Cena psenice rod 2013.g.

Prevelika, 3x15 vestak iz Kutine je kod nas 13 eura skuplji po metru vec kod vas, nikom nije jasno kako to i zasto to rade ali tako je. Ista stvar sa ureom i kanom. Ja u jesen zaoravam 7-20-30 isto skupo ko djavo. Zastita skupa, kombajn 60e po jutru... prosle godine sam imo prosjek 4200kg po jutru a ove godine od 2200 do 3600, jos ove pokvareno bezobrazne otkupne cijene i ostane mi debeli minus!

Bokikoki kakva su predviđanja za dalje?

Excellent U.S. corn growing weather into mid-July -meteorologist
05-Jul-2013 14:18

July 5 (Reuters) - Nearly ideal crop weather is expected to continue in the U.S. Midwest corn and soybean growing region into at least mid-July, boosting prospects for a bumper production year, an agricultural meteorologist said on Friday.

• "The bottom line is there is no severe heat and no big areas of the Midwest will go without rain for the next week to 10 days," said John Dee, meteorologist for Global Weather Monitoring.
  • Showers to continue in the southeast Midwest over the next couple of days, bringing 0.10 inch to 0.50 inch of rain; dry elsewhere, with moderate summer temperatures.
  • Late weekend into next week, temperatues will move up near seasonal averages in the 80s to low 90s (degrees Fahrenheit), and 0.50 inch to 1.00 inch of rain or more is expected.
  • 80 to 85 percent of the Midwest will receive rain, with the far western Midwest likely remaining dry.
  • By the end of next week, high temperatues in the Midwest will ease back near the 70s F and low 80s F.
  • Weather in the U.S. Northern Plains also will remain nearly ideal for the growing spring wheat, corn and soybean crops.
  • Warm to hot and dry weather in the Southern Plains will boost winter wheat harvest progress.

UPDATE 2-Russia's wheat crop outlook cut on Volga drought, yields
[FONT=&quot]08-Jul-2013 15:18[/FONT]

• Dry and hot weather persists in Urals, Volga regions
  • IKAR, SovEcon cut 2013 wheat crop forecasts
  • SovEcon may downgrade forecast further
MOSCOW, July 8 (Reuters) - Forecasts for Russia's 2013 wheat crop were cut by two leading agricultural analysts on Monday citing drought in several growing regions and lower-than-expected yields in the first such downgrades this year.
Traditionally the world's third largest wheat exporter, Russia is targeting a good harvest after drought last year slashed its wheat crop by a third.
Russia's Institute for Agricultural Market Studies (IKAR) cut its 2013 wheat crop forecast by 3 percent to 52.4 million tonnes of wheat due to continued dry conditions in the Volga and Urals regions.
It cut its overall 2013 grain crop forecast by 2 percent to 91.9 million tonnes, Dmitry Rylko, head of IKAR, told Reuters.
While the Volga and Urals federal districts are not key for Russia's wheat exports, which come mainly from southern breadbasket regions via the Black Sea, the two areas are important for domestic demand cover.
Some parts of the Volga and Urals districts saw rains overnight, the state weather forecaster said.
The Volga district could see very heavy rain on Monday, but hot weather will also persist, it added.
SovEcon agricultural analysts also cut their forecast for Russia's 2013 wheat crop, citing lower-than-expected yields form new crop wheat as the harvest progressed, Chief Executive Andrei Sizov said.
They cut their wheat harvest forecast to 49.5-51.5 million tonnes from a previous view of 50.5-52.5 million, Sizov told Reuters.
They lowered their overall grain crop forecast to 83-87.5 million tonnes from 85-89 million, he said.
"This forecast takes into account the harvesting campaign, which shows that yields are higher than last year, when there was the drought, but lower, than during favourable 2011," Sizov said.
Wheat yields were at 3.51 tonnes per hectare as of July 4, up from 2.88 tonnes per hectare last year. (Full Story)
Wheat yields were at 3.76 tonnes per hectare in 2011, Sizov said.
Like IKAR, SovEcon noted drought conditions in Russia's Volga region and may downgrade its forecast again if dry weather persists there, Sizov said.
Russia is expected to harvest 54 million tonnes of wheat and to export 16 million tonnes during the 2013/14 marketing year which started on July 1, according to the latest Reuters poll. (Full Story)
Last year, the country harvested 71 million tonnes of grain, including 38 million tonnes of wheat.
[h=1][/h]

nije 15 nego 10% a to se nikako nemoze odraziti na cenu psenice

- - - - - - - - - -

nemoras ni da radis nego sedi pred diskont i prosi,skupices svaki dan dovoljno za hleb
Ne radi se o tom gde ce ko da sedi i sta da radi ili ne radi.Sto god veci prinos ostvarimo,ne ostvarimo ga za nas,nego za otkupljivace,preradjivace,fabrike hemiske industrije,semenske kuce i ne znam koga vec a nama i ovako i onako ostane oko 2 t po ha,jedino sto sa vecim prinosom vise pucaju ledja.Zato,minimalno ulaganje,bice isto, samo sto ce mnogo vise ljudi da se ceska tamo gde ga ne svrbi kada se promet repromaterijala za poljoprivredu smanji za 60-70%.

2xtanjiranje 4000,seme 5000,setva1500,djubre 150+200 -17500, hemija trava,fungicidi ++ 2x =5000,kombajn 5000,arenda 15000,prevoz 1000, ovo sve je po kj =54000
rod u jusu 3600 x16= 57600

ura, ima i za gajbu piva ako nam je neko bacao djubre dzaba svojim ciklonom

Ne mogu da zamislim da malinari koji rade pa nek i 500ha mogu stići do Vučića i izboriti cenu ,a mi koji radimo 650000ha samo pšenice ne možemo.Sramota je ovo i za ove kvazi asocijacije i ostale poljoprivredne organizacije i udruženja.Kao nikom ne treba naša pšenica ,a svaki dan se pune barže bez prestanka(čak i noću).Pa dokle ide svest nas i naših izabranih vlasti....

Ne mogu da zamislim da malinari koji rade pa nek i 500ha mogu stići do Vučića i izboriti cenu ,a mi koji radimo 650000ha samo pšenice ne možemo.Sramota je ovo i za ove kvazi asocijacije i ostale poljoprivredne organizacije i udruženja.Kao nikom ne treba naša pšenica ,a svaki dan se pune barže bez prestanka(čak i noću).Pa dokle ide svest nas i naših izabranih vlasti....
Pošten čovek ima savest LOPOVI NEMAJU ,ZATO SU LOPURDE,svaki dan prolazim pored luke Novi Sad,kolone šlepera su kilometarske....

Iz godine u godinu iste price vodimo,u svakom segmentu poljoprivrede stanje je apokalipticno.Shvatila je stoka da sto nas vise gazi,mi se vise pritezemo i opet isplivavamo iz mulja,samo uvek potroseniji i nemocniji.I uvek ce nas gaziti i zavlaciti svoje prljave ruke u nase sve praznije dzepove.Direktno nam ugrozavaju opstanak,kako nas tako i nase dece.Moramo sve vise da teglimo,a sve manje da prihodujemo.Mnogo nas je,nesmemo da dozvolimo da nas satru kvazi politikanti i ostala manipulatorsko-lopovska udruzenja oko njih.Ovo vise nije pitanje cene ovogodisnjeg roda psenice,ovo je pitanje nase buducnosti u poljoprivrednoj proizvodnji,bez obzira da li spadamo u male ili velike proizvodjace.

2xtanjiranje 4000,seme 5000,setva1500,djubre 150+200 -17500, hemija trava,fungicidi ++ 2x =5000,kombajn 5000,arenda 15000,prevoz 1000, ovo sve je po kj =54000
rod u jusu 3600 x16= 57600

ura, ima i za gajbu piva ako nam je neko bacao djubre dzaba svojim ciklonom

Ja sam to pisao u vreme setve neki su me tad napravili budalom, kako u psenicu ne ulazem nista a oni ulazu 500-600evra. Za koga da ulazem puno? Da punim lopovima dzepove? Pa nisam lud.

Mene ulagnje u psenicu kosta 300 evra po hektaru i zadovoljan sam sa rodom od 4t po hektaru, ove godine je prosek bio 5t po hektaru tako da 2t psenice idu na ulaganje a 3t ostaju meni cista zarada.
Zao mi je ljudi koji su ulagali ovoliko koliko si npisao, valjda ce se uzeti u pamet sledeci put i shvatiti da sa velikim ulaganjem pune dzepove prodavcima pesticida vestackih djubriva i otkupljivacima...

U Kanadi se pšenica seje avionom, ne prihranjuje se, nema tretiranja od korova, bolesti, minimalna ulaganja, i pronašli su svoju računicu. Tako je bilo pre 10ak godina, da li se sad nešto promenilo stvarno ne znam.

Malina je luksuz, a psenica je socijala. Malina u gotovom proizvodu je zasupljena u promilima, a psenica je u 40 % namirnica verovali ili ne.
Kako bi se mi postavili da nam je Beograd, Novi Sad, Nis... u globalu gladan i trosi najjeftiniju hranu jer za skuplje nema. Udri po konju koji vuce jer onaj koji ni ne vuce njega nema potrebe ni svrhe udarati. Sudbina nam je takva do god se ne desi neka ozbiljnija revoilucija, a ne ove kozmeticke promene umno bolesnih funkcionera kojekakvoh partija, koji su izdali svoje u koje su se kleli do juce a nece nas ,stoku, koja nije bolje ni zasluzila.

Nazad
Vrh