Cena nafte

na kolko ce pasti evro dizel?jel se zna mozda?
 
Ma extra što će da upoređuju cene kod nas sa cenama u okruženju.Neka uporede primanja u okruženju sa našima pa će da vide(mada to oni oduvek znaju)koliko mi možemo da plaćamo naftne derivate i da nam ostane za hleb!
Banda jedna neopisana :udri: :udri: :udri: :udri: :udri:
 
Nažalost ne možemo.Mi naftu moramo kupovati da bi obradili svoju zemlju pa koliko god ona koštala a bogami postala je jedna od veoma ozbiljnih i preskupih stavki.A kada čujem da neki pametnjaković na TV-u tupi k.... kako treba proizvesti ratarske kulture jeftino dođe mi da mu polupam glavudžu :udri: :udri: :udri:
 
mi smo upravo sa pumpe doneli 150lit evrodizela po ceni od 97din/lit jer cena od ponoci opet ide gore ::lose:: :zli: ::novac:: ali dookle
 
Nužda vraća biodizel u Srbiju?
Autor Dnevnik
Thursday, 06 August 2009
Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je početkom nedelje na opasnost od nestašice nafte u svetu i mogućnost da već od naredne godine cena crnog zlata drastično skoči, što je uzdrmalo svetsko tržište ove strateške sirovine. „Svetu već od iduće godine preti katastrofalna nestašica nafte, s nesagledivim posledicama po tekući poredak“, upozorili su stručnjaci iz IEA-e, uz poziv vodećim zapadnim zemljama da hitno razrade alternativne izvore energije ako ne misle da radikalno izmene dosadšnji način života.
Gde smo tu mi? Pa, osim štete zbog skupe nafte, možda bismo mogli izvući i neku korist, to jest podići nove fabrike biodizela i oživeti stare i nastaviti tamo gde smo stali pre četiri ili pet godina.
Podsetimo, nakon pompeznih najava i priča o tome da bi naše njive mogle biti zamenjene naftnim poljima, maltene na samom startu proizvodnja biogoriva je obustavljena. Tačnije, fabrika bioetanola u Zrenjaninu nije ni napravljena jer je američko-mađarski konzorcijum „Biotik enerdži“ odustao od planirane gradnje, odnosno investicije od 380 miliona evra. Biodizel se proizvodio jedino u fabrici kompanije „Viktorija oil“ u Šidu, ali se od toga odustalo u jesen 2007. godine. Naime, cene ulja i uljarica su pretprošle godine zbog suše značajno skočile, pa je „Viktorija oil“ doneo odluku o obustavi proizvodnje biodizela i preusmeravanju na proizvodnju ulja. Razlog za velike planove, a potom i odustajanje od njih, naravno, bila je cena nafte. Crno zlato je vredelo 140 dolara barel, da bi posle godinu dana cena pala na ispod 50 dolara. Sada, imajući u vidu crne prognoze najrelevantnijih svetskih eksperata i institucija, realno se očekuje povratak skupe nafte, ali i biodizela i bioetanola u Srbiju.
Godinu i po nakon obustave proizvodnje biogoriva u Srbiji, ovaj posao je ponovo oživeo. Naime, šidska uljara počela je ovog leta, doduše, ne punim kapacitetom, da proizvodi biodizel za transportna preduzeća i poljoprivrednike. Pomenimo, „Viktorija oil“ godišnje može da proizvede 100.000 tona ovog ekološkog goriva.
Da su perspektive Srbije za proizvodnju biodizela i bioetanola velike ne treba ni naglašavati, a ako na svetskom tržištu skoči cena nafte, stvoriće se i ekonomski preduslovi za veću proizvodnju. Uprošćeno rečeno, do sada žitarice i uljarice namenjene za proizvodnju biodizela ili bioetanola na našim poljima praktično nisu ni gajene, a po nekim procenama, mogle bi se gajiti na čak 500.000 hektara, od 4,2 miliona hektara koliko ih u Srbiji ukupno ima.
Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran kaže da je realno da se pšenica, kukuruz i uljana repica, neophodni kao sirovina za proizvodnju biodizela i bioetanola, proizvode na našim poljima. Pre svega, za tu svrhu mogu se upotrebiti njive koje su neobrađene, a njih u Srbiji ima nekoliko stotina hiljada hektara. Takođe, prostora ima i u promeni setvene strukture, i to u korist useva koji imaju tržište.

S. Gluščević
 
Matić je napisao(la):
Nažalost ne možemo.Mi naftu moramo kupovati da bi obradili svoju zemlju pa koliko god ona koštala a bogami postala je jedna od veoma ozbiljnih i preskupih stavki.A kada čujem da neki pametnjaković na TV-u tupi k.... kako treba proizvesti ratarske kulture jeftino dođe mi da mu polupam glavudžu :udri: :udri: :udri:
sigurno misliš na milosavljevića
 
A na koga bi drugog mislio! Jedna budala toliko paora da upropasti :udri: :udri: Ja mislim da bi njega trebalo optuziti za genocid! :zli: :zli:
 
Po mom mišljenju cena nafte će početi polako da se penje gore :bravo: Zato savetujem ko ima " viška " ::novac:: nek uzme naftu !
 
MILOŠ D.T je napisao(la):
Zašto misliš.


Citat

Nafta prvi put ove godine iznad 75 dolara za barel
Beta pre 1 sat

SINGAPUR, 14. oktobra 2009. (Beta-AP) - Cene nafte danas su prešle 75 dolara za barel prvi put ove godine, podstaknute uverenjem ulagača da će potražnja za petrolejom ojačati pred božićnu sezonu kupovina.

Laka nafta za novembarske isporuke skuplja je za 91 cent i košta 75,06 dolara barel, najviše od oktobra 2008.

Nafta se od maja prodavala po ceni između 65 i 75 dolara. Neki analitičari očekuju da će naglo povećanje kamionskog prevoza robe pred sezonu kupovina na kraju godine poskupeti naftu znatno iznad 75 dolara.

Slab dolar je takođe doprineo rastu cena nafte.

U Londonu, severnomorski Brent je danas skuplji za 84 centa i porodaje po 73,25 dolara za barel.

(Beta, 14.10.2009)
 
ide 2 din gore za par dana, zbog povećanja cene prerade, pa posle tog verovatno još 2-3 po osnovu poskupljenja na svetskoj pijaci.
ali ako kupim sad, imaću viška kad bude trebalo da se kupuje zbog subvencije.
 
da li je nafta poskupela ovih dana? ako nije sutra idem da natankujem koje bure...



Imam jedno pitanje u vezi točenja nafte, pa reko da ne otvaram novu temu. Ja naftu pretačem iz bureta direktno u rezervoare preko bušilice i one male pumpe koje se prodaju po vašarima. Međutim na ovaj način ne mogu da procenim potrošnju traktora pri određenim radovima, jer nemam pojma koliko sam dosuo...a da se vratim na staro i sipam sa kanistrima , ne pada mi na pamet. Da li postoji neki jednostavni merač protoka tečnosti koji bih mogao da ugradim u crevo kroz koje se pretače nafta i da na taj način merim potrošnju?
 
Nazad
Vrh