Cena psenice rod 2013.g.

Jesenas pred setvu rešim da "bacim"MAP ko što treba,svratim u MK socijalno odgovornu kompaniju kaže 73rsd isključivo keš:sta: Brate oće li 100kg mapa dati 500kg pšenice??A i da rodi više zašto samo teže kombajnu ,vučeš teret sa njive istovaraš kome?U tom istom magacinu juče kipujem tuga i greota kako se odnose prema hlbu,neće da plate ult da uzgrće nego se ljudi zaglavljuju u i šlapaju u pšenici.Smučilo mi se to potcenjivanje hleba koji jedemo,jer neka je mala cena to je ekonomska kategorija,ali ovo je (ne)ljudska kategorija fuj::lose::

Pa to je i problem vecine nas,sto mi uglavnom prezivljavamo raznorazna vremena,a kada cemo konkretno da zivimo od svog rada kao sav normalan svet?Ili mi ovde i nismo u normalnom svetu pa i ne podlezemo njegovim standardima zivota?Sve moze da stane u jednoj reci POTLACENOST...

I ja se slažem preživeo je Srpski seljak svašta pa će preživeti i ovu cenu pšenice od 16 din/kg. Sećam se da je cena pšenice nekada bila i 9 din/kg pa se živelo. Treba Srpski seljak da ćuti da bi na njegovoj grbači neko punio svoje džepove. Zato pošto ima leđatih i snažnih seljaka ja predlažem državi da svede cenu žita na 9 din/kg

@slobapatrola
Desava se da je bolje na pratite uzeti, ali jednom u 10 godina. Desava se da je bolje prodati kukuruz sa njive isto jednom u 8-10 godina i to je bilo u jesen 2012.

ja ne znam jel to svuda u svetu ili samo kod nas.Jbt pa postalo je nenormalno sve...Jedno sam siguran da kao u vreme sankcija kad su drali poljoprivrednike mislimda ce to biti tako i sada tako....Tuci konja koji vuce!

Predao sam jer nemam svoj hangar. Prodao nisam, cekacu do zime da vidim sta ce biti. Ako pik bude 16-17din/kg (cena ovih dana) onda ok, nek propadnem. :sjasi: I vise sam ljut na sebe jer nisam ostao dosledan postulata iz 2010, kada sam rekao da psenicu necu sejati.

Da covek zna gde ce pasti,seo bi.

I zasto sada svi kukate na cenu?
Zasto ste je predali?
kako mislis zasto ste je predali?

- - - - - - - - - -

Predao sam jer nemam svoj hangar. Prodao nisam, cekacu do zime da vidim sta ce biti. Ako pik bude 16-17din/kg (cena ovih dana) onda ok, nek propadnem. :sjasi: I vise sam ljut na sebe jer nisam ostao dosledan postulata iz 2010, kada sam rekao da psenicu necu sejati.
Ja cu tek sada da je sejem.

Mozda sam i pisao vec,ima tu kod nas neki stariji lik koji je tako svojevremeno vikao(tamo negde 90-tih),kako ce svu psenicu iskipovati u Tisu zbog male cene i lopovluka i pri tom zvati rts da to snima.
Naravno to nikada nije uradio i nastavio je da je predaje i prodaje.
Svi smo mi,manje vise trebali biti svesni da je psenice bilo posejano gad boziji i da neku cenu nismo ni mogli bolju ocekivati.
Sta bi bilo da joj je cena 8din?

- - - - - - - - - -

kako mislis zasto ste je predali?
Lepo,znala se vec ova cena u spicu zetve,sto je nisi istanjirao ako vec nisi zadovoljan sa cenom,naprimer?

I ja se slažem preživeo je Srpski seljak svašta pa će preživeti i ovu cenu pšenice od 16 din/kg. Sećam se da je cena pšenice nekada bila i 9 din/kg pa se živelo. Treba Srpski seljak da ćuti da bi na njegovoj grbači neko punio svoje džepove. Zato pošto ima leđatih i snažnih seljaka ja predlažem državi da svede cenu žita na 9 din/kg
Ako si sarkastičan onda si dobro napisao a ako nisi evo mog komentara na tvoj.
I ja se sećam kad je cena goriva bila 3 dinara. TRI DINARA. A pošto je sad litra goriva? A đubriva, semena, hemije, rada, mašine?

Ne treba se cuditi ovakvoj ceni psenice,a ni sa kukuruzom nece biti bolje,pa svu ovu zajebanciju koju pravi vlada zajedno sa otkupljivacima,preradjivacima,skladistarima i sa kim vec,treba neko da plati,a ko ce drugi nego seljak i to onaj sa sitnim posedom je l ga ima najvise,nema od koga sta vise da uzmu sem od seljaka je l je nezasticen.

A ,je li taj rom u gubitku?

- - - - - - - - - -

Kod nas ko nikada nije sejao psenicu je ove godine posejao.
Mislili ljudi da se obogate preko noci.
Ne mogu da razumem da toliko mogu biti praznoglavi.
Cak je jedan rom iz susednog mesta, koji ne zna kako izgleda njiva, uzeo pod zakup 15 tak hektara i sve masinske radove
oko obrade zemlje iskesirao u nadi da ce se ponoviti prosla godina.
Koliko vidim i mogi koji su pouletali u kojekakve kredite su unapred izracinali zaradu.
Ali na zalost, malo se preracunase.

A ,je li taj rom u gubitku?

Prilicno. Danas sam bio kod jednog veceg otkupljivaca i jako mali broj ljudi je prodao psenicu. Oko 80% je na lageru.

Nazad
Vrh