneta pita."Kakav narod takvi i knezovi njihovi"

[h=2]DOGOVOR KUĆU GRADI[/h]
ito%20dolar.jpg
Cena pšenice još uvek muči ratare.Ne oglašava se država sa ponudom za otkup za robne rezerve, skladištari nude cenu koja ne ostavlja ništa za proizvođače.U Hrvatskoj je udruženje podnelo prijavu protiv otkupljivača zbog udruživanja u monopol i dogovorene cene. Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv otkupljivača pšenice zbog protuzakonitog udruživanja radi formiranja cijene pšenice
U ime članova NHS-a i proizvođača pšenice prijavu je u Županijsko državno odvjetništvo odnio predsjednik NHS-a Mato Mlinarić.Mlinarić je kazao kako su se vodeći otkupljivači pšenice dogovorili oko cijene stvarajući tako monopol i proizvođačima ponudili cijenu od 1,05 kuna po kilogramu, dok je cijena na Budimpeštanskoj burzi u tom trenutku bila 1,25 kuna.( odnos dinar - kuna je 15,22 : 1 )

Prema procjeni proizvođača, kazao je Mlinarić, realna cijena bila bi 1,40 kuna po kilogramu. To bi bila cijena s kojom bi se proizvođači pokrili i ne bi poslovali s gubitkom.

Napominje kako se prije, dok nismo bili članica EU-a, cijena bazirala na cijenama s mađarske ili neke druge burze u okružju, a sada to nije tako.Proizvođači traže da se otkupljivači ponašaju po zakonu i poštuju tržišne cijene koje vrijede na burzama u okružju, a ne da baziraju otkup na dogovorenoj cijeni, jer to ne smiju.

Kršeći Zakon o tržišnom natjecanju i udruživši se otkupljivači su imali namjeru steći protupravnu korist od oko 200 milijuna kuna ( 26 miliona eura ) i na taj način oštetiti proizvođače, ustvrdio je Mlinarić.

NHS očekuje da Državno odvjetništvo pokrene istražne radnje i utvrdi je li bilo nepravilnosti.
Izvor: hrt.hr

ja smatram da ne treba zuriti sa prodajom zita jer ce cena sigurno ici gore bar na 20 din sto za ovogodisnji rod od preko 6 tona po ha i nije malo jer kad uporedimo proslogodisnji rod od 3,5 do 4 tone po ha i cenom od 23 do28 din od zetve pa do januara meseca to dodje na isto , mada nebi bilo lose malo protestvovati da se uzdrma javnost a i vlast

ja smatram da ne treba zuriti sa prodajom zita jer ce cena sigurno ici gore bar na 20 din sto za ovogodisnji rod od preko 6 tona po ha i nije malo jer kad uporedimo proslogodisnji rod od 3,5 do 4 tone po ha i cenom od 23 do28 din od zetve pa do januara meseca to dodje na isto , mada nebi bilo lose malo protestvovati da se uzdrma javnost a i vlast
Bilo je njiva po 6 t ali ne bas toliko.A i ako je dobro rodilo,rodilo je valjda nama a ne otkupljivacima.Svi se mi trudimo da uradimo sto bolje i da bude veci prinos da ostvarimo vecu zaradu,ali izgleda da gresimo,treba sto manji prinos,veca cena,ista zarada,samo sto manje radimo,manje lomimo masine a i ledja.

Nazalost,u pravu si ,sa aspekta napretka lose za sve, a onima sto rade za velike prinose jeb.. mamu,Vrčko je usro motku...

da pitam jos jednom? koliko si imao kj psenice?
8 kj organske
6 kj obicne
12 kj pivarskog jecma
4kj organskog ovsa

- - - - - - - - - -

Maticu ,ja jos neznam nikog da je vagao i da mu se njiva ne naslanja na zadruznu zemlju ili izlazi na ledinu a da ima takav prinos a da nije dao ovo sto ja pisem.
Ako ti znas kazi nam ko pa da ga pitamo kako to uspijeva kod nas u Batki.

kolega, samo kazem da bi mogao smanjiti troskove proizvodnje. kazem iz iskustva jer vecinu operacija placam
sta da smanjim a da imam ovakve prinose

- - - - - - - - - -

Gumar jel imaš registrovanu organsku proizvodnju ili je ti smatraš organskom.I koliko je cena organske pšenice?
da 8 godina registrovanu i 5 sertifikovanu a cena je oko 30 posto veca od obicne a prosecan prinos ove godine oko 2400 kg po kj

Nazad
Vrh